Ανοικτή επιστολή στον συμμαθητή μου Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.: Μην τους αφήνεις άλλο!

Του Γιώργου Δημητρίου*

Αγαπητέ φίλε και συμμαθητή Μιχάλη Καραμαλάκη, 

Χάρηκα με την άξια προαγωγή σου στη θέση του αρχηγού της ΕΛΑΣ ,αφού προσωπικά γνωρίζω το ήθος σου και τις ικανότητές σου.

Σήμερα δημόσια σου εκφράζω την ανησυχία μου ότι η θητεία σου ως αρχηγού της  Ελληνικής Αστυνομίας κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως η πιο “αντιδημοκρατική περίοδος” για το σώμα τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Η εργαλειοποίηση της ΕΛΑΣ απο πολιτικά και κομματικά συμφέροντα κυρίως αυτά της Νέας Δημοκρατίας έχουν πάρει πρωτοφανή διάσταση.

ΕΞΗΓΟΥΜΑΙ…

Η Ελλάδα με άλλα 55 δυτικά κράτη έχει υπογράψει τη συνθήκη της Κοπεγχάγης (Κοπεγχάγη 1990) ,για την ανθρώπινη διάσταση της Αστυνομίας.

Στο προοίμιο της αυτή η συνθήκη αναφέρονται: “Πρέπει να υπάρχει πλήρης σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών , της ανάπτυξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πάνω στις οποίες οι κοινωνίες βασίζονται στην πλουραλιστική δημοκρατία και το κράτος δικαίου που είναι προαπαιτούμενα για την πρόοδο και την καθιέρωση της διαρκούς τάξης και ειρήνης, ασφάλειας,δικαιοσύνης,και συνεργασίας στην Ευρώπη“.

(Μετάφραση απο το Αγγλικό κείμενο της συνθήκης Copenhagen 1990,OSCE)

Επίσης αγαπητέ Αρχηγέ ,ο σύμβουλος ασφαλείας της OSCE (The organization of security and co-operation in europe) ή ΟΑΣΕ, (οργανισμός για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη), κύριος Kevin Carty,εξέδωσε ένα οδηγό των καλών αστυνομικών πρακτικών στις δημοκρατικές κοινωνίες .(guidebook of democratic policing).

Αυτός ο οδηγός έγινε αποδεκτός απο όλα τα κράτη του ΟΑΣΑ,και αποτελεί ευρωπαϊκή συνθήκη,η οποία έπρεπε να έχει ενσωματωθεί και στην εκπαίδευση των αστυνομικών.

Αναφέρει: Η καθημερινή αστυνόμευση πρέπει να βασίζεται σε δημοκρατικές αξίες. ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΗ ΔΙΚΑΙΗ ΚΑΙ ΑΜΕΡΟΛΗΠΤΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ,ΜΕ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ  ΣΤΟΥΣ

ΦΥΛΕΤΙΚΟΥΣ, ΕΘΝΟΤΙΚΟΥΣ, ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΥΣ, ΦΥΛΛΟΥ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΜΕ ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΠΟΙΚΙΛΟΜΟΡΦΙΑΣ”

Στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο οδηγός καλών πρακτικών σημειώνει: Η Αστυνομία πρέπει να προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα,η αστυνομική συμπεριφορά πρέπει να είναι νόμιμη,αναγκαία και αναλογική για την καλύτερη προστασία  των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών.

Και η ευρωπαική συνθήκη καταλήγει:

.Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.

Αγαπητέ αρχηγέ και συμμαθητή μου Μιχάλη,η υπόθεση Ινδαρέ, το ξεβράκωμα πολιτών,η κακοποίηση ΑΜΕΑ έξω απο το ΑΤ Ομονοίας κλπ κλπ κλπ,είναι μόνο λίγες περιπτώσεις αυτής της εργαλιοποίησης της ΕΛΑΣ από κομματικά συμφέροντα.

Βγάλε τον οδηγό καλών αστυνομικών πρακτικών φωτοτυπίες και δώστε να τις διαβάσουν κάποιοι συνδικαλιστές της ΕΛΑΣ με ποιον τρόπο θέλει η Ευρώπη να εφαρμόζεται ο νόμος και η αστυνόμευση. Για μία μερίδα ακροδεξιών πολιτικών της ΝΔ αυτά είναι ψιλά γράμματα-για τον κ. Χρυσοχοΐδη φαίνεται αυτά είναι άγνωστα κείμενα,συνθήκες,νόμοι, και εκπαιδευτικά εγχειρίδια.

Αγαπητέ αρχηγέ,είναι τιμή η θέση που κέρδισες με την αξία σου, όμως παραμονεύει η ΑΠΑΞΙΑ στον μέλλον αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση εργαλειοποίησης της ΕΛΑΣ.

ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΕΙΣ ΑΛΛΟ.

*Ο Γιώργος Δημητρίου είναι πρώην Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ηρακλείου, με σπουδές σε Οικονομία & Διοίκηση, master MBA Staffordshire University U.K.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί