Βρέθηκε το μαύρο κουτί του μοιραίου Boeing 737 στο Ιράν

Δεν εξέπεμψε SOS

Βρέθηκε από τους Ιρανούς διασώστες το μαύρο κουτί του αεροσκάφους Boeing 737 της εταιρείας Ukraine International Airlines, που συνετρίβη λίγη ώρα μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο «Ιμάμης Χομεϊνί» της Τεχεράνης. Και οι 176 επιβαίνοντες είναι νεκροί. 

Δείτε: Συντριβή ουκρανικού Boeing 737 στην Τεχεράνη – Η στιγμή της πτώσης σε βίντεο

Ουδείς επιζών στην αεροπορική τραγωδία με το ουκρανικό αεροσκάφος στο Ιράν

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το ιρανικό κρατικό δίκτυο IRIB, το αεροσκάφος συνετρίβη χωρίς να εκπέμψει σήμα κινδύνου, πράγμα που ενισχύει τη θεωρία ότι η αιτία συντριβής του αεροσκάφους ήταν ξαφνική και εκδηλώθηκε ακαριαία. 

Σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση και τον Ουκρανό πρωθυπουργό, στο ουκρανικό αεροσκάφος επέβαιναν 176 άνθρωποι -167 επιβάτες και εννέα μέλη πληρώματος -, εκ των οποίων 32 αλλοδαποί.

Από την πλευρά της, η ουκρανική πρεσβεία στο Ιράν ανακοίνωσε ότι η συντριβή του αεροσκάφους οφείλεται σε βλάβη στον κινητήρα του και δεν σχετίζεται με τρομοκρατία.

Προς το παρόν, η Ukraine International Airlines (UIA) δεν έχει κάνει κάποια ανακοίνωση για το συμβάν, το οποίο είναι το πρώτο θανατηφόρο δυστύχημα για την εταιρεία. 

Το χρονικό της συντριβής

Το ουκρανικό αεροσκάφος Boeing 737 – 800 με τους 176 ανθρώπους – επιβάτες και πλήρωμα – είχε αναχωρήσει με καθυστέρηση μιας ώρας από το διεθνές αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί της Τεχεράνης με προορισμό το Κίεβο. Συνετρίβη κοντά στο Παράντ, προάστιο νοτιοδυτικά της Τεχεράνης λίγο μετά την απογείωση. 

Το αεροσκάφος έπεσε φλεγόμενο ενώ ακολούθησε έκρηξη όταν έπεσε στο έδαφος. Τα βίντεο που έχουν καταγράψει τη συντριβή είναι συγκλονιστικά. 

Το αεροπλάνο συνέχισε να φλέγεται μετά τη συντριβή. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του Ιράν η πυρκαγιά ήταν τόσο μεγάλη που δεν ήταν δυνατό τα συνεργεία να προχωρήσουν σε διασώσεις.

Η αεροπορική τραγωδία έρχεται λίγες μόνο ώρες αφότου το Ιράν εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση σε δύο αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ.

Δείτε: Μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων από το Ιράν κατά αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ- 80 νεκροί

Δημοφιλές αεροπλάνο με ιστορικό τραγωδιών

Το Boeing 737-800 είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές δικινητήριο αεροπλάνο που χρησιμοποιείται για πτήσεις μικρής έως μέσης εμβέλειας. Χιλιάδες από αυτά τα αεροπλάνα χρησιμοποιούνται από αεροπορικές εταιρίες σε όλο τον κόσμο.

Εισήχθη σε κανονική εμπορική χρήση στα τέλη της δεκαετίας του 1990, αντικαθιστώντας το Boeing 737 MAX, το οποίο είχε αποσυρθεί για σχεδόν 10 μήνες μετά από δύο συντριβές.

Τον Μάρτιο του 2016, ένα 737-800 της Fly Dubai που είχε απογειωθεί από το Ντουμπάι συνετρίβη ενώ προσπάθησε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Ρόστοφ του Ντον στη Ρωσία, σκοτώνοντας 62 άτομα. Μια άλλη πτήση 737-800 από το Ντουμπάι, που εκτελούσε η Air India Express, συνετρίβη τον Μάιο του 2010, προσπαθώντας να προσγειωθεί στο Μανγκαλόρ της Ινδίας, σκοτώνοντας πάνω από 150 άτομα.

Πρόσφατες αεροπορικές τραγωδίες στο Ιράν

Το Ιράν, αντίστοιχα, έχει γνωρίσει και άλλες αεροπορικές τραγωδίες. Στις αρχές του 2019, ένα στρατιωτικό αεροσκάφος Boeing 707 συνετρίβη εν μέσω δυσμενών καιρικών συνθηκών δυτικά της ιρανικής πρωτεύουσας, σκοτώνοντας 15 από τους 16 επιβάτες.

Τον Φεβρουάριο του 2018, ένα ιρανικό επιβατικό αεροπλάνο με 65 επιβαίνοντες συνετρίβη κατά τη διάρκεια εσωτερικής πτήσης από την Τεχεράνη προς το Γιασούζ.

Το 2014, ένα αεροσκάφος τύπου Antonov-140 με 48 επιβαίνοντες συνετρίβη λίγο μετά την απογείωση από το αεροδρόμιο Μεχραμπάντ της Τεχεράνης, σκοτώνοντας 39 άτομα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί