Συνεχίζουν την απεργία οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ – Τα βίντεο με τα οποία απαντούν στην εργοδοσία

Με φόντο τις 6 απολύσεις

Κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής 3/1/20, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΜΕ-ΟΤΕ αποφάσισε τη συνέχιση της απεργίας σε όλο τον Όμιλο ΟΤΕ έως τις 12/01/2020, όπως είχε αρχικά εξαγγελθεί.

Όπως ανακοινώθηκε, στις 13 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 15:00 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας στις  12:30, όπου στις 13:00 είναι προγραμματισμένη τριμερής συνάντηση για τις παράνομες απολύσεις.

Από τις 14/01/2020 και έως τις 18/01/2020 «θα διεξαχθούν συνελεύσεις  και ενημερώσεις των εργαζομένων σε όλη την Ελλάδα και με ευθύνη και των πρωτοβάθμιων σωματείων, προκειμένου να παρθούν αποφάσεις για νέες μορφές απεργιακών κινητοποιήσεων και ενεργειών, εάν η Διοίκηση εμμένει στην αδιάλλακτη στάση της», τονίζει η Ομοσποδνία καλώντας τη Διοίκηση να προσέλθει καλόπιστα σε διαπραγμάτευση.

Καλεί επίσης όλους τους εργαζόμενους που διαπιστώνουν εργολάβους να δουλεύουν απεργοσπαστικά στο ενεργό  δίκτυο να καταγγέλλουν τέτοιες περιπτώσεις ώστε να προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για την προάσπιση του απεργιακού αγώνα, όπως έχει  ήδη κάνει με την υποβολή  σχετικής καταγγελίας στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Όπως είναι ήδη γνωστί γνωστό, η διοίκηση του ΟΤΕ παραμονή της Πρωτοχρονιάς προχώρησε στην απόλυση των 5 φυλάκων με το αιτιολογικό ότι αρνήθηκαν να ενταχθούν σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Δεν δίστασε μάλιστα να παραβιάσει και τον συνδικαλιστικό νόμο απολύοντας λίγες ώρες μετά και ένα μέλος Δ.Σ. με αποτέλεσμα οι απολύσεις να φτάσουν τις 6. Οι εργαζόμενοι θέτουν την ανάκληση των απολύσεων ως όρο για να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης με διεύρυνση των θεσμικών και οικονομικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στον ΟΤΕ.

«Τα δώρα του Άγιου Βασίλη»

Την ίδια στιγμή, η ΟΜΕ – ΟΤΕ, με βίντεο που δημοσιοποιεί καθ’ όλη τη μακρά περίοδο των απεργιακών κινητοποιήσεων, οι οποίες ξεκίνησαν στις 21/12, παραθέτει στοιχεία για τις εργασιακές σχέσεις στον υπερκεδοφόρο όμιλο:

Εργολαβίες και αποσχίσεις, το ζοφερό μέλλον για τις εργασιακές σχέσεις

Μιλώντας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο «Κόκκινο 105,5» ο Βασίλης Βάκος, γενικός γραμματέας της ΟΜΕ – ΟΤΕ, τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο ΟΤΕ με τις ευλογίες της διοίκησης περνάει στα χέρια των εργολάβων!

Όπως εξήγησε, και με βάση όσα έχουν διαρρεύσει στον Τύπο, δρομολογείται η μετεξέλιξη της εταιρείας και το νέο μοντέλο θα απαρτίζεται από τη μητρική εταιρεία που θα διαχειρίζεται τα οικονομικά και όλα τα άλλα θα είναι εργολαβικές εταιρείες με υπαλλήλους χωρίς δικαιώματα. «Αυτό σημαίνει αβέβαιο μέλλον για τους εργαζόμενους, χωρίς δομημένα συλλογικά δικαιώματα» εξήγησε ο γενικός γραμματέας της ΟΜΕ – ΟΤΕ, προσθέτοντας ότι όλα αυτά σχεδιάζονται με δεδομένη την κερδοφορία της εταιρείας, η οποία τα τελευταία οκτώ χρόνια έχει ανέβει κατά 88%!

Ακόμα ο Β. Βάκος σημείωσε ότι, παρά τη δυναμική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία και μάλιστα σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ελλάδας, «αυτό δεν έχει καν ακουστεί παρά σε πολύ λίγα ΜΜΕ».

Αναφερόμενος στην εμπλοκή με το θέμα της υπογραφής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) τόνισε ότι «η διοίκηση δεν υπογράφει ΣΣΣ και δεν διαπραγματεύεται παρά μόνο με τους δικούς της όρους». Όπως εξήγησε, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι έχει διαρρηχτεί η σχέση εμπιστοσύνης από την πλευρά των εργαζόμενων, οι οποίοι τήρησαν κατά γράμμα όλες τις υποχρεώσεις τους, ενώ «η διοίκηση του Οργανισμού αθετεί εδώ και οκτώ χρόνια τις υποσχέσεις της, είτε ρητές, είτε γραπτές».

Θυμίζουμε επίσης ότι, όπως έχει διαρρεύσει η ίδια η εταιρεία, αναμένεται να δημιουργηθούν τρεις τουλάχιστον νέες θυγατρικές, στις οποίες πρόκειται να μεταφερθούν μεγάλες κατηγορίες εργαζόμενων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις συνθήκες εργασίας και τις απολαβές τους.

Όλα αυτά με φόντο τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα ο οικονομικός αναλυτής της ΟΜΕ – ΟΤΕ, σύμφωνα με τα οποία, ενώ η παραγωγικότητα των εργαζομένων στη σταθερή ΟΤΕ αυξήθηκε μεταξύ 2012 και 2018 κατά 55% (μάλιστα, η αύξηση της παραγωγικότητας του 2018 σε σχέση με το 2017 ήταν της τάξης του 19%), το συνολικό μισθολογικό κόστος μειώθηκε κατά 55%. Μετά το 2016 η μεταβολή του συνολικού μισθολογικού κόστους είναι ίση με -7% κατά μέσο όρο, ανά έτος.

ΟΜΕ: Επιτελική ανικανότητα!

Να σημειωθεί, τέλος, ότι με απόφαση της ΟΜΕ – ΟΤΕ παραμονή Πρωτοχρονιάς αποδεσμεύτηκε προσωπικό του Οργανισμού που απεργούσε προκειμένου να συνδράμει και στην αποκατάσταση βλαβών που παρουσιάστηκαν στο δίκτυο.

Σε ανακοίνωση σημειώνεται ότι «με δεδομένα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την κακοκαιρία και την παροιμιώδη ανικανότητα του ‘επιτελικού κράτους’ του Κυριάκου Μητσοτάκη, η ΟΜΕ-ΟΤΕ, αποδεικνύοντας την κοινωνική ευαισθησία της, αποδεσμεύει προσωπικό από τις απεργιακές κινητοποιήσεις ώστε να συνδράμει στην αποκατάσταση των βλαβών στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές».

Τα κόμματα

Τη στήριξή τους στον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων έχουν δηλώσει κόμματα της αντιπολίτευσης. 

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τον Γραμματέα της Κ.Ε. Πάνο Σκουρλέτη, τον Συντονιστή του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής, Γιάννη Τοπαλιάν και το μέλος της Γραμματείας Συνδικαλιστικού Χρήστο Γιαμπουράνη συναντήθηκε τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019, στη Βουλή, με μέλη του Προεδρείου και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ (ΟΜΕ – ΟΤΕ).

Τη διαβεβαίωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τον αγώνα τους, έδωσε στους εκπροσώπους των εργαζομένων ο Πάνος Σκουρλέτης, επισημαίνοντας: «Οι απολύσεις στον ΟΤΕ δεν είναι συμπτωματικές, ούτε αποσπασματικές. Κινούνται στο έδαφος των αντεργατικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίες κορυφώθηκαν με τις προβλέψεις του “αναπτυξιακού” νόμου. Ενδεικτική είναι η κατάργηση της διάταξης για τον βάσιμο λόγο απόλυσης, κάτι που διευκολύνει αυτές τις αρνητικές εξελίξεις. Οι απολύσεις στον ΟΤΕ, η υποχρεωτική εθελούσια έξοδος και οι νέες εργασιακές σχέσεις στη ΔΕΗ, οι απολύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς, εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο, όπου όλα τα δικαιώματα τα έχουν οι εργοδότες και όλες τις υποχρεώσεις οι εργαζόμενοι. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Σε αυτή τη νέα περίοδο υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας να προστατευθούν και να διευρυνθούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στον ΟΤΕ. Οι θέσεις εργασίας και οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας πρέπει να διαφυλαχθούν. Εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό προς αυτή την κατεύθυνση».

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. με ανακοίνωσή του ζήτησε την παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας γιατί παραβιάζονται οι συμφωνίες που προστατεύουν την απασχόληση. «Η διοίκηση του ΟΤΕ έστειλε πρωτοχρονιάτικα μήνυμα αυθαιρεσίας και ετσιθελισμού. Απέλυσε πέντε εργαζόμενους γιατί απλώς αποφάσισε να αναθέσει σε εξωτερική εταιρεία τη φύλαξη των εγκαταστάσεων. Και μόλις την τελευταία στιγμή ανακάλεσε και την απόλυση ενός ακόμη εργαζόμενου που προστατεύεται από τον συνδικαλιστικό νόμο» αναφέρει ο τομέας Εργασίας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Επισημαίνει ότι οι απολύσεις έγιναν «ανεξαρτήτως της υψηλής κερδοφορίας, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. μείωσε στο μισό, από 10% σε 5%, τη φορολογία στα μερίσματα (ενώ είχε προηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ που τη μείωσε από 15% σε 10%) και οι εργαζόμενοι του ομίλου στήριξαν την απασχόληση με τίμημα τη μείωση των αποδοχών τους κατά 9,5% σε μέσα επίπεδα (ρήτρα μη απόλυσης στη συλλογική σύμβαση εργασίας)»!

Και το ΜέΡΑ25 στηρίζει την απεργία των εργαζομένων του ΟΤΕ καλώντας την κυβέρνηση να παρέμβει έστω και την ύστατη ώρα ώστε να ματαιωθούν οι απολύσεις και εξηγώντας την κατάσταση στον όμιλο με σχετικό βίντεο:

Ακόμη, τη Δευτέρα 30/12 πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με αντιπροσωπεία της διοίκησης της ΟΜΕ ΟΤΕ. Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και ο βουλευτής του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης, εκφράστηκαν η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση του ΚΚΕ στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων του ΟΤΕ, για την υπογραφή ενιαίας ΣΣΕ.

Οι βουλευτές του Κόμματος τόνισαν ότι παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης για «ανάπτυξη για όλους», κλιμακώνεται η επίθεση σε βάρος των εργαζομένων, όπως γίνεται και στον ΟΤΕ. «Στόχος της αντεργατικής επίθεσης είναι η θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των ομίλων και η ενίσχυση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, στο βωμό της οποίας θυσιάζονται οι λαϊκές ανάγκες», σύμφωνα με το ΚΚΕ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί