Τουρκία: Στη Βουλή το σχέδιο για τη Λιβύη-Σε αυτοσυγκράτηση καλούν Μακρόν-Σίσι

Την ώρα που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαμήνυε ότι το σχέδιο ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη εστάλη στο Κοινοβούλιο και θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη, οι πρόεδροι της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι απηύθυναν έκκληση για αυτοσυγκράτηση, επισημαίνοντας τους κινδύνους στρατιωτικής κλιμάκωσης.

Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας οι δύο αρχηγοί κρατών αναφέρθηκαν στην κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και επανέλαβαν ότι «το πρωτόκολλο συμφωνίας που συνήφθη ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών τους είναι αντίθετο στο δίκαιο της θάλασσας».

«Δεδομένη είναι η βούληση να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία μέσα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών ώστε να αποκατασταθεί η ενότητα και η πλήρης κυριαρχία της Λιβύης», προστίθεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Τις ξένες στρατιωτικές παρεμβάσεις στη Λιβύη απέρριψαν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι και της Ιταλίας Λουΐτζι Ντι Μάιο. Οι ξένες στρατιωτικές παρεμβάσεις θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την πορεία προς μια συνολική πολιτική διευθέτηση που να ανταποκρίνεται σε όλους τους τομείς της κρίσης της Λιβύης στο πλαίσιο της πολιτικής διαδικασίας του Βερολίνου», καταλήγει η ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών.

Η τουρκική κυβέρνηση έστειλε στο κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιβύη, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιταχύνοντας, κατ’εντολή Ερντογάν, το σχέδιο στρατιωτικής παρουσίας στη Λιβύη για υποστήριξη στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Φάγεζ αλ-Σάρατζ.

Ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε με ηγέτες πολιτικών κομμάτων επιδιώκοντας να λάβει την υποστήριξή τους προς το νομοσχέδιο, στο οποίο παραμένει αντίθετο το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης.
Σε δηλώσεις που έκανε έπειτα από συνομιλίες του με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Ουνάλ Τσεβικιόζ, τόνισε πως η αποστολή τουρκικών δυνάμεων θα ενίσχυε τη σύγκρουση που μαίνεται στη χώρα αυτή και θα προκαλούσε «εξάπλωση» σε όλη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Το CHP είχε προηγουμένως υποστηρίξει στο κοινοβούλιο νομοσχέδια για την αποστολή στρατευμάτων στη βόρεια Συρία. Ωστόσο έχει δηλώσει πως δεν εγκρίνει τουρκικές στρατιωτικές ενέργειες πέραν των τουρκικών συνόρων.

Η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει συμμάχους της Σύρους αντάρτες στη Λιβύη, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο τέσσερις τουρκικές πηγές, η μία εκ των οποίων δήλωσε ότι η Άγκυρα κλίνει προς αυτήν την ιδέα.

Yψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι προς το παρόν δεν έχουν σταλεί Σύροι αντάρτες μαχητές στη Λιβύη. «Όμως γίνονται αξιολογήσεις και υπάρχει πιθανότητα να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Ωστόσο, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οργάνωση που παρακολουθεί τις εξελίξεις του πολέμου στη Συρία από το 2011, ανέφερε ότι 300 φιλοτούρκοι Σύροι μαχητές έχουν μεταφερθεί στη Λιβύη και ότι άλλοι εκπαιδεύονται σε τουρκικά στρατόπεδα.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) του Φάγιεζ αλ Σάρατζ ανέφερε την Κυριακή ότι ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και υποτίθεται ότι δείχνει Σύρους μαχητές στη Λιβύη στην πραγματικότητα έχει τραβηχτεί στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας.

Την ίδια ώρα, οι αντίπαλες της GNA δυνάμεις του στρατηγού Χάφταρ –που στηρίζονται από τη Ρωσία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία– προελαύνουν με στόχο το κέντρο της Τρίπολης με τη βοήθεια Ρώσων και Σουδανών μαχητών, καθώς και με χρήση μη επανδρωμένων, τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών από τα Ηνωμένα Αρβαικά Εμιράτα, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί