Νέο παραλήρημα Ερντογάν: «Κρήτη και νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα»

Δεν σταματάει τις προκλήσεις ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρά τη συμφωνία για τη Λιβύη στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «η Κρήτη και τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα» και πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε στην Ελλάδα τον Λίβυο στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ «μόνο και μόνο για να μας προκαλέσει».

Σύμφωνα με την hurriyet, ο Ερνογάν ανέφερε τα εξής: «Επειδή οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης είχαμε τη δυνατότητα της συμφωνίας. Και βέβαια έχουμε τις μεγαλύτερες ακτές στην ανατολική Μεσόγειο κι αυτό μας δίνει άλλες δυνατότητες. Μιλούν για υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη. Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από τα νησιά δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εκεί αφορά μόνο τα χωρικά ύδατα».

Ερντογάν για Μητσοτάκη: Ανοησία που κάλεσε τον Χαφτάρ στην Ελλάδα

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε ενοχλημένος με το γεγονός ότι ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ επισκέφτηκε την Αθήνα πριν ταξιδέψει στο Βερολίνο για τη σύνοδο για τη Λιβύη.

«Ο Μητσοτάκης γιατί κάλεσε τον Χαφτάρ στην Ελλάδα; Μόνο και μόνο για να μας προκαλέσει», ανέφερε ο πρόεδρος Ερντογάν. Μάλιστα, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ στο μεσημεριανό του δελτίο, ισχυρίζεται ότι κάποιος ηγέτης τον πλησίασε στο Βερολίνο και του είπε: «Ο Μητσοτάκης θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις μαζί σας».

«Αναρωτήθηκα», σημείωσε ο Ερντογάν, «θέλει να διορθώσει τις σχέσεις μαζί μου και καλεί τον Χαφτάρ στην Ελλάδα; Τι ανοησία είναι αυτή; Πείτε του ότι αυτό που κάνει είναι λάθος, να το διορθώσει αυτό το λάθος και από κει και πέρα μπορούμε να συναντηθούμε μαζί του».

Παράλληλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, ο Ερντογάν υπονοεί ότι η Ιταλία προσέλκυσε τον ίδιο για να γίνουν κάποιες σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές που έχει συμφωνήσει με τη Λιβύη.

«Εμείς δεν ακολουθούμε σε χαρακτηρισμούς»

Στο μεταξύ, τηλεόραση του ΣΚΑΪ, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σημείωσε για τις χθεσινές αναφορές του προέδρου Ερντογάν στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Ενοχλήθηκε προφανέστατα ο Τούρκος Πρόεδρος από το γεγονός ότι ήρθε ο κ. Χαφτάρ εδώ, αμέσως πριν πάει στην Διάσκεψη του Βερολίνου. Ενδεχομένως να ενοχλήθηκε και σήμερα με τις ευχαριστίες που εξέφρασε για την ελληνική συνδρομή. Δεν μας επηρεάζει αυτό. Ο στόχος μας είναι να είμαστε παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή.

Μας ενδιαφέρει να εφαρμόζεται το πλέγμα του Κοινοτικού Κεκτημένου και το Διεθνές Δίκαιο να είναι πάντα η πυξίδα μας και σ’ αυτό θα επιμείνουμε. Ό,τι και να λέει ο κ. Ερντογάν ή οποιοσδήποτε άλλος, εμείς δεν ακολουθούμε σε χαρακτηρισμούς. Μένουμε στην ψύχραιμη αυτοπεποίθηση που διακρίνει την Ελλάδα ως χώρα.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει συναντηθεί με τον κ. Ερντογάν δύο φορές. Μία στο περιθώριο της Διάσκεψης του ΝΑΤΟ πρόσφατα και την προηγούμενη φορά τον Σεπτέμβριο στη Σύνοδο του Ο.Η.Ε. Όλα τα ζητήματα που θέτει ο κ. Ερντογάν από την πρώτη στιγμή έχουν βρεθεί στο περιθώριο, με τις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης και 13ης Δεκεμβρίου, που χαρακτηρίζουν το «μνημόνιο» Τουρκίας-Λιβύης ως ανυπόστατο, τονίζοντας ότι δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα για το Διεθνές Δίκαιο».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί