Ερευνητής του Πανεπιστημίου Κρήτης ανακάλυψε μια Υπερ- Γη που θεωρητικά μπορεί να φιλοξενήσει ζωή! (φωτο- βίντεο)

Σε μια εξαιρετικά σημαντική ανακάλυψη έφτασαν επιστήμονες που επί 17 χρόνια ερευνούσαν το αστρικό σύστημα Alpha Centauri.

Οι ερευνητές, επικεφαλής των οποίων είναι o αστρονόμος του Πανεπιστημίου Κρήτης, Fabio Del Sordo, ανακοίνωσαν μόλις την Τετάρτη με επιστημονική τους δημοσίευση ότι πιστεύουν ότι εντόπισαν έναν πλανήτη που μοιάζει με τη Γη και περιστρέφεται γύρω από το αστέρι που βρίσκεται πλησιέστερα στον ήλιο.

Το εύρημα, που ανακοινώθηκε μέσω μελέτης στο περιοδικό Science Advances, βασίζεται στην ανάλυση 17 ετών δεδομένων επικεντρωμένων στα φωτεινά σήματα που φαίνεται να προέρχονται από την κατεύθυνση αυτού του νέου πλανήτη. Και είναι ένας πλανήτης που προσφέρει στους επιστήμονες μια πλούσια ευκαιρία να μελετήσουν ένα άλλο σύστημα αστέρων – και που μπορεί να είναι φιλόξενος για κάποια μορφή ζωής.

Καλλιτεχνική απόδοση του πλανητικού συστήματος Proxima Centauri. Ο Proxima c και ένα συνοδευτικό σύστημα δακτυλίων (δεξιά) , ενώ ο μικρότερος επιβεβαιωμένος Proxima b (στα αριστερά) βρίσκεται πιο κοντά στον “ήλιο”(στο κέντρο). Δημιουργία: Lorenzo Santinelli

Αυτή η επίπονη εργασία αποκάλυψε έναν πιθανό πλανήτη που ονομάζεται Proxima c, ο οποίος είναι τουλάχιστον 6 φορές πιο μεγάλος από τη Γη και μπορεί ως εκ τούτου να είναι ένας τύπος κόσμου γνωστός ως υπερ-Γη. Το Proxima c ολοκληρώνει έναν γύρο γύρω από τον δικό του ήλιο, το Proxima Centauri, κάθε 5.2 χρόνια γης, καθιστώντας έτσι πιο μικρή την προοπτική για τη ζωή όπως την ξέρουμε.

Αυτός ο νέος πλανήτης περιστρέφεται στη λεγόμενη “κατοικήσιμη ζώνη” της Proxima Centauri – δηλαδή, δεν είναι πολύ μακριά από το αστέρι του για να επιτρέψει την παρουσία νερού στην επιφάνεια του.

Επικεφαλής της έρευνας είναι ο Fabio Del Sordo, αστρονόμος μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης και στο ΙΤΕ, που μαζί με τον συνάδελφό του Mario Damasso του Αστροφυσικού Παρατηρητηρίου του Τορίνο της Ιταλίας, έφτασαν στα σημαντικά αυτά αποτελέσματα.

Οι δυο συνεργάτες στην έρευνα, Mario Damasso και Fabio Del Sordo

Παρά το γεγονός ότι δεν φαίνεται να υπάρχει προοπτική φιλοξενίας ζωής, ο Fabio Del Sordo απαντώντας στο τι οδηγεί τους επιστήμονες σε έρευνες όπως αυτή, δήώσε ότι είναι “η ανακάλυψη απομακρυσμένων, άγνωστων αλλά ίσως προσβάσιμων κόσμων”. “Και – πρόσθεσε- ίσως το ασυνείδητο συναίσθημα ότι μελλοντικά ο άνθρωπος μπορεί να πετύχει πολύ περισσότερα από τέτοιες έρευνες. Η Proxima είναι ο πλησιέστερος γείτονας μας σε ένα απέραντο σύμπαν. Πώς θα μπορούσαμε να μην γοητευθούμε από αυτό όλο;”

Δείτε το βίντεο από μια πρώτη παρουσίαση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, τον περασμένο Απρίλιο

Candiadoc με πληροφορίες από Science Advances και Scientific American 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί