Έπεσαν οι υπογραφές για το έργο στερέωσης και αποκατάστασης των ενετικών τειχών κατά μήκος της Δουκός Μποφώρ

Με χρηματοδότηση 2,5 εκ. ευρώ

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης υπέγραψε το έργο στερέωσης και αποκατάστασης  των ενετικών τειχών Ηρακλείου κατά μήκος της οδού Δουκός Μποφώρ. Πρόκειται για το έργο «στερέωση και αποκατάσταση ενετικών τειχών Ηρακλείου, του ευθύγραμμου τμήματος Μπέμπο – Αγίου Φραγκίσκου». 

Το έργο έχει προϋπολογισμό 2.516.719 ευρώ και περιλαμβάνει τη στερέωση και αποκατάσταση του τμήματος των ενετικών τειχών Ηρακλείου κατά μήκος της οδού Δουκός Μποφώρ. Συγκεκριμένα αφορά το ευθύγραμμο τμήμα κορτίνα Μπέμπο – Αγ. Φρακίσκου και το αντίστοιχο καμπύλο τμήμα orecchione μπροστά από το αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου. 

Το τμήμα των ενετικών τειχών Ηρακλείου, αποτελεί τη μεγαλύτερη και αρτιότερη αμυντική κατασκευή, σύμφωνα με το προμαχωνικό σύστημα, των Ενετών στο νησί.  Το 2012 κηρύχθηκε και οριοθετήθηκε ως αρχαιολογικός χώρος της πόλης του Ηρακλείου.

Το έργο περιλαμβάνει εργασίες αποκατάστασης του μνημείου το οποίο έχει υποστεί βλάβες που οφείλονται στις αυξημένες ωθήσεις των γαιών στη λιθοδομή. Κρίσιμη παράμετρος για την ευστάθεια του τείχους είναι η επιβάρυνση με τα φορτία της κυκλοφορίας της οδού Μποφώρ η οποία έχει μειωθεί με τις σχετικά πρόσφατες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Με το έργο προβλέπεται εσωτερική  ενίσχυση του τείχους με συστοιχία πασσάλων παράλληλα στην την εσωτερική πλευρά του και αποκατάσταση της λίθινης επένδυσης δηλαδή της εξωτερικής πλευράς του. 

Το ευθύγραμμο τμήμα του έργου έχει μήκος 240μ. και ύψος 10,75 έως 19,60μ. Στο έργο προβλέπονται:  Ενίσχυση του επιχώματος – λιθεπένδυσης με συστοιχία πασσάλων παράλληλα με την εσωτερική πλευρά του τείχους, συμπλήρωση με λιθοδομή του παραπέτου από την εσωτερική πλευρά στην ίδια στάθμη με σκοπό την αύξηση του πάχους του σε 1,5μ παρόμοια με την υφισταμένη, εκσκαφές και διερευνητικές ανασκαφικές τομές για την εύρεση του ίχνους της εσωτερικής παρειάς του τείχους, καθαρισμός παρασιτικής βλάστησης, τοπικές ανακτήσεις, τοπικές συμπληρώσεις ελλειπόντων λίθων, συμπλήρωση εξωτερικής παρειάς λίθου, λιθοσυρραφές, επισκευή και διατήρηση παλαιών αρμολογημάτων, εφαρμογή ενεμάτων, κατασκευή πυκνού δικτύου αποστράγγισης στη λιθοδομή του τείχους και παραγωγή σχετικού ενημερωτικού υλικού. 

Με την ολοκλήρωση του έργου στερέωσης και αποκατάστασης θα αποδοθεί στην πόλη του Ηρακλείου άλλο ένα τμήμα των εντυπωσιακών τειχών, στερεωμένο και ασφαλές τόσο για τους κατοίκους της όσο και για τους πολυάριθμους επισκέπτες της.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί