Στη βουλή από 23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι καθυστερήσεις στην καταβολή χρηματοδοτήσεων έργων του ΠΔΕ

Τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες στις καταβολές χρηματοδοτήσεων έργων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αναδεικνύουν με ερώτησή τους προς τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, 23 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η γραφειοκρατική νοοτροπία της Κυβέρνησης ΝΔ με την υπερ-συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στα Υπουργικά γραφεία, έχει προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες στην ροή των χρηματοδοτήσεων πολλών έργων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων» αναφέρει σε δήλωσή του ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Ο αρμόδιος Υπουργός οφείλει να δώσει εξηγήσεις γιατί παρατηρούνται αυτές οι καθυστερήσεις, όπως επίσης και για το ποιες ενέργειες έχουν προγραμματιστεί, έτσι ώστε να μην κινδυνέψουν ακόμα και με διακοπή των εργασιών, έργα και παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα».

Αξίζει να τονιστεί ότι ιδίως για έργα που αφορούν «Επαναλαμβανόμενες Δράσεις» (με όριο πιστώσεων συνεχιζόμενων έργων για το 2019, 6.570.000 €) και για «Οδούς-Γέφυρες» (με όριο πιστώσεων συνεχιζόμενων έργων για το 2019, 29.016.000 €), οι καθυστερήσεις αυτές μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και διακοπή εργασιών, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι πιστοποιήσεις λογαριασμών εκκρεμούν ήδη από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

Δείτε τη σχετική ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς κο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: «Καθυστερήσεις Καταβολής Χρηματοδοτήσεων ΠΔΕ»

Τους τελευταίους μήνες παρατηρούνται έντονες καθυστερήσεις στην καταβολή χρηματοδοτήσεων των έργων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. 

Ιδίως ως προς τα έργα που ανήκουν στην ΣΑΕ 571 (για «Επαναλαμβανόμενες Δράσεις» με όριο πιστώσεων συνεχιζόμενων έργων για το 2019 ποσό Ευρώ 6.570.000) και στη ΣΑΕ 071 (για «Οδούς-Γέφυρες» με όριο πιστώσεων συνεχιζόμενων έργων για το 2019 ποσό Ευρώ 29.016.000), οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και διακοπή εργασιών καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι πιστοποιήσεις λογαριασμών εκκρεμούν ήδη από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

Μεταξύ άλλων φαίνεται πως έχει εγκαταληφθεί και η πρακτική, η οποία ίσχυε πριν την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας, να ορίζονται δηλαδή αρμόδιοι υπάλληλοι του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (μετά την πίστωση από το Υπουργείο Οικονομικών) για να εγκρίνουν τους λογαριασμούς και να εντέλλουν την Τράπεζα της Ελλάδος να πραγματοποιήσει τις αντίστοιχες πληρωμές. 

Αντιθέτως, πλέον οι πληρωμές εγκρίνονται μόνο με υπογραφή Υπουργού. Η γραφειοκρατική αυτή διαδικασία όμως ξεπερνά από άποψη χρόνου τους δύο και πλέον μήνες, συνιστώντας ένα αδικαιολόγητο διοικητικό βάρος που επηρεάζει δυσμενέστατα την εξέλιξη των έργων.

Ερωτάται ο κος Υπουργός:

  1. Πού οφείλονται οι καθυστερήσεις στις πληρωμές και εκκαθαρίσεις των λογαριασμών των έργων που ανήκουν στη ΣΑΕ 571 και στη ΣΑΕ 071;
  2. Υφίστανται οι αναγκαίες πιστώσεις, προτίθεται ο κος Υπουργός να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για την επιτάχυνση των διαδικασιών καταβολής των σχετικών χρηματοδοτήσεων και ποιες θα είναι αυτές;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Πούλου Γιώτα

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Ελευθεριάδου Σουλτάνα 

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Γιάννης

Μωραϊτης Θάνος

Παπανάτσιου Κατερίνα

Παππάς Νικόλαος

Πέρκα Θεοπίστη

Σαρακιώτης Γιάννης

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Χαρίτου Δημήτρης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί