Καλεί τους πολίτες της Λιβύης να πάρουν τα όπλα ο Χάφταρ, μετά την απόφαση της Άγκυρας

Κλιμακώνεται η κατάσταση στη Λιβύη καθώς οι δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) του Χαλίφα Χάφταρ στα ανατολικά της χώρας ανέφεραν ότι κάλεσαν τους πολίτες να πάρουν τα όπλα κατά των τουρκικών στρατευμάτων εάν πάρουν μέρος εναντίον τους στην εμφύλια σύγκρουση.

Με αυτή την απόφασή ο στρατάρχης απαντά σε αυτή του τουρκικού κοινοβουλίου, το οποίο ενέκρινε την αποστολή στρατευμάτων για να πολεμήσουν στο πλευρό της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Φαγεζ αλ Σάρατζ.

Στη σημερινή δήλωση του LNA σημειώνεται ότι αποτελεί «καθήκον» του λαού να αγωνιστεί για να προστατεύσει την πατρίδα. Νωρίτερα, για αδιευκρίνιστους προς το παρόν λόγους ο ανεστάλησαν οι πτήσεις στο μοναδικό εν λειτουργία αεροδρόμιο της Τρίπολης.

Σημειώνεται ότι οι δυνάμεις στα ανατολικά έχουν αρκετές φορές απευθύνει αντίστοιχες εκκλήσεις στους πολίτες στη διάρκεια του πολέμου κατά την οποία οι πολιτοφυλακές έχουν αγωνιστεί και στις δύο πλευρές.

Η πολιορκία της Τρίπολης εντάθηκε τις τελευταίες εβδομάδες αφού ο Χάφταρ κήρυξε την «τελική» μάχη έχοντας στο πλευρό του τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, όπως επίσης τη Γαλλία και τη Ρωσία, ενώ τον Σάρατζ στηρίζουν η Τουρκία, το Κατάρ και η Ιταλία.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, Γκασσάν Σαλαμέ, δήλωσε ότι η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο λιβυκό έδαφος θα διαταράξουν περαιτέρω τις πιθανότητες για μελλοντική ειρήνη, παρ’ότι αναμένει πως οι συνομιλίες στη Γερμανία θα πραγματοποιηθούν στα μέσα Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο αντιπρόεδρος της γειτονικής χώρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει η Άγκυρα στο σχέδιο σε περίπτωση που υποχωρήσουν οι δυνάμεις του Χάφταρ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί