Σε ρινγκ μετατράπηκε το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου – Συνελήφθησαν 18 βουλευτές της αντιπολίτευσης (Βίντεο)

Σε ρινγκ μετατράπηκε χθες το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου, με 18 βουλευτές της αντιπολίτευσης να καταλήγουν με χειροπέδες έπειτα από τα σοβαρά επεισόδια.

Αφορμή στάθηκε ένας αμφιλεγόμενος νόμος για τη «θρησκευτική ελευθερία», που η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία καταγγέλλει ότι θα οδηγήσει στη λεηλάτηση των μοναστηριών και των εκκλησιών.

Μια ημέρα πριν από την ψηφοφορία, είχαν γίνει διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα από υποστηρικτές της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ενώ η κατάσταση εκτροχιάστηκε εντός της Βουλής το βράδυ της Πέμπτης.

AP Photo/Risto Bozovic

Στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν την ψήφιση του νόμου, βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρωταγωνίστησαν σε επεισόδια.

Σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν επί τόπου, μετά την απόρριψη των τροπολογιών τους, οι βουλευτές του Δημοκρατικού Μετώπου πέταξαν κροτίδα στην αίθουσα του κοινοβουλίου, πλαστικά μπουκάλια, βανδάλισαν τα έπιπλα και τα μικρόφωνα και προσπάθησαν να επιτεθούν στους βουλευτές της πλειοψηφίας,

Τελικά παρενέβησαν δυνάμεις της αστυνομίας που προχώρησαν στη σύλληψη 24 ατόμων, εκ των οποίων 18 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι όλοι εκτός από τρεις βουλευτές, που θεωρούνται ύποπτοι για επίθεση κατά του προέδρου της Βουλής και παρεμπόδιση του έργου του, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση RTCG.

«Είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε για την εκκλησία μας και γι’ αυτό διαμαρτυρόμαστε απόψε», δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ο Αντρίια Μάντιτς.

Ο πρωθυπουργός Ντούσκο Μάρκοβιτς δήλωσε μετά το τέλος της ψηφοφορίας ότι δεν περιμένει εκτροπή της κατάστασης στην χώρα.

«Καταδικάζω την ενέργεια (τα επεισόδια στο κοινοβούλιο), είναι ανεύθυνο απέναντι στους άλλους βουλευτές και απέναντι στους πολίτες του Μαυροβουνίου, αλλά πιστεύω ότι αποτελεί πολύτιμη εμπειρία και ότι αυτού του είδους τα περιστατικά δεν θα επαναληφθούν», δήλωσε.

«Πιστεύω στην ειρήνη στο Μαυροβούνιο» είπε ακόμη ο Μάρκοβιτς, τονίζοντας πως έχει τη δύναμη να αποτρέψει τις περαιτέρω βίαιες διαμαρτυρίες.

Ο νόμος, που τελικά εγκρίθηκε από τους 45 βουλευτές της κυβέρνησης, προβλέπει ότι οι θρησκευτικές κοινότητες πρέπει να παράσχουν αποδείξεις ιδιοκτησίας για ακίνητα πριν από το 1918, όταν το Μαυροβούνιο απώλεσε την ανεξαρτησία του και εντάχθηκε στο βασίλειο των Σέρβων, των Κροατών και των Σλοβένων.

Η σερβική εκκλησία κατέχει εκατοντάδες μοναστήρια και τεράστιες εκτάσεις στην μικρή βαλκανική χώρα, όπου το 72% των 620.000 κατοίκων είναι ορθόδοξοι.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί