Στήνουν νέα γενιά golden boys στη διοίκηση της ΔΕΗ, ενώ αυξάνουν το ρεύμα στο όνομα της “χρεοκοπίας” της!

Του Βαγγέλη Τριάντη – Documentonews.gr

Μισθοί 2009 στα στελέχη της ΔΕΗ, υπερβάσεις και σπατάλες σε οργανισμούς, την ώρα που το ρεύμα αυξάνεται και η 13η σύνταξη αναβάλλεται για το καλό της οικονομίας

Στα επίπεδα των παχιών αγελάδων προ του 2009 επιστρέφουν οι μισθοί των υψηλόβαθμων στελεχών της ΔΕΗ με τις ευλογίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Την ώρα που το κοινωνικό μέρισμα έχει περικοπεί δραματικά, η 13η σύνταξη καταργείται, τα τιμολόγια του ρεύματος έχουν αυξηθεί κατά 13,1% και ο κατώτατος μισθός παραμένει χαμηλά, η ΔΕΗ παρέχει αποδοχές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Στάσση και στους αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους και δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε γενικούς διευθυντές και διευθυντές της εταιρείας. Υστερα από δέκα χρόνια περικοπών και περιορισμού των δαπανών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη δημιουργεί νέα «γαλάζια» golden boys, όπως την προ κρίσης περίοδο, παρότι η ΔΕΗ αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όπως άλλωστε κατήγγειλαν προεκλογικά κορυφαία στελέχη της ΝΔ καθώς και ο νυν υπουργός Κωστής Χατζηδάκης. Η ανάπτυξη ήρθε μόνο για τα ανώτερα και ανώτατα στελέχη της ΔΕΗ, ενώ δεν αποκλείεται νέα γενιά «γαλάζιων» golden boys να δούμε και σε άλλες δημόσιες εταιρείες, καθώς ήδη διαπιστώνονται σπατάλες, όπως στην ΕΡΤ.

Στις 23 Δεκεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ ΑΕ έπειτα από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου. Αποφασίστηκαν οι νέες αποδοχές των μελών του ΔΣ αλλά και των επιτροπών με βάση τις διατάξεις του νόμου 4643/2019 που εισηγήθηκε ο αρμόδιος υπουργός Κ. Χατζηδάκης, καθώς και η διαδικασία πρόσληψης και η πολιτική αποδοχών των στελεχών της εταιρείας. Οπως προκύπτει από το σχετικό έγγραφο που δημοσιεύει το Documento, το οποίο αποτελεί την εισήγηση του ΔΣ προς τους μετόχους η οποία έγινε αποδεκτή, οι αποδοχές για τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Γ. Στάσση θα ανέρχονται σε 200.000 ευρώ, ενώ για τους αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους σε 120.000 ευρώ ετησίως. Τα στελέχη δικαιούνται επίσης τη «χορήγηση χρήσης εταιρικού αυτοκινήτου με κάλυψη των συναφών δαπανών».

Σε 100.000 ευρώ μεικτά ανέρχονται οι αποδοχές σε ετήσια βάση των γενικών διευθυντών της ΔΕΗ, ενώ οι διευθυντές θα λάβουν 70.000 ευρώ μεικτά. Δικαιούνται επίσης εταιρικό αυτοκίνητο και τις δαπάνες καλύπτει η ΔΕΗ.

«Η νέα διοίκηση, με δεδομένο ότι παρέλαβε την εταιρεία με τεράστια οικονομικά προβλήματα, το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να προχωρήσει στην αύξηση των αποδοχών για τα στελέχη της ΔΕΗ σε επίπεδα προ κρίσης και ταυτόχρονα κατήργησε τη συλλογική σύμβαση εργασίας» τονίζει στο Documento ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης.

Και μπόνους 50.000 έως 100.000 ευρώ

Στο ίδιο έγγραφο προβλέπεται επίσης η δυνατότητα χορήγησης μπόνους στα παραπάνω στελέχη της εταιρείας, το οποίο μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 50% των τακτικών αποδοχών. Πρακτικά σημαίνει επιπλέον καταβολή 100.000 ευρώ

στον Γ. Στάσση, 60.000 ευρώ στους αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους και 50.000 ευρώ στους γενικούς διευθυντές της ΔΕΗ. Μπόνους προβλέπεται και για τους διευθυντές, αλλά στο 30% των τακτικών αποδοχών τους, δηλαδή επιπλέον αμοιβή 21.000 ευρώ το ανώτερο στον καθένα.

«Οι ανωτέρω μεταβλητές μεικτές αποδοχές θα καταβάλλονται μετά τη δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων και υπό την προϋπόθεση επίτευξης συγκεκριμένων στόχων συναντημένων με KPIs συνδεδεμένων με τον εγκριθέντα από το ΔΣ ετήσιο τακτικό προϋπολογισμό και τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας» επισημαίνεται στο σχετικό έγγραφο.

Στο έγγραφο αναφέρεται ακόμη πρόσθετη αμοιβή ύψους 400 ευρώ ανά συνεδρίαση επιτροπής του ΔΣ, με «το ανώτατο όριο των αμοιβών αυτών να ανέρχεται για τον πρόεδρο και ανά μέλος της επιτροπής στο μεικτό ποσό των 23.000 ευρώ ετησίως».

Η εισήγηση του ΔΣ της ΔΕΗ που βασίστηκε σε νόμο του Κ. Χατζηδάκη όπου προτείνεται η αύξηση των αποδοχών του προέδρου σε 200.000 ευρώ όπως και όλων των μεγαλοστελεχών.

Στα επίπεδα του 2009 οι αμοιβές

Οι αμοιβές που εγκρίθηκαν είναι στα ίδια επίπεδα με αυτές του επικεφαλής της ΔΕΗ πριν από το 2009. Επί διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή ήταν ο Τάκης Αθανασόπουλος, ένα πρόσωπο που είχε δεχτεί ουκ ολίγη κριτική για τις απολαβές του από τον αντιπολιτευόμενο Τύπο αλλά και από πολιτικά πρόσωπα. Χαρακτηριστικό ήταν το δημοσίευμα του «Βήματος» τον Ιανουάριο του 2009 με τίτλο «Οι golden μάνατζερ της Νέας Δημοκρατίας». Μεταξύ όσων αναφέρονταν ήταν και ο Τ. Αθανασόπουλος. Τον Νοέμβριο του 2009 ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης αναφέρθηκε στη Βουλή στον Τ. Αθανασόπουλο και στις αμοιβές του. Ο τότε επικεφαλής της ΔΕΗ απάντησε με επιστολή στην οποία περιέχονταν οι αμοιβές του για τα έτη 2007, 2008, 2009, όταν ήταν στο τιμόνι της ΔΕΗ. Σύμφωνα με όσα αναφέρονταν στην επιστολή, οι απολαβές του ανήλθαν σε 278.571 ευρώ το 2007, 300.000 ευρώ το 2008 και 94.285 ευρώ το 2009, όταν και αποχώρησε από τη διοίκηση της ΔΕΗ.

Το πλαφόν των 5.000 ευρώ μηνιαίως

Στη συνέχεια άλλαξαν τα πράγματα: προσφυγή στο ΔΝΤ, μνημόνια και σκληρή λιτότητα. Οι μισθοί και οι αμοιβές μειώθηκαν δραστικά, ενώ με νόμο ορίστηκε πλαφόν στις αποδοχές των επικεφαλής των δημόσιων οργανισμών που δεν θα ξεπερνούσαν τον μισθό του γενικού γραμματέα. Ως αποτέλεσμα οι μισθοί για τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ (και των θυγατρικών της εταιρειών ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗ Ανανεώσιμες) καθώς και για τους αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους και τους γενικούς διευθυντές δεν ξεπερνούσαν τις 5.000 ευρώ μεικτά, κάτι που σήμαινε καθαρές μηνιαίες αποδοχές 2.600-2.800 ευρώ. Τα ποσά αναφέρονταν σε έγγραφο που είχε διαβιβάσει το 2012 στη Βουλή ο τότε πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός έπειτα από ερώτηση βουλευτή της ΝΔ. Στο ίδιο έγγραφο επισημαινόταν ότι το ποσοστό μείωσης των αμοιβών σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2009 κυμαινόταν από 25% για τους χαμηλόμισθους υπαλλήλους έως και 50% στα διευθυντικά στελέχη, ενώ για τα ανώτατα διοικητικά στελέχη η μείωση κυμαινόταν μεταξύ 72 και 75%.

Σε ό,τι αφορά τις αμοιβές της προηγούμενης διοίκησης της ΔΕΗ, επίσης παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα. Ειδικότερα το 2017, όπως προκύπτει από την ετήσια οικονομική έκθεση, οι αμοιβές των μελών του ΔΣ ανήλθαν σε 218.000 ευρώ και το 2018 σε 198.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι με τις σημερινές αυξήσεις μόνο οι αμοιβές του Γ. Στάσση θα ξεπεράσουν αυτές που έλαβαν όλα τα μέλη του ΔΣ μαζί επί της προηγούμενης διοίκησης.

Όσες είναι τώρα οι ετήσιες αμοιβές του προέδρου της ΔΕΗ ήταν το 2017 και το 2018 οι αμοιβές όλων των μελών του ΔΣ.

Αυξήσεις 13,1% στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Οι «χρυσές» και παράλληλα προκλητικές απολαβές των ανώτερων και ανώτατων στελεχών της ΔΕΗ έρχονται σε μια περίοδο που όχι μόνο η εταιρεία αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα αλλά ταυτόχρονα τα νοικοκυριά θα δουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος αυξημένους σε σχέση με πέρυσι. Οπως σημειώνει στο Documento ο Γ. Αδαμίδης, «ταυτόχρονα υπήρξε μεσοσταθμική αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 13,1%, συνυπολογιζόμενης της μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ». Οι αυξήσεις αφορούν λογαριασμούς μέχρι 2.000 ευρώ το τετράμηνο, ενώ από εκεί και πάνω είναι ακόμη μεγαλύτερες. Την ίδια ώρα με νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη η ΔΕΗ μπορεί να προσλαμβάνει υπαλλήλους και εκτός ΑΣΕΠ, επιτρέποντας τη σύναψη ατομικής σύμβασης εργασίας.

Η υποκριτική στάση της ΝΔ

Οι αυξήσεις που θεσπίστηκαν με νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη δείχνουν ακόμη μία προεκλογική υποκρισία της ΝΔ. Ηταν Ιούλιος του 2018 όταν η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιχείρησε να δώσει αυξήσεις στους μισθούς των προέδρων, διευθυνόντων συμβούλων και εντεταλμένων συμβούλων δημόσιων επιχειρήσεων και θυγατρικών τους εταιρειών των οποίων οι μετοχές έχουν μεταβιβαστεί στο Υπερταμείο. Με τη διάταξη οι επιχειρήσεις εξαιρούνταν από το πλαφόν των 4.631 ευρώ (μισθός γενικού γραμματέα υπουργείου) που ίσχυε για τις ΔΕΚΟ. Με την τροπολογία οι αποδοχές δεν θα μπορούσαν να υπερβούν το 90% των μηνιαίων αποδοχών και επιδομάτων του προέδρου του Αρείου Πάγου, δηλαδή 7.483 ευρώ.

Για την τροπολογία ξέσπασε σάλος. Στελέχη της ΝΔ και φίλα προσκείμενα ΜΜΕ άσκησαν σφοδρή κριτική στην τότε κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθεί η τροπολογία και οι αυξήσεις να μη δοθούν. Ενάμιση χρόνο μετά ΝΔ και φίλα προσκείμενα μέσα ενημέρωσης έχουν αλλάξει άρδην στάση. Οι αυξήσεις έγιναν αναγκαίες προκειμένου να καταφέρει να προσελκύσει η ΔΕΗ στελέχη από την αγορά. Ακόμη μία προεκλογική απάτη της ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη.

Οι αμοιβές του νυν προέδρου της ΔΕΗ Γ. Στάσση είναι στα ίδια επίπεδα με αυτές του επικεφαλής επί κυβέρνησης Καραμανλή Τ. Αθανασόπουλου, τον οποίο το «Βήμα» χαρακτήριζε «golden manager της ΝΔ».

Έκθετοι Άδωνης και Χατζηδάκης

Οι αυξήσεις εκθέτουν και κορυφαία στελέχη της ΝΔ, όπως οι υπουργοί Αδωνης Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης, σχετικά με δηλώσεις τους στο παρελθόν για την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι η ΔΕΗ. Είναι μια επιχείρηση πάνω στην οποία στηρίζεται η ελληνική οικονομία και έχει… τα μαύρα της τα χάλια» τόνιζε με προεκλογικό στόμφο τον Ιούνιο του 2019 ο Αδ. Γεωργιάδης, ενώ λίγες μέρες μετά επισήμανε ότι «δεν είναι απλώς μια επιχείρηση» και πως «εάν πέσει η ΔΕΗ, πέφτει και η χώρα».

Από την πλευρά του ο νυν υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης είχε δηλώσει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ τα ’χει κάνει λαμπόγυαλο στην επιχείρηση. Την είχε φέρει στο παρά πέντε της χρεοκοπίας και κουνούσε το δάχτυλο και έκανε και παρατηρήσεις περί του θέματος». Μετά τις εκλογές σημείωνε ότι «ο νέος νόμος θα βγάλει την επιχείρηση από τον ζουρλομανδύα του δημοσίου και θα της προσδώσει χαρακτηριστικά επιχείρησης του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να είναι ανταγωνιστική και να μπορέσει να λειτουργήσει επί ίσοις όροις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας».

«Ανοιχτοχέρες» και άλλες ΔΕΚΟ

Οι αυξήσεις στις αποδοχές των ανώτατων στελεχών της ΔΕΗ δεν είναι όμως και η μοναδική περίπτωση επιστροφής σε υψηλές αμοιβές. Σπατάλες κρατικού χρήματος που θυμίζουν επίπεδα προ μνημονίων έχουν γίνει και αλλού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εκπομπή της Ολγας Τρέμη στην ΕΡΤ, το κόστος της οποίας ξεπερνά τις 800.000 ευρώ, αν και δεν είναι η μόνη. Πρόσφατα 23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή με θέμα «Ενδείξεις κακοδιαχείρισης στην ΕΡΤ». Στην ερώτηση κατήγγειλαν ότι η τωρινή διοίκηση της ΕΡΤ διέθεσε 450.000 ευρώ για τα δικαιώματα μετάδοσης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ανοικτού Στίβου στο Κατάρ. Ωστόσο το 2017 η τότε διοίκηση της ΕΡΤ διέθεσε 500.000 ευρώ για τα δικαιώματα μετάδοσης τριών διοργανώσεων (Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, Diamond League, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοικτού Στίβου). Η ανάπτυξη ήρθε και για την ΕΡΤ!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί