Η Amazon απειλεί να απολύσει υπαλλήλους – ακτιβιστές για την κλιματική αλλαγή

Μια ομάδα εργαζομένων του κολοσσού της Amazon κατήγγειλε ότι η εταιρεία απειλεί να απολύσει μερικούς από αυτούς, επειδή μιλάνε ανοιχτά για περιβαλλοντικά ζητήματα, ζητώντας από την εταιρεία να αναλάβει δράση κατά της κλιματικής αλλαγής.

Το «Amazon Employees for Climate Justice» ανέφερε πως οι εργαζόμενοι δέχτηκαν απειλές με το επιχείρημα ότι παραβιάζουν τις πολιτικές της εταιρείας.

Το περιστατικό συνέβη μετά από εκκλήσεις των εργαζομένων προς τον γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή.

Η εταιρεία δήλωσε ότι η πολιτική της για τους υπαλλήλους που κάνουν δημόσιες παρατηρήσεις δεν είναι καινούργια και αφορά το σύνολο του προσωπικού της.

Σε μια δημοσίευση στο Twitter, η ομάδα των εργαζομένων ανέφερε ότι κάποιοι υπάλληλοι ρωτήθηκαν για τις δημόσιες τοποθετήσεις τους από μέλη νομικών ομάδων της Amazon που ήρθαν σε επαφή μαζί τους. Η δήλωση έλεγε: «Κάποιοι εργαζόμενοι έλαβαν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που τους απειλούσαν με απόλυση αν συνέχιζαν να μιλούν για την επιχείρηση».

Η Amazon από την πλευρά της δήλωσε στο BBC ότι οι κανόνες δεν ήταν καινούργιοι, προσθέτοντας: «Ενημερώσαμε πρόσφατα την πολιτική μας και τη σχετική διαδικασία έγκρισης για να διευκολύνουμε τους υπαλλήλους να συμμετέχουν σε εξωτερικές δραστηριότητες όπως ομιλίες, συνεντεύξεις στα ΜΜΕ και χρήση του λογότυπου της εταιρείας».

Και συνεχίζει: «Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε πολιτική της εταιρείας, οι εργαζόμενοι ενδέχεται να δεχτούν συστάσεις από το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού μας εάν γίνει γνωστή κάποια περίπτωση όπου η πολιτική αυτή δεν ακολουθείται».

Το «Amazon Employees for Climate Justice» είναι μια ομάδα ανθρώπων, που θεωρούν ότι «είναι δική μας ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι τα επιχειρηματικά μας μοντέλα δεν συμβάλλουν στην κλιματική κρίση».

Η ομάδα μάλιστα κάλεσε την Amazon να επιτύχει μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2030, να περιορίσει τις εργασίες της με εταιρείες με ορυκτά καύσιμα και να σταματήσει τη χρηματοδότηση πολιτικών και εκπροσώπων συμφερόντων που αρνούνται την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής.

Η Amazon, όπως και πολλές άλλες μεγάλες εταιρείες, αντιμετώπισε αυξανόμενη πίεση τόσο από το κοινό όσο και από τους δικούς της εργαζόμενους να λάβει πιο αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της στο περιβάλλον.

Υπενθυμίζεται, ότι τον Μάιο χιλιάδες υπάλληλοι της Amazon κάλεσαν τον διευθύνοντα σύμβουλο, Τζεφ Μπέζος, να διατυπώσει μια πρωτοβουλία για την κλιματική αλλαγή για την επιχείρηση.

Η πρόταση απορρίφθηκε από τους μετόχους. Ωστόσο, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ο Μπέζος ανακοίνωσε σχέδια για την πλήρη τροφοδότηση της εταιρείας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2030 και με καθαρότερες εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2040.

Την επόμενη ημέρα από την ανακοίνωση αυτή, περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι εγκατέλειψαν τα γραφεία τους για να συμμετάσχουν στην Παγκόσμια Κλιματική Απεργία, καθώς και να διαμαρτυρηθούν για τις περιβαλλοντικές πολιτικές της Amazon.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί