Στην τελική ευθεία ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ

Στην τελική ευθεία στον δρόμο για τον μετασχηματισμό μπαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με την απόφαση για τον οδικό χάρτη που έλαβε το Πολιτικό Συμβούλιο στην πρώτη του συνεδρίαση την Δευτέρα. Κορυφαία στιγμή αυτής της πορείας θα είναι το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στις 14 Μαΐου. Ένα συνέδριο «συνέχειας και ταυτόχρονα τομής», προγραμματικό και καταστατικό, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του Π.Σ. Στόχος στον δρόμο προς το συνέδριο είναι η εμβάθυνση της προγραμματικής επεξεργασίας καθώς όπως τόνισε στην εισήγησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ανάγκη για το κόμμα να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της προοδευτικής παράταξης και να διαμορφώσει τους όρους μιας νέας προοδευτικής πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας. «Στη βάση ενός ριζοσπαστικού και ταυτόχρονα ρεαλιστικού προγράμματος προοδευτικής διακυβέρνησης που έχει ανάγκη ο τόπος και με το οποίο θα δώσουμε τη μάχη για μια νέα νίκη της προόδου έναντι της συντήρησης στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση», όπως τόνισε.

Στο πλαίσιο της πλατιάς συζήτησης που έχει εκ των πραγμάτων ανοίξει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν λείπουν οι προβληματισμοί και οι διαφορετικές προσεγγίσεις. Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξαν τοποθετήσεις υπέρ της διενέργειας ενός ιδρυτικού συνεδρίου του «νέου» ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο επικράτησε η εισήγηση για τη διεξαγωγή του 3ου Τακτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα λάβει το σύνολο των αποφάσεων για το επόμενο βήμα, για τον μετασχηματισμό δηλαδή οργανωτικά και πολιτικά.

Π. Λάμπρου: Μετασχηματισμός της κοινωνίας

«Ο βασικός μας στόχος είναι ο μετασχηματισμός όχι του κόμματός μας, αλλά της κοινωνίας. Κάποιοι που βιάζονται, που αγωνιούν να γίνουμε ‘κυβερνώσα’ -όλοι και όλες το θέλουμε-, αλλά ξεχνούν το ‘Αριστερά’, τη λέξη ‘μετασχηματισμό’ ίσως να τη θεωρούν ακραία, υπερβολική… Ίσως γιατί ξεχνούν, ή δεν το έμαθαν ποτέ, ότι ο σοσιαλισμός για μας είναι μια διαρκής κίνηση, δρόμος, τομές και ρήξεις, που αλλάζουν συνειδήσεις, που διαμορφώνουν ένα διαφορετικό πλαίσιο, απελευθερωτικό σε κάθε περίπτωση», έγραψε χθες ο Π. Λάμπρου στο Facebook απαντώντας σε δημοσιεύματα που αναφέρονται σε «συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία».

«Τα κόμματα δεν διαλύονται, δεν μετεξελίσσονται, δεν αλλάζουν ερήμην των μελών του επειδή ενδεχομένως το επιθυμούν μερικοί. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει και θα υπάρχει όσο το επιθυμούν τα μέλη του, νέα και παλαιότερα» αναφέρει χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι τις όποιες αποφάσεις είναι αρμόδιο να τις πάρει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ:

Με όλες τις δυνάμεις μας απέναντι στην απαγόρευση των συγκεντρώσεων

“Οι επικλήσεις του κ. Μητσοτάκη στον ‘σεβασμό του δημοσίου χώρου’ στερούνται κάθε σοβαρότητας όταν προέρχονται από μία κυβέρνηση που διαλαλεί ότι θέλει να ιδιωτικοποιήσει τα πάντα”

Την ίδια στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση ξεκαθαρίζει ότι θα σταθεί απέναντι στην αστυνομική αυθαιρεσία και στην επιχειρούμενη απαγόρευση συναθροίσεων που φέρνει η κυβέρνηση. Όπως αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου, σε συνέχεια της κυβερνητικής κάλυψης στα διαρκή περιστατικά αστυνομικής αγριότητας και αυθαιρεσίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προαναγγέλλει νομοθετικά εμπόδια στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνέρχεσθαι, με ρητή αναφορά σε διαδηλώσεις, πορείες και συγκεντρώσεις.

«Οι επικλήσεις του κ. Μητσοτάκη στον ‘σεβασμό του δημοσίου χώρου’ στερούνται κάθε σοβαρότητας όταν προέρχονται από μία κυβέρνηση που διαλαλεί ότι θέλει να ιδιωτικοποιήσει τα πάντα» σχολιάζουν οι ίδιες πηγές τονίζοντας ότι γίνεται προφανές πως το δόγμα «Νόμος και Τάξη» της κυβέρνησης της Ν.Δ. δεν περιλαμβάνει τίποτε παραπάνω από ωμή καταστολή και συρρίκνωση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων.

Ταυτόχρονα εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι οι κινήσεις αυτές φανερώνουν τον διαχρονικό φόβο της Δεξιάς απέναντι στην κοινωνική διαμαρτυρία. «Κι αυτό διότι, αντίθετα με όσα λένε, έχουν επίγνωση ότι η πολιτική που εφαρμόζουν μεροληπτεί υπέρ των λίγων και κατά των πολλών» υπογραμμίζουν επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί με όλες του τις δυνάμεις απέναντι σε κάθε κίνηση που επιχειρεί να θέσει στο στόχαστρο τις κοινωνικές κινητοποιήσεις.

Του Σπύρου Ραπανάκη, Αυγή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί