Το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο, λέει ο Τραμπ – Ροχανί: Μην απειλείτε ποτέ το ιρανικό έθνος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επανέλαβε ξανά σήμερα Δευτέρα, ότι δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Ιράν ότι θα εμπλουτίζει ουράνιο χωρίς να τηρεί κανέναν περιορισμό – Έκκληση ΟΗΕ για να «σταματήσει η κλιμάκωση» της έντασης.

«Μην απειλείτε ποτέ το ιρανικό έθνος», τονίζει ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί σε μήνυμά του στο Twitter απαντώντας στις πολεμικές δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απείλησε το Σάββατο να πλήξει 52 ιρανικούς στόχους.

«Αυτοί που αναφέρουν τον αριθμό 52 θα πρέπει επίσης να θυμούνται τον αριθμό 290. # IR655», γράφει ο Ροχανί αναφερόμενος στην τραγωδία με το Airbus της πτήσης 655 της Iran Air που καταρρίφθηκε τον Ιούλιο του 1988 από αμερικανικό πλοίο πάνω από τον Κόλπο και στοίχισε τη ζωή 290 ανθρώπων.

Τριάντα και πλέον χρόνια μετά τα γεγονότα, αυτή η καταστροφή, για την οποία το Ιράν περιμένει ακόμη μια επίσημη συγνώμη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, συνεχίζει να στοιχειώνει τη συλλογική μνήμη του Ιράν, όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες η ομηρεία 52 διπλωματών τους επί 444 ημέρες στην αμερικανική πρεσβεία της Τεχεράνης το 1979.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι βέβαιος ότι θα μπορούσε ακόμη να επαναδιαπραγματευτεί μια νέα πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη, δήλωσε σήμερα η σύμβουλος του Λευκού Οίκου Κελιάν Κόνγουεϊ, μία ημέρα αφότου το Ιράν ανακοίνωσε την περαιτέρω αποδέσμευσή του από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά του.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο αν ο Τραμπ πιστεύει ότι θα μπορούσε να πείσει το Ιράν να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία, η Κόνγουεϊ απάντησε: “Έχει πει ότι είναι ανοιχτός. Αν το Ιράν θέλει να αρχίσει να συμπεριφέρεται σαν φυσιολογική χώρα… ασφαλώς, σίγουρα”.

Αμερικάνοι στρατιώτες προετοιμάζονται να αναχωρήσουν από Ιράκ

Με επιστολή προς τους Ιρακινούς στρατιωτικούς ηγέτες σήμερα, ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται να «απομακρυνθεί» από τη χώρα από σεβασμό για την ιρακινή κυριαρχία.

Μετά από την έγκριση της απόφασης από το κοινοβούλιο του Ιράκ, που ζητούσε οι αμερικανικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν τη χώρα, οι διοικητές των αμερικανικών στρατευμάτων ανακοίνωσαν ότι καταρτίζουν προπαρασκευαστικά σχέδια για την αναχώρησή τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΕΡΤ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί