Τράπεζες: Χάθηκαν πάνω από 77.000 θέσεις εργασίας το 2019

Βαρύς ο πέλεκυς της οικονομικής επιβράδυνσης και των πολύ χαμηλών μερικές φορές αρνητικών επιτοκίων για τις τράπεζες ανά τον κόσμο, που επιδίδονται στον μεγαλύτερο γύρο περικοπών εργατικού δυναμικού της τελευταίας τετραετίας.

Παρά τα προηγούμενα προγράμματα αναδιάρθρωσης, εμμένουν στις προσπάθειες για εξοικονόμηση δαπανών, ώστε να αντεπεξέλθουν στην επιβράδυνση της οικονομίας και να προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα της ψηφιακής εποχής. Οι τράπεζες σε Ευρώπη και Αμερική έχουν ανακοινώσει τις περισσότερες απολύσεις.

Φέτος, περισσότερα από 50 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανά τον κόσμο ανακοίνωσαν σχέδια για την κατάργηση 77.780 θέσεων εργασίας, τον μεγαλύτερο αριθμό από το 2015, τότε που είχαν χαθεί 91.448 θέσεις από τον παγκόσμιο τραπεζικό κλάδο, όπως προκύπτει από υπολογισμούς του Bloomberg, συγκεντρώνοντας στοιχεία από τις ίδιες τις εταιρείες και εργατικά συνδικάτα. Οι τράπεζες στην Ευρώπη, που αντιμετωπίζουν και το πρόσθετο βάρος των αρνητικών επιτοκίων, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 62% του συνόλου, έχοντας καταργήσει 63.611 θέσεις εργασίας.

Ο απολογισμός του 2019 ανεβάζει το σύνολο των θέσεων που έχουν χαθεί στη διάρκεια της τελευταίας εξαετίας σε περισσότερες από 425.000 στον τραπεζικό κλάδο. Στην πραγματικότητα, ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι μεγαλύτερος, καθώς αρκετές τράπεζες καταργούν προσωπικό χωρίς να γνωστοποιούν τα σχέδιά τους. Η Morgan Stanley αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που ανακοινώνει απολύσεις, μειώνοντας το εργατικό της δυναμικό κατά 1.500 θέσεις, σύμφωνα με πηγές του BBG. Οι τράπεζες στη Βόρειο Αμερική έχουν καταργήσει συνολικά 7.669 θέσεις εργασίας το 2019.

Τα φετινά στοιχεία καταδεικνύουν την αδυναμία των ευρωπαϊκών τραπεζών, καθώς η οικονομία της περιοχής είναι ευάλωτη στις αντιπαραθέσεις στο παγκόσμιο εμπόριο, ενώ τα αρνητικά επιτόκια «ροκανίζουν» τα έσοδα από δραστηριότητα δανεισμού.

Η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, σχεδιάζει τις περισσότερες απολύσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών, με σχέδια για κατάργηση 18.000 θέσεων έως το 2022, καθώς περιορίζει τις δραστηριότητες investment banking και διότι ο γερμανικός τραπεζικός κλάδος είναι περισσότερο εκτεθειμένος στα αρνητικά επιτόκια έναντι των υπολοίπων ανταγωνιστών της Ευρώπης. Ακολουθεί η UniCredit, με σχέδια για 8.000 απολύσεις.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί