Ο Σαμαράς πήρε το όπλο του και άρχισε … πυρ κατά Μητσοτάκη! – Γιατί τον κατηγορεί σε συνέντευξή του

Ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να βρήκε… ταξιδιωτική και «διπλωματική» οδό για να μην υπερψηφίσει την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το μήνυμά του όμως προς το Μαξίμου εστάλη. Kαι εστάλη εις διπλούν: τόσο με την προαναγγελία της απουσίας του από τη Βουλή στην ψηφοφορία για την εκλογή της επόμενης Προέδρου, όσο – και πολύ περισσότερο – με τη σημερινή συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» στην οποία χαρακτηρίζει την ενδεχόμενη προσφυγή στη Χάγη ως «συνθηκολόγηση».

Πρόκειται για μια συνέντευξη – απάντηση στον ίδιον τον πρωθυπουργό, καθώς δημοσιεύεται τη μεθεπόμενη της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Alpha. Και πρόκειται επίσης για ευθεία απόρριψη μιας θεμελιώδους θέσης που διατύπωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συγκεκριμένη συνέντευξη ως προς τον χειρισμό των ελληνοτουρκικών, τη θέση ότι η προσφυγή στη Χάγη μπορεί να αποτελέσει μια σοβαρή κίνηση.

Στη δική του συνέντευξη ο Αντώνης Σαμαράς κινείται σε εκ διαμέτρου αντίθετη γραμμή: «Όταν ακούγεται», λέει, «για προσφυγή στη Χάγη υπό τις τωρινές συνθήκες, δηλαδή εκ των προτέρων συνθηκολόγηση της Ελλάδας σε “συνυποσχετικό” που παρακάμπτει το Δίκαιο της Θάλασσας όπως ζητάει η Τουρκία (η οποία δεν το έχει υπογράψει), δεν αποτρέπουμε την επιθετικότητα της άλλης πλευράς. Την ενθαρρύνουμε ακόμα περισσότερο».

Μετά από αυτά τα δύο μηνύματα, δύο είναι και τα ερωτήματα που τίθενται ανοιχτά πια: τι θα κάνουν στην ψηφοφορία της Τετάρτης κάποιοι από τους «σαμαρικούς» βουλευτές της ΝΔ και τι θα κάνει στο εξής ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός σε ένα δύσκολο για την κυβέρνηση πολιτικό κάδρο που ορίζεται από τις θερμές και κρίσιμες εξελίξεις στα εθνικά θέματα.

Εδώ, αρκετοί είναι εκείνοι που συνυπολογίζουν κι ένα τρίτο, υπόγειο μήνυμα: το γεγονός ότι η είδηση της απουσίας του Αντώνη Σαμαρά από την ψηφοφορία συνοδεύτηκε από ενθουσιώδη σχόλια βουλευτών προσκείμενων στον πρώην πρωθυπουργό περί «πραγματικής κοσμοσυρροής» στη χθεσινή, ονομαστική του γιορτή – σχόλια, που στα υπόλοιπα εσωκομματικά στρατόπεδα της ΝΔ ερμηνεύθηκαν και ως μία ακόμη πολιτική προειδοποίηση.

Το πώς θα μεταφραστούν στην πράξη αυτές οι προειδοποιήσεις θα φανεί το επόμενο διάστημα, ωστόσο, λίγοι είναι εκείνοι, ακόμη και στο Μαξίμου, που θεωρούν ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα συνθηκολογήσει οριστικά και θα αποδεχθεί ανώδυνα τον παροπλισμό του.

Το πρώτο ρήγμα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήρθε όταν ο πρωθυπουργός δεν τον πρότεινε για επίτροπο στην ΕΕ, οι σχέσεις τους ψυχράνθηκαν ακόμη περισσότερο μετά την «κωλοτούμπα» της κυβέρνησης στη συμφωνία των Πρεσπών, και η οργή του Αντώνη Σαμαρά χτύπησε «κόκκινο» όταν η ΝΔ επέλεξε να μην παραπέμψει τον Αλέξη Τσίπρα στην προανακριτική για τη δήθεν «πολιτική σκευωρία» στο σκάνδαλο της Novartis.

Τώρα, με το οριστικό τέλος και των – ελάχιστων έστω – προσδοκιών του να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πολλοί στη ΝΔ θεωρούν ότι το ρήγμα μπορεί να φτάσει γρήγορα σε ρήξη. Και βλέπουν ως πιθανή αφορμή και αφετηρία γι’ αυτήν τη ρήξη τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα.

Το τελευταίο διήμερο, και μετά την ανακοίνωση της πρότασης Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «σαμαρικοί» βουλευτές εξέφραζαν έντονη δυσφορία κάνοντας λόγο για «άχρωμη» υποψηφιότητα. Και προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, κάποιοι εξ αυτών απέδιδαν την επιλογή Σακελλαροπούλου στην πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να παροπλίσει την παλαιά και ισχυρή «φρουρά» του κόμματος, με πρώτο τον Αντώνη Σαμαρά, τόσο για να αποδεσμευτεί από την πολιτική σκιά τους, όσο και για να έχει ευχέρεια χειρισμών στις δύσκολες πρωτοβουλίες που αναμένονται στα εθνικά θέματα.

Δεν ήταν κρυφό άλλωστε, και πριν από τη συνέντευξη περί Χάγης στον «Φιλελεύθερο», ότι κύκλοι προσκείμενοι στον Αντώνη Σαμαρά χρέωναν στον πρωθυπουργό υποχωρητικότητα και ασθενή στάση στα ελληνοτουρκικά, μεταφέροντας την εκτίμηση ότι υπάρχει σχέδιο για μεγάλες παραχωρήσεις ειδικά σε μια ενδεχόμενη προσφυγή στη Χάγη.

Με αυτό το δεδομένο αρκετοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι η αφετηρία της αντεπίθεσης Σαμαρά θα είναι ακριβώς οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα. Και εδώ, ίσως είναι χαρακτηριστικά και τα τελευταία σχόλια του φιλο-σαμαρικού site antinews.gr σε δύο διαφορετικά άρθρα. Στο πρώτο τονίζεται ότι «Μητσοτάκης και Τσίπρας νομίζουν ότι θα τη βγάλουν καθαρή μετά το αναμενόμενο «ξεπούλημα της Χάγης». Και προειδοποιούνται και οι δύο ότι «αν δεν κινηθούν έστω και στο παρά πέντε πατριωτικά, το τέλος τους είναι αναπόφευκτο».

Στο δεύτερο η υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου χαρακτηρίζεται «επικοινωνιακό τέχνασμα» του Κυριάκου Μητσοτάκη και τονίζεται: «Πάντως αναμένουμε με αγωνία τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας (για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας). Όχι τόσο για το τι θα πράξει η αντιπολίτευση, αλλά η συμπολίτευση».

Δίπλα σ’ όλα αυτά, οι πλέον παρατηρητικοί σημειώνουν και μια ακόμη αναφορά Σαμαρά στη συνέντευξη στον «Φιλελεύθερο» – τη φράση ότι «όλοι ξέρουν πως βοήθησα ενεργά για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλες τις κρίσιμες αναμετρήσεις…». Είναι μια ακόμη υπενθύμιση που μπορεί να εκληφθεί και ως πρόσθετη προειδοποίηση προς τον ίδιον τον πρωθυπουργό.

Μαρίνα Αλεξανδρή- tvxs.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί