«Καρφιά» σε Μητσοτάκη για την προσφυγή στη Χάγη από Πρετεντέρη και Παπαχελά

Ανοιχτός στο ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο δήλωσε χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι «δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα ως χώρα από αυτή την εξέλιξη». Την άποψή του πρωθυπουργού, ωστόσο, δεν συμμερίζονται ως φαίνεται τα φίλα προσκείμενα σε αυτόν και το κόμμα του ΜΜΕ. 

Γι’ αυτό τόσο η Καθημερινή, όσο και Τα Νέα, μέσω της αρθρογραφίας των Αλέξη Παπαχελά και Γιάννη Πρετεντέρη ρίχνουν τα καρφιά τους στον Κυριάκο Μητσοτάκη στηλιτεύοντας τόσο την επιλογή της Χάγης, όσο και τη στρατηγική του Έλληνα πρωθυπουργού απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

«Τώρα τα διλήμματα είναι πολλά και δύσκολα. Η πολιτική μας ηγεσία εμφανίζεται να θέλει την προσφυγή στη Χάγη. Θα χρειαστούν δύο για να φτάσουμε εκεί, και το κυριότερο θα πρέπει να συμφωνήσουμε ποιο είναι το διακύβευμα. Οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Η Τουρκία επιμένει στην αποσύνδεση της διαπραγμάτευσης για το Αιγαίο από την Ανατολική Μεσόγειο. Προφανώς θα θέσει θέμα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο ζητώντας από το Δικαστήριο να κρίνει την κυριαρχία κάποιων νησίδων και βραχονησίδων. Άγνωστο είναι αν θα θελήσει να βάλει και το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης κάποιων νησιών. Άγνωστο και το αν θα δεχθούν φόρμουλες που είχαν κατ’ αρχήν συμφωνήσει στο παρελθόν. Θα χρειαστεί χρόνος και μια μακρά διαπραγμάτευση για να φτάσουμε σε κάποιο αποτέλεσμα ξεπερνώντας τα πολλά αγκάθια. Τις επόμενες εβδομάδες θα διαπιστώσουμε άλλωστε εάν ο Ερντογάν θέλει όντως τη Χάγη ή αν θα επιλέξει τη λύση του τσαμπουκά. Έως τότε, καλό είναι να κρατάμε εμείς τα χαρτιά μας κλειστά», γράφει ο Αλέξης Παπαχελάς στην Καθημερινή. 

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Πρετεντέρης γράφει στα Νέα, «… εξ όσων γνωρίζω η Τουρκία δεν έχει εκδηλώσει καμία διάθεση να πάει στη Χάγη. Σίγουρα δεν πρόκειται να πάει μόνο για τα θέματα που συμφωνήσαμε εμείς μεταξύ μας, αλλά θα βάλει στο τραπέζι κι ό,τι άλλο τη σκοτίζει προκειμένου να δεχτεί τη διαδικασία. Και σε καμία περίπτωση δεν θα υλοποιήσει την απόφαση, αν δεν της αρέσει. Εδώ αμφισβητεί κάθε τρεις και λίγο τις Σέβρες και τη Λωζάννη, λέτε να σεβαστεί την απόφαση ενός δικαστηρίου του οποίου δεν έχει καν αποδεχτεί τη δικαιοδοσία;». […] «Η Χάγη είναι μια πολιτισμένη λύση μεταξύ πολιτισμένων χωρών. Αλλά δεν ξέρω αν απέναντι στο πρόβλημα Τουρκία είναι λύση η Χάγη». […] «Αλλά ελπίζω να μην πάει ο Μητσοτάκης στον Τραμπ με τέτοιες ψευδαισθήσεις. Όχι μόνο επειδή δεν είμαι βέβαιος ότι ο Τραμπ ξέρει τι είναι η Χάγη. Αλλά κι επειδή το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης θα πρέπει να αποδείχτηκε ταχύρρυθμη εκπαίδευση εναντίον της εξωτερικής πολιτικής του προσκοπικού αγγελισμού. Η γιαγιά μου που δεν καταλάβαινε μία από διπλωματία έλεγε ‘μονός καβγάς δεν στήνεται’. Ούτε μονή λύση, προσθέτει ο εγγονός της». 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί