Το αδιέξοδο της ΝΔ στο προσφυγικό: Ο Μητσοτάκης θερίζει τις θύελλες που έσπειρε

Του Σπύρου Ραπανάκη

Σε Βατερλώ εξελίσσεται για την κυβέρνηση και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά η διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Έξι μήνες μετά την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, ο λαϊκισμός και οι, εκτός πραγματικότητας, υποσχέσεις συνεχίζουν να καταρρέουν, εις βάρος των προσφύγων και μεταναστών αλλά και των νησιωτών.

Την ίδια ώρα, η αναποτελεσματικότητα, η έλλειψη στοιχειώδους σχεδιασμού και η αδυναμία διαχείρισης που έχουν οδηγήσει σε σφοδρή επιδείνωση της κατάστασης στα νησιά εξελίσσονται σε βραδυφλεγή βόμβα και για το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κ. Μουτζούρης επέλεξε με αφορμή την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Περιφέρειας να εξαπολύσει κατά μέτωπον επίθεση στην κυβέρνηση.

«Η οικία μας καίγεται. Βλέπω την πατρίδα μου, την περιφέρεια και τα νησιά μας να αλλοιώνονται» είπε στον συνήθη ξενοφοβικό τόνο του ο περιφερειάρχης που εκλέχθηκε απέναντι στην πρώην περιφερειάρχη Χρ. Καλογήρου που έφερε το χρίσμα της Ν.Δ. Δίπλα του βρισκόταν ο βουλευτής της Ν.Δ., Χ. Αθανασίου. Συνύπαρξη καθόλου τυχαία, αφού είναι κοινό μυστικό στη Λέσβο και στα υπόλοιπα νησιά πως ο πρώην υπουργός στήριξε τον Κ. Μουτζούρη παρά την κομματική γραμμή.

«Μας έχουν εγκαταλείψει όλοι, δεν βλέπω βοήθεια από πουθενά» συνέχισε ο περιφερειάρχης, υποστηρίζοντας πως η διοίκηση της χώρας «δεν ασχολείται με το θέμα». «Καθημερινά ακούμε από την κυβέρνηση νέα σχέδια για κλειστές δομές που θα μαντρωθούν οι παράτυποι μετανάστες. Τα σχέδια και οι υπεύθυνοι αλλάζουν συνεχώς. Μέσα σε τέσσερις μήνες έχουν αλλάξει τέσσερις υπεύθυνοι» πρόσθεσε. Μάλιστα, μιλώντας νωρίτερα στον ΑΝΤ1 ανέφερε πως «καταλύεται το κράτος» και πως «η κατάσταση έχει εγκαταλειφθεί και το σχέδιο αλλάζει κάθε εβδομάδα. Δεν υπάρχει σχέδιο».

Πρόκειται για τον ίδιο περιφερειάρχη που στις πρωτοχρονιάτικες ευχές του βεβαίωνε ότι όλα θα πάνε καλά εξαιτίας του… τετρακισχιλιετούς IQ των Ελλήνων και της θρησκείας.

X. Αθανασίου: Ήμασταν απροετοίμαστοι

Παίρνοντας τον λόγο, ο Χ. Αθανασίου έβγαλε «στη σέντρα» κυβερνητικούς παράγοντες υπογραμμίζοντας πως «δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τη μέχρι τώρα διαχείριση του μεταναστευτικού». «Πολλά στελέχη υπερέβησαν το όριο που έχει χαράξει η κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά”.

Ο «γαλάζιος» βουλευτής προχώρησε στην παραδοχή ότι η κυβέρνηση ήταν «απροετοίμαστη» να υποδεχθεί τις «ανεξελέγκτες ροές». Μάλιστα, δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες φτάνουν στα νησιά εξαιτίας… «των υδρογονανθράκων και της ΑΟΖ που προσπαθούν οι γείτονες να εκμεταλλευτούν και πιέζουν μ’ αυτόν τον τρόπο».

ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Κυβερνητική εξαπάτηση

Σκληρή κριτική άσκησε στην κυβέρνηση και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Όπως τονίζει η Χαριλάου Τρικούπη, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να δώσει λύσεις. «Τα προβλήματα διογκώθηκαν. Τώρα απλώς προσπαθεί να κρύψει το πρόβλημα και να αποφύγει το πολιτικό κόστος» αναφέρει, ενώ διερωτάται «πώς να κρύψεις όμως χιλιάδες παιδιά που κοιμούνται στις λάσπες μέσα στο κρύο; Πώς να κρυφτείς από τους κατοίκους των νησιών που εξαπάτησες;».

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. τονίζει ότι η κυβέρνηση διαχειρίστηκε το προσφυγικό ως αποκλειστικά ελληνικό ζήτημα με κίνδυνο να το καταστήσει εθνικό πρόβλημα. «Δεν απαίτησαν την αλληλεγγύη της Ε.Ε. Δεν κατάφεραν να πείσουν για την ανάγκη μετεγκατάστασης ούτε ενός πρόσφυγα. Δεν έλαβαν (άραγε ζήτησαν;) μέχρι σήμερα ούτε ευρώ ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για τις ανάγκες που προέκυψαν» και καταλήγει: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για επικοινωνιακά παιχνίδια. Σήμερα κιόλας ο πρωθυπουργός πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες. Το προσφυγικό πρέπει να ξαναγίνει ευρωπαϊκό ζήτημα. Και σε επίπεδο διαχείρισης και, πρωτίστως, σε επίπεδο αρχών και αξιών. Πριν να είναι αργά».

Αυγή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί