«Έπεσε» το πρώτο πρόστιμο του 2020 στο Ηράκλειο για τον αντικαπνιστικό νόμο

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά χαρακτηρίζει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας τα αποτελέσματα από τους ελέγχους για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου την πρώτη εβδομάδα του 2020 «παρά τη “χαλαρή” διάθεση των ημερών αυτών», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.

Συνολικά σε όλη την επικράτεια ελέγχθηκαν 101 καταστήματα χωρίς να καταγραφεί κάποια παράβαση στο 82,2% των περιπτώσεων.

Οι ελεγκτές εντόπισαν ωστόσο 12 άτομα που παραβίασαν τον νόμο και επέβαλαν πρόστιμα -σε πολίτες και επιχειρήσεις- ύψους 15.200 ευρώ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

Την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους τα μεικτά κλιμάκια των Ε.Α.Δ.-ΕΛ.ΑΣ συνέχισαν με τον ίδιο ρυθμό τους ελέγχους για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και την προστασία της δημόσιας υγείας. Το πρόγραμμα ελεγκτικής δράσης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και των συναρμόδιων φορέων υλοποιήθηκε απαρέγκλιτα κατά τη γιορτινή περίοδο με τα αποτελέσματα να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά παρά τη «χαλαρή» διάθεση των ημερών αυτών.

Χαρακτηριστικά σημειώνονται οι περιπτώσεις της Ελασσόνας, όπου στα 15 καταστήματα που ελέγχθηκαν δεν βεβαιώθηκε καμία παράβαση σε καταστηματάρχη, ενώ παράλληλα δε βρέθηκε πολίτης που να κάπνιζε σε χώρο που δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις του νόμου, της Τρίπολης, όπου επίσης δεν βρέθηκε κανένας που να κάπνιζε σε μη επιτρεπόμενο χώρο και της Άνω Χώρας Ναυπάκτου, όπου δεν επιβλήθηκε πρόστιμο σε κανένα από τα 9 ελεγχθέντα καταστήματα με όσους εκ των θαμώνων επιθυμούσαν να καπνίσουν να μην ενοχλούνται από τις χαμηλές θερμοκρασίες (-5 βαθμοί C) προκειμένου να καπνίσουν συνεισφέροντας έτσι ενεργά στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Συνοπτικά στοιχεία για τους διενεργηθέντες ελέγχους

-Από το σύνολο των 101 καταστημάτων που ελέγχθηκαν δεν καταγράφηκε καμία παράβαση στο 82,2% των περιπτώσεων ενώ 12 φυσικά πρόσωπα βρέθηκαν να καπνίζουν σε χώρο που δεν επιτρεπόταν.

-Συνολικά βεβαιώθηκαν πρόστιμα για παραβάσεις του αντικαπνιστικού συνολικού ποσού 15.200€

Ανάμεσά τους και το πρώτο πρόστιμο στην Κρήτη για το 2020 και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο όπου κατά τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες του Σαββάτου 4 Ιανουαρίου, ελέγχθηκαν 15 καταστήματα (ΚΥΕ).

Σε δύο από τα ελεγχόμενα καταστήματα βρέθηκαν από ένας καπνίζων σε χώρους που δεν επιτρεπόταν το κάπνισμα και επιβλήθηκε το πρόστιμο των 100 ευρώ στον καθένα καθώς και πρόστιμο 500€ στον κάθε καταστηματάρχη καθότι ανέχονταν τους ως άνω καπνίζοντες, υπήρχαν σταχτοδοχεία σε χώρους που απαγορευόταν το κάπνισμα και δεν κατείχαν το προβλεπόμενο βιβλίο αναφοράς καπνίσματος. Από το σύνολο των ελεγχθέντων καταστημάτων στα 13 χαρακτηρίστηκε ως ελλιπής η σχετική σήμανση και έγιναν συστάσεις. Επίσης σε 8 καταστήματα δεν προσκομίστηκε βιβλίο αναφοράς καπνίσματος.

Καθημερινή

Δείτε ακόμη: Αντικαπνιστικός νόμος: «Κατρακύλα» του τζίρου, 50.000 απολύσεις και λουκέτα σε καταστήματα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί