Οι Γερμανοί «αδειάζουν» την κυβέρνηση για τη Διάσκεψη του Βερολίνου

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε ότι δεν τέθηκε θέμα για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, καθώς θα τεθεί επί τάπητος η προσπάθεια για τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων και όχι τα όσα είχαν συμφωνηθεί μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Αλ Σαράτζ.

Ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε πως: «Η κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών και η καγκελαρία έδωσαν βάση στο αντικείμενο της Διάσκεψης. Κατανοούμε την ανησυχία που υπάρχει στην Ελλάδα σχετικά με τη “συμφωνία” Τουρκίας και Λιβύης, αλλά έχουμε ήδη τοποθετηθεί επί του θέματος. Έγινε συζήτηση και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και βγήκαν ορισμένα συμπεράσματα, ωστόσο το εν λόγω θέμα (σ.σ τα όσα είχαν συμφωνηθεί μεταξύ Ερντογάν και Αλ Σαράτζ) δεν θα τεθεί στη Διάσκεψη στο Βερολίνο».

Μάλιστα, ο Στέφεν Ζάιμπερτ συμπλήρωσε πως: «Μπορώ μόνο να πω ότι βρισκόμαστε σε στενή διμερή ανταλλαγή απόψεων με την ελληνική κυβέρνηση».

Όσο για τον τρόπο με τον οποίον καταρτίστηκε η λίστα των χωρών που θα συμμετέχουν στη Διάσκεψη του Βερολίνου, ο κ. Ζάιμπερτ ανέφερε ότι: «(Η λίστα) καταρτίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και τη Γερμανία, έπειτα από συνεννόηση, με βάση τις εντυπώσεις που αποκτήθηκαν από τις συναντήσεις εργασίας της Διαδικασίας του Βερολίνου».

Τέλος, για το γεγονός πως στη Διάσκεψη προσκλήθηκε η Δημοκρατία του Κονγκό, διότι ο πρόεδρος της χώρας είναι επικεφαλής της Υψηλής Επιτροπής για τη Λιβύη στην Αφρικανική Ένωση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί