Ουάσιγκτον προς Βαγδάτη: Ούτε λόγος για απόσυρση των Αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ

Οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να συζητήσουν με τις ιρακινές αρχές το θέμα της «απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων», παρά το αίτημα του πρωθυπουργού του Ιράκ, γνωστοποίησε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Σε αυτό το στάδιο, κάθε αντιπροσωπεία που θα μεταβεί στο Ιράκ θα είναι επιφορτισμένη να συζητήσει σχετικά με τον καλύτερο τρόπο με τον οποίο θα επαναβεβαιώσουμε τη στρατηγική εταιρική σχέση μας, και όχι να συζητήσει μια απόσυρση των στρατευμάτων», επισήμανε η εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής διπλωματίας Μόργκαν Ορτάγκους, σε ένα δελτίο Τύπου.

«Η στρατιωτική παρουσία μας στο Ιράκ στοχεύει να συνεχίσει τη μάχη εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τους Αμερικανούς, τους Ιρακινούς και τους εταίρους μας στον συνασπισμό», υπογράμμισε η Ορτάγκους.

«Εντούτοις, πρέπει να υπάρξει μια συζήτηση μεταξύ των ΗΠΑ και της ιρακινής κυβέρνησης όχι μόνο σχετικά με την ασφάλεια, αλλά και με την οικονομική και διπλωματική συνεργασία μας», συμπλήρωσε η Αμερικανίδα αξιωματούχος.

«Θέλουμε να είμαστε φίλοι και σύμμαχοι ενός κυρίαρχου, εύπορου και σταθερού Ιράκ», κατέληξε.

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Ιράκ Άντελ ‘Αμπντελ Μάχντι ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο την αποστολή μιας αντιπροσωπείας προκειμένου να οργανώσει την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ, την οποία ζήτησε το ιρακινό κοινοβούλιο.

Οι Ιρακινοί βουλευτές ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης των 5.200 Αμερικανών στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ έπειτα από την επιδρομή που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ, στις αρχές Ιανουαρίου, στη Βαγδάτη, όπου σκότωσαν το Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί.

Ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε προχθές από το ΝΑΤΟ να ενισχύσει την εμπλοκή του στη Μέση Ανατολή, η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε γνωστό ότι οι συζητήσεις για το θέμα έχουν ξεκινήσει.

«Μια αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ βρίσκεται στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να συζητήσει σχετικά με τον ενισχυμένο ρόλο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στο Ιράκ, σε συμφωνία με την επιθυμία του προέδρου υπέρ μιας καλύτερης κατανομής του βάρους σε όλες τις συλλογικές προσπάθειές μας για την άμυνα».

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί