Συμβιβασμό με τους απεργούς επιδιώκει η γαλλική κυβέρνηση

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα γαλλικά συνδικάτα αναμένουν τις συμβιβαστικές προτάσεις που δεσμεύθηκε να καταθέσει εγγράφως ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ με στόχο τον τερματισμό των απεργιών.

Συνεχίζονται στη Γαλλία και σήμερα οι μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού που προωθεί ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν.

Στόχος της γαλλικής κυβέρνησης είναι η επίτευξη συμβιβαστικής λύσης έτσι ώστε να σταματήσουν το συντομότερο οι απεργίες που παραλύουν τη χώρα.

«Υπήρξε ικανοποιητική πρόοδος στην αναζήτηση ενός συμβιβασμού για την κατάληξη σε συμφωνία, απομένει όμως πολύ δουλειά ακόμα», τόνισε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ αργά χθες το βράδυ τον κύκλο των συζητήσεων με τα συνδικάτα. Υποσχέθηκε ότι θα τα ενημέρωνε γραπτώς σήμερα τα συνδικάτα αφού προηγούμενα θα έβλεπε τον πρόεδρο Μακρόν.

Ετσι από το πρωί, η σημερινή ημέρα είναι ημέρα αναμονής, για το τι θα βγει από το καπέλο του πρωθυπουργού. Ιδιαίτερα για τα μετριοπαθή συνδικάτα CFDT και UNSA, για τα οποία η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 64 αποτελεί «κόκκινη γραμμή», ενώ η κυβέρνηση το θεωρεί απαραίτητο, για την οικονομική εξυγίανση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Κοινές διαδηλώσεις με τα κίτρινα γιλέκα

Θα αποδώσει ο διάλογος Φιλίπ και συνδικάτων;

Στο χθεσινό πάρε-δώσε κυβέρνηση συνδικάτα, φαίνεται να δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός να αφαιρέσει όριο των 64 ετών από το σχέδιο νόμου που θα παρουσιάσει στις 24 Ιανουαρίου στο υπουργικό συμβούλιο.

Από την άλλη, ο Λωράν Μπερζέ του CFDT, αποδέχθηκε την επιτάχυνση των εργασιών της διάσκεψης για τη χρηματοδότηση του συστήματος που ο ίδιος έχει προτείνει, ώστε οι λύσεις εξυγίανσης και εξυγίανσης του συστήματος να εγγραφούν στο νόμο πριν την παρουσίασή του στο κοινοβούλιο πριν το καλοκαίρι.

Για τα υπόλοιπα πιο ριζοσπαστικοποιημένα συνδικάτα με επικεφαλής το CGT « κόκκινη γραμμή » παραμένει η ίδια η μεταρρύθμιση στο σύνολο της και απαιτούν την απόσυρση της. Έτσι συνεχίζουν τις διαδηλώσεις σε Παρίσι και σε πολλές γαλλικές πόλεις, σήμερα δε διαδηλώνουν από κοινού με τα κίτρινα γιλέκα.

Απεργίες και διαδηλώσεις προβλέπονται επίσης για τις ημερομηνίες 14, 15, 15 Ιανουαρίου, δηλαδή από την ερχόμενη Τρίτη έως και την Πέμπτη.

Πηγή: DW

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί