Λαγός του Μητσοτάκη: Πώς προσπάθησε ο Κεγκέρογλου να εμπλέξει (λόγω συνωνυμίας) τον Γ. Ραγκούση στο Novartisgate!

Ανεπιτυχής ήταν η απόπειρα που εκτυλίχθηκε στην  Προανακριτική Επιτροπή για τη Novartis την Πέμπτη, για να συσχετιστεί λόγω συνωνυμίας, το όνομα ενός γιατρού καρδιολόγου εμπλεκόμενου στα εμβάσματα της Νovartis, με αυτό το βουλευτή Γιάννη Ραγκούση, σύμφωνα με τις καταθέσεις της Ελένης Ράικου. Η αντίδραση ήταν άμεση, σε λίγα λεπτά, πριν διαρρεύσει κάποια διαστρεβλωμένη φήμη.

Πάντως την προσπάθειά του την έκανε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου. Επιχείρησε – κάνοντας συνεχώς ερωτήσεις στην Ελένη Ράικου, να πει – έστω- το όνομα “Γιάννης Ραγκούσης”, κι ας μην ήταν σίγουρος αν επρόκειτο για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ! Του αρκούσε ότι το όνομα ταίριαζε και κάποιοι δε θα μάθαιναν ποτέ ότι ήταν μια συνωνυμία!

Όμως από τους διαλόγους των συνεδριάσεων της Προανακριτικής Επιτροπής προκύπτει μεθόδευση και όχι απλή σύγχυση για τη συνωνυμία του καρδιολόγου από την Πάρο με το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έχουν ούτε μακρινή συγγένεια. Οι αντιφάσεις της πρώην Εισαγγελέως Διαφθοράς είναι αρκετά εντυπωσιακες αφού οι απαντήσεις της για το ίδια θέμα από την Τρίτη μέχρι την Πέμπτη , παρουσιάζουν εντελώς αντίθετη προσέγγιση, ενώ δεν περνά απαρατήρητη η επιμονή στην αναδιατύπωση των ίδιων ερωτησεων.

Οι διάλογοι από το tvxs

Τρίτη 15/01/2021

Τι είχε πει την Τρίτη, απαντώντας για τη λίστα της Alpha Bank, μέσα στην οποία ήταν το όνομα του καρδιολόγου Ραγκούση.

ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): … Πράγματι, λοιπόν, λίγες μέρες αργότερα ήρθαν τα πρώτα αποτελέσματα από την πρώτη τράπεζα. Ήταν η ALPHA BANK, η οποία μας απέστειλε εμβάσματα ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ. Καταλαβαίνετε τώρα τη χαρά μας που είχαμε αρχίσει να ξετυλίγουμε την αρχή του νήματος.

ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): …
Όταν ήρθε, λοιπόν, η πρώτη λίστα, τη χωρίσαμε.

Δεν ξέρω αν σας τις έχουν στείλει, αλλά αυτές είναι τεράστιες λίστες.

Θα σας πω μόνο για την πρώτη.

Δεν ασχολήθηκα καθόλου με τις υπόλοιπες.
Θα σας πω μόνο για την πρώτη, αυτή που ασχολήθηκα και που ήταν τα 28 εκατομμύρια ευρώ.

Εκεί, λοιπόν, υπήρχαν φυσικά και νομικά πρόσωπα πάρα πολλά, κάποια πρόσωπα είχαν επαναλαμβανόμενα ποσά ανά τακτά διαστήματα και συγκεκριμένα ποσά -τα φυσικά πρόσωπα, μικροποσά βεβαίως συνήθως- και είχαμε και τις εταιρείες οι οποίες είχαν πάρει μεγάλα χρηματικά ποσά. …

Χωρίσαμε, λοιπόν, αυτήν τη λίστα και αρχίσαμε από τη μια κάποιοι να ψάχνουν, όσον αφορά τις εταιρείες και κάποιοι άλλοι να ψάχνουν τα φυσικά πρόσωπα.

Στα φυσικά πρόσωπα, πριν αρχίσουμε την επεξεργασία των προσώπων, αποστείλαμε στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών έγγραφο με συνημμένα όλα αυτά τα φυσικά πρόσωπα που είχαμε βρει, προκειμένου να μας αναφέρει εάν τα φυσικά αυτά πρόσωπα που υπήρχαν στη λίστα μισθοδοτούνταν από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

Αυτό το κάναμε γιατί θέλαμε να δούμε αν είναι ιδιότητες, αν είναι δημόσιοι υπάλληλοι και στη συνέχεια να διερευνήσουμε από πού και με ποια διαδικασία είχαν εισπραχθεί τα χρήματα αυτά από τον καθένα από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Επίσης, ζητούσαμε, αν μισθοδοτούνταν, το ακριβές χρονικό διάστημα της μισθοδοσίας τους από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, την ακριβή ιδιότητα ή τη θέση που είχαν και που δικαιολογούσε τη μισθοδοσία τους από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών και κάθε άλλο χρήσιμο στοιχείο που ήταν διαθέσιμο και τα ζητούσαμε να μας τα στείλουν σε ηλεκτρονική μορφή για να μπορέσουμε να τα επεξεργαστούμε.

Ξέχασα να σας πω ότι είχαμε στείλει και στον Διοικητή της τότε Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και έγγραφα, προκειμένου να μας στείλει κάποιον -τουλάχιστον έναν υπάλληλο- με γνώσεις για τους ελέγχους της υπόθεσης.

Όταν ήρθε μάλιστα η πρώτη αυτή συγκεκριμένη λίστα που σας λέω, κάλεσα έναν επίκουρο εισαγγελέα και κάποιους από αυτούς που την επεξεργάζονταν για να ψάξει στη λίστα αν υπάρχει εμπλεκόμενος, αν έχει εμβαστεί οποιοδήποτε χρηματικό ποσό στον κ. Παναγιωτάκη ή σε οποιαδήποτε εταιρεία την οποία αυτός εκπροσωπούσε -ο συγκεκριμένος κύριος εκπροσωπούσε- ή διαχειριζόταν.

Μου απάντησαν κατηγορηματικά αρνητικά ότι τουλάχιστον στην πρώτη λίστα, εκείνη της ALPHA BANK, δεν υπήρχε πουθενά το όνομα του συγκεκριμένου.

Πέμπτη 17/01/2020

Όμως μέσα σε δύο μέρες και ενώ το θέμα επανέρχεται επίμονα στη συζήτηση της Προανακριτικής, η Ελένη Ράϊκου κάνει στροφή 180 μοιρών, αναφέροντας το όνομα του Καρδιολόγου από την Πάρο, εν γνώσει όλων ότι πρόκειται για απλή συνωνυμία:

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Το πάγωμα της έρευνας των 118 εκατομμυρίων αφορά στην ουσία μη πολιτικά πρόσωπα ή όχι τα γνωστά δέκα πολιτικά πρόσωπα με σιγουριά. Με σιγουριά δεν αφορά τα δέκα.
ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): Αυτό σας είπα από τα 28 και μετά δεν ξέρω. Μέχρι τα 28 μπορώ να σας πω. Στα 28 υπήρχε όνομα κάποιου πολιτικού προσώπου, αλλά εγώ αυτό το είδα Πέμπτη απόγευμα, ούτε το διερεύνησα ούτε και ασχολήθηκα. Δεν ξέρω αν είναι το ίδιο πρόσωπο, αν είναι άλλο πρόσωπο, δεν ξέρω τίποτα.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Αν είναι συνωνυμία ή οτιδήποτε.
ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): Αν είναι συνωνυμία. Δεν το ξέρω αυτό.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Επομένως, είναι παραπάνω από αναγκαίο να έρθει η λίστα εδώ.
ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): Δεν το ερεύνησα. Το είδα Πέμπτη απόγευμα. Είδα ένα όνομα που παραπέμπει σε γνωστό πολιτικό πρόσωπο. Και ο τόπος κατοικίας του. Δεν ερεύνησα τίποτα άλλο και το άφησα εκεί.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Το οποίο δεν είναι από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα;
ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): Όχι. Να το πω; Αν θέλετε να το πω, να το πω.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Αν δεν είναι στα δέκα πολιτικά πρόσωπα, δεν έχει νόημα. Θα το έβρισκαν και θα το έστελναν στη Βουλή.
ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): Δεν το ερεύνησα, κύριε Πρόεδρε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Οι επόμενοι από εσάς το διερεύνησαν; 
ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): Πού να ξέρω; Δεν νομίζω ότι ερεύνησαν τις λίστες.

ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): Είναι αδιανόητο να στήνουμε κόσμο και τον απλό πολίτη. Εννοώ αδιακρίτως.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ:
Τελευταία ερώτηση για να μην μείνει, επειδή είπαμε και ήταν δική μου η ερώτηση. Ο πολιτικός που βρέθηκε στη λίστα των είκοσι οκτώ των πρώτων είναι άσχετος από τους δέκα πολιτικούς;
ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): Άσχετος. Δεν ξέρω, σας είπα ότι δεν ξέρω  αν πρόκειται…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Μπορεί να είναι συνεπωνυμία.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Δεν ξέρετε αν είναι και… Δεν έχει ταυτοποιηθεί εννοείτε;
ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): Εγώ το είδα Πέμπτη απόγευμα και «χαίρεται» δεν ξανακοίταξα τίποτα.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Άσχετο, λοιπόν, από τους δέκα. Θα δούμε ποιος είναι όταν θα έρθει.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Μπορεί να μην είναι πολιτικός ο άνθρωπος.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Μπορεί να μην είναι καν πολιτικός.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ:
Και η τελευταία ερώτηση: Δεν πρέπει να φύγουμε χωρίς να μας πείτε το όνομα του πολιτικού αυτού. Πρέπει να μας το πείτε, από την στιγμή που το ξέρετε και το θυμάστε. Δεν πρέπει να το κρατήσουμε.
ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): Ας το αφήσουμε για την άλλη φορά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: Να ξέρετε ότι θα διαρρεύσει βέβαια σε ταχύ ρυθμό.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Είναι καλύτερα να μας το πείτε σήμερα. Μέχρι την άλλη φορά θα έχει διαλευκανθεί.
ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): Είπα ότι δεν το έχω πει τρία χρόνια τώρα, γιατί όπως καταλαβαίνετε δεν πρόλαβα να το ερευνήσω και δεν ήθελα να πω οτιδήποτε σχετικό.
Εν πάση περιπτώσει, στην πρώτη λίστα εξ όσων θυμάμαι ήταν το όνομα του κ. Γιάννη Ραγκούση, με κατοικία-τόπο: Παροικιά Πάρος. Το θυμόμουν γιατί του είχα πάρει παλαιότερα κατάθεση. Δεν πρόλαβα να το διερευνήσω.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Αν είναι ο ίδιος ή ξάδερφος του.
ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): Σας είπα δεν πρόλαβε να διερευνηθεί αυτό το πράγμα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Γι’ αυτό είπα να μην πούμε τίποτα τώρα. Δεν έχει νόημα. Μπορεί να είναι κάποιος ο οποίος είναι συγγενής ή συνονόματος. Αν δεν έχει διερευνηθεί…
ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): Αν δεν έχει διερευνηθεί κάτι…

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, πάτησα στο διαδίκτυο «Ραγκούσης Γιάννης, Παροικιά» και βγάζει και καρδιολόγους κ.λπ.. Άρα, όλα είναι…
ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): Μα, γι’ αυτό σας είπα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Γι’ αυτό και εγώ από την πρώτη στιγμή είπα να μη λεχθεί το όνομα.
ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): Είδατε ότι εγώ δεν ήθελα να το πω, δεν τόλμησα…

Λίγα λεπτά αργότερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που βρισκόταν στη συζήτηση άλλης επιτροπής πληροφορήθηκε τις αναφορές στο όνομά του και επανήλθε ζητώντας να αποκατασταθεί άμεσα η υπόθεση και να διευκρινιστεί ρητά η συνωνυμία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί