Η θηριώδης ανεπάρκεια των… πανέτοιμων

Του Τάσου Παππά

Κάηκε τον Αύγουστο το 25% της Ελαφονήσου, έγιναν στάχτη χιλιάδες στρέμματα στη Ζάκυνθο και στην Εύβοια; Ε, δεν τρέχει και τίποτε, αφού δεν είχαμε νεκρούς. Εκλεισε χρονιάρες μέρες για πολλές ώρες η κεντρική οδική αρτηρία της χώρας με πέντε πόντους χιόνι: Ε, δεν τρέχει και τίποτε. Καρατομήθηκε ένας αξιωματικός της Τροχαίας. Αυξάνονται δραματικά οι ροές προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου; Ε, τι να κάνουμε, το πρόβλημα μας ξεπερνάει. Μπουκάρουν τρεις φορές την εβδομάδα ληστές με κλεμμένα αυτοκίνητα στις τράπεζες και λεηλατούν τα ΑΤΜ; Ε, τι να γίνει, η εγκληματικότητα είναι σύνθετο φαινόμενο.

Ναι, αλλά μας λέγατε, αγαπητοί κύριοι και αγαπητές κυρίες της λαοπρόβλητης κυβέρνησης που σκίζει στις… έγκυρες δημοσκοπήσεις, ότι ήσασταν πανέτοιμοι, ότι έχετε λύσεις για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους αυτής της ταλαίπωρης χώρας και στις τάξεις σας υπάρχουν ειδικοί με μεταπτυχιακά και διδακτορικά που θα βουτήξουν από τον λαιμό τα προβλήματα και θα τους αλλάξουν τον αδόξαστο. Πολλοί σας πίστεψαν και σας ψήφισαν, όχι με ενθουσιασμό, αλλά αυτό είναι μια ασήμαντη λεπτομέρεια. Μάλιστα ήσασταν τόσο σίγουροι για τις ικανότητές σας, που δεν ζητήσατε ούτε λίγους μήνες περίοδο χάριτος, την οποία δικαιούνται όλες οι νέες κυβερνήσεις. Εσείς δεν την είχατε ανάγκη, καθότι έμπειροι και επαρκείς σε όλα τα επίπεδα.

Ομως:

– Τους είχατε πει ότι για τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν τη χώρα πριν από τον Ιούλιο του 2019 ευθύνονταν οι τότε κυβερνώντες που ήταν ανίκανοι, επικίνδυνοι και έπρεπε να ξεκουμπιστούν, διαφορετικά η χώρα θα έπεφτε κατηγορία. Μόλις αναλάβατε τη διακυβέρνηση της χώρας, τους πληροφορήσατε ότι για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και τις πλημμύρες στη Μάνδρα έφταιγε η κλιματική αλλαγή. Προχτές τους είπατε ότι δεν περιμένατε να είναι η «Ζηνοβία» τόσο δαιμονικά απείθαρχη.

– Τους είχατε πει επίσης ότι η αιτία για τα μαζικά κύματα προσφύγων και μεταναστών ήταν η πολιτική ανοιχτών συνόρων που εφάρμοζε η προηγούμενη κυβέρνηση των εθνομηδενιστών και δηλώσατε με κάθε επισημότητα ότι θα συντρίψετε σε χρόνο-ρεκόρ αυτό το φαυλεπίφαυλο καθεστώς. Μόλις αναλάβατε τη διοίκηση της χώρας ανακαλύψατε τη γεωπολιτική διάσταση του προβλήματος και έμπλεοι οργής καταγγείλατε τους Ευρωπαίους γιατί δεν κάνουν ό,τι πρέπει για να περιορίσουν το φαινόμενο, δεν τιμωρούν τις κυβερνήσεις που αρνούνται να υλοποιήσουν τη συμφωνία για τις ποσοστώσεις και δεν ασκούν πιέσεις στον Ερντογάν προκειμένου να αλλάξει τακτική.

– Τους είχατε πει ακόμη ότι για την έξαρση της εγκληματικότητας (τα στοιχεία πάντως άλλα έλεγαν, όμως αυτό ήταν ακόμη μία ασήμαντη λεπτομέρεια) υπεύθυνη ήταν η κυβέρνηση των κατσαπλιάδων, η οποία έκλεινε τα μάτια στις παρανομίες, είχε περάσει χειροπέδες στα ρόπαλα της αστυνομίας, εμποδίζοντάς την να κάνει τη δουλειά της και έδειχνε απέναντι στους αναρχικούς μια ύποπτη στάση ανοχής. Στις μέρες σας δεν είδαμε καμιά διαφορά σε ότι αφορά την εγκληματικότητα, παρά τις φαραωνικές επικοινωνιακές καμπάνιες που οργανώνει το αρμόδιο υπουργείο για να μετατρέψει τις πανωλεθρίες σε θριάμβους. Μέχρι και τα δικά σας μέσα ενημέρωσης έχουν αρχίσει να δυσανασχετούν με την εκκωφαντικά καχεκτική στάση σας. Τι να κάνουν κι αυτά! Κρύβουν, μασκαρεύουν, πετάνε την μπάλα στην εξέδρα, ωστόσο υπάρχουν και όρια.

■ Τι συμβαίνει; Μήπως ισχύει αυτό που αποδίδεται στον Μιτεράν ότι οι δεσμεύσεις είναι γι’ αυτούς που τις πιστεύουν και όχι γι’ αυτούς που τις τάζουν; Λίγο κυνικό δεν νομίζετε; Και εσείς έχετε πει σε όλους τους τόνους ότι ο κυνισμός έχει εξοριστεί από το ιδεολογικό σύμπαν σας. Εκτός αν ισχύει το άλλο, αυτό που έγραψε ο φίλος σας δημοσιολόγος, ότι εκείνοι που ψήφισαν τον Μητσοτάκη δεν περίμεναν τίποτε από αυτόν, απλώς τον επέλεξαν για να διώξει τον ΣΥΡΙΖΑ. Ελεος. Τόσο χαμηλά ο πήχης; Αρνούμαι να το δεχθώ!

Εφημερίδα Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί