Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση για το 2020 του Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στην ΠΕ Ηρακλείου

Σε Ξηροπόταμο, Γιόφυρο, Χρυσοβαλάντου και Δρακουλιάρη, όπου έχουν γίνει καθαρισμοί-διανοίξεις στα ρέματα ο Ν. Συριγωνάκης

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 13 Ιανουαρίου, η πρώτη συνεδρίαση του Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ηρακλείου για το 2020.

Στη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Κρήτης, τέθηκαν όλα τα επιμέρους ζητήματα, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που καταγράφονται, την ακόμη καλύτερη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και τον εντοπισμό τυχόν ελλείψεων, στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται για να ειναι «θωρακισμένη» η Κρήτη, απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Το παρών έδωσαν φορείς, δήμαρχοι και βουλευτές του Ηρακλείου, μαζί με άνδρες της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού και του στρατού.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας

«Το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, χιονοπτώσεων, παγετού και άλλων έντονων καιρικών φαινομένων στην ΠΕ Ηρακλείου» βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής προγραμματισμένης συνεδρίασης του ΣΟΠΠ Π.Ε. Ηρακλείου που συγκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Συριγωνάκης. Στη συνεδρίαση του οργάνου στη Περιφέρεια, συμμετείχαν Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, η επικεφαλής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κρήτης Ελένη Πλουμίδη, εκπρόσωποι Σωμάτων Ασφαλείας, του Στρατού, υπηρεσιών, φορέων, εθελοντικών οργανώσεων, εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης σε δηλώσεις του ανέφερε: «Είναι μία προγραμματισμένη συνεδρίαση, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φορείς που πραγματικά τίμησαν με την παρουσία τους τη συνεδρίαση. Σκοπός της συνεδρίασης του οργάνου είναι η ανταλλαγή απόψεων, γνώσεων, εμπειριών, με σκοπό να θωρακίσουμε όσο γίνεται καλύτερα το νησί μας από τέτοιου είδους φαινόμενα που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια, τα οποία είναι απροσδιόριστα, ακραία, και σύντομα.  Στόχος όλων μας είναι η προστασία-θωράκιση της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος». 

Εξάλλου ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης επισκέφθηκε τις περιοχές Ξηροπόταμος, Γιόφυρος, Χρυσοβαλάντου και Δρακουλιάρη, όπου έχουν γίνει καθαρισμοί-διανοίξεις στα ρέματα και η εικόνα που καταγράφηκε είναι θετική. 

Παρών στη σύσκεψη ο Νίκος Ηγουμενίδης

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Προστασίας στην ΠΕ Ηρακλείου έδωσε σήμερα το παρών ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης με στόχο τον συντονισμό και την περαιτέρω θωράκιση του νησιού με επίκεντρο την αντιπλημμυρική περίοδο.

Σε δηλώσεις του ο Νίκος Ηγουμενίδης εξέφρασε την ανάγκη λόγω των προηγούμενων και επικείμενων κακοκαιριών που πλήττουν το νησί να ληφθούν συνολικά μέτρα που να αφορούν τόσο την άμεση προστασία και τον συντονισμο, όσο και μέτρα που να αφορούν συνολικά τις υποδομές της Κρήτης με στόχο την ετοιμότητα και την ολόπλευρη θωράκιση από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης κατατέθηκαν  αρκετές εποικοδομητικές προτάσεις στην κατεύθυνση της πολιτικής προστασίας, αλλά και οι προτάσεις της Περιφέρειας Κρήτης στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου για τον «Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων».

Συμμετείχε και ο Δήμαρχος Βιάννου

Στην πρώτη συνεδρίαση του Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ηρακλείου για το 2020, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, μετείχαν ο Δήμαρχος Βιάννου Μηνάς Σταυρακάκης και ο αντιδήμαρχος Χαρίλαος Τριγωνάκης.

Ο κ. Σταυρακάκης, στη διάρκεια της τοποθέτησης του, αφού ευχήθηκε το νέο έτος να είναι μια χρονιά στην οποία δεν θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα, αναφέρθηκε στην κατάσταση που υπάρχει στο Δήμο Βιάννου.

Μεταξύ άλλων επισήμανε πως παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν από την πλευρά του Δήμου, με κυριότερο την έλλειψη προσωπικού, ο βαθμός ετοιμότητας και η συνεργασία των Υπηρεσιών και των τοπικών δυνάμεων είναι σε καλό επίπεδο, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται απρόοπτα και προβλήματα.  

«Η Πολιτική Προστασία είναι μείζον ζήτημα για το Δήμο μας. Αν και έχουμε λίγο προσωπικό, έχουμε όμως σχέδιο και λειτουργούμε με όλους τους κανόνες που απαιτούνται, ώστε να επιτυγχάνεται το ζητούμενο που είναι η προστασία των πολιτών. Βέβαια τα περιθώρια βελτίωσης είναι πολλά για αυτό και η στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, αλλά και η ακόμη καλύτερη συνεργασία των εμπλεκόμενων δυνάμεων είναι επιβεβλημένη», είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Βιάννου.

Στην συνεδρίαση και ο Δήμαρχος Γόρτυνας

Στην συνεδρίαση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Γόρτυνας, Λευτέρης Κοκολάκης και ο επικεφαλής της παράταξης «Μεγάλη Γόρτυνα», Μιχάλης Κοκολάκης. 

Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων, το θέμα της σήμανσης των ιρλανδικών διαβάσεων και ζητήματα οργάνωσης και σχεδιασμού της Πολιτικής Προστασίας στην Π.Ε. Ηρακλείου. Από την πλευρά της δημοτικής αρχής, τονίστηκε ότι ο Δήμος Γόρτυνας έχει κάνει σημαντικά βήματα στο «μέτωπο» της Πολιτικής Προστασίας και δόθηκε έμφαση στα φαινόμενα πλημμυρών, αλλά και σε παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο Δάσος του Ρούβα, για την «θωράκιση» της ευρύτερης περιοχής. 



Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί