Επισπεύδει την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη ο Ερντογάν κόντρα στον Χαφτάρ

Προς επίσπευση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη φαίνεται πως κινείται ο Ερντογάν, καθώς οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ δηλώνουν πως βρίσκονται κοντά στο κέντρο της Τρίπολης.

Σήμερα η Sabah, επικαλούμενη το πρακτορείο ειδήσεων Demirören, μετέδωσε πως οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, του AKP, ειδοποιήθηκαν ότι η νομοθετική πρόταση που θα εξουσιοδοτήσει την κυβέρνηση να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη ίσως φτάσει στο κοινοβούλιο την προσεχή Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου. Η ενημέρωση που έλαβαν είναι ότι ενδεχομένως να συγκληθεί εκτάκτως η Ολομέλεια στις 2 Ιανουαρίου, για να περάσει το νομοσχέδιο.

Αυτό σημαίνει, ότι ίσως η επικύρωση της νομοθετικής πρότασης γίνει περίπου 10 μέρες πριν το αναμενόμενο, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε πως αυτό θα γινόταν στις 8 ή στις 9 Ιανουαρίου.

«Η λιβυκή κυβέρνηση ζήτησε τη στρατιωτική βοήθεια της Τουρκίας. Όπως έχει πει ο πρόεδρος Ερντογάν, ασφαλώς θα τιμήσουμε τη συμφωνία μας», έγραψε χθες στο Twitter ο διευθυντής επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου, Φαχρετίν Αλτούν.

«Στηρίζουμε τη νόμιμη, διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στη Λιβύη. Οι εξωτερικές δυνάμεις πρέπει να σταματήσουν να στηρίζουν τις παράνομες οργανώσεις (που μάχονται) τη λιβυκή κυβέρνηση», πρόσθεσε ο Αλτούν.

«Επειδή στηρίζουμε τη λιβυκή κυβέρνηση, δεν θέλουμε η Λιβύη να μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη», υποστήριξε. Προειδοποίησε επίσης ότι οι προσπάθειες «αυτών των περιφερειακών δυνάμεων που εργάζονται για την επαναφορά καταπιεστικών καθεστώτων» θα αποτύχουν.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε χθες αξιωματούχος από τη Λιβύη, ομάδες Τουρκμένων ανταρτών που έχουν πολεμήσει μαζί με την Τουρκία στη βόρεια Συρία, αναμένεται να ενισχύσουν άμεσα τον στρατό του Σαράτζ. Όπως πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος, η κυβέρνηση της Τρίπολης αρχικά ήταν κατά της ενίσχυσης από τους αντάρτες, ωστόσο στη συνέχεια άλλαξε γνώμη, καθώς οι δυνάμεις του Χάφταρ προωθούνται προς την πρωτεύουσα. 

Μπορέλ και Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ στην Τρίπολη

Ο ύπατος εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, σκοπεύει να μεταβεί στην λιβυκή πρωτεύουσα στις 7 Ιανουαρίου, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Ιταλίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών Ταχίρ Σιγιάλα είχε αργά την Παρασκευή το βράδυ τηλεφωνική συνομιλία με τον Μπορέλ, για την κατάσταση στη χώρα.

«Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε την πρόθεση να επισκεφτεί την Τρίπολη στις 7 Ιανουαρίου, μαζί με τους ΥΠΕΞ Γαλλίας, Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Ιταλίας για να έχουν συνομιλίες με τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) Φάγιεζ αλ Σάρατζ», υπογράμμισε η ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί