«Καλώς» ήρθατε στη Μόρια! – Τα Χριστούγεννα της λάσπης, της δήθεν αποσυμφόρησης, των εξαγγελιών και του χάους

Παραμονή των Χριστουγέννων χτες και 101 άτομα έφτασαν από τα απέναντι παράλια στις ακτές της Εφταλούς και του Κόρακα. Οι νεοεισερχόμενοι έρχονται να προστεθούν στο ΚΥΤ Μόριας που έχει φτάσει να αριθμεί 18.728 αιτούντες άσυλο. – Ο φακός του Knut Bry μιλά από μόνος του.

Ενώ το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης επισήμως μπορεί να χωρέσει 2.840 άτομα, ο αριθμός έχει υπερπολλαπλασιαστεί προ πολλού με το ΚΥΤ Μόριας να έχει ταυτιστεί με το χάος και τη λάσπη.

Αρκετοί κυβερνητικοί παράγοντες προσπαθούν να πείσουν ότι με μια Μόρια- κόλαση, θα σταλεί μήνυμα σε όσους σχεδιάζουν να έρθουν (σ.σ. πρόκειται για κλασικό δόγμα που ποτέ δεν ανταποκρίθηκε στην πραγματικότητα) ότι η ζωή τους θα είναι κόλαση, οπότε δεν θα έρθουν (sic).

Τόνοι χρημάτων που έχουν εξαγγελθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση χάθηκαν στη λάσπη, μια κατάσταση αδιέξοδη που έγινε συνήθεια και ελάχιστοι ασχολούνται. Αυτό είναι το φόντο για τα φετινά χειρότερα Χριστούγεννα στο ΚΥΤ Μόριας.

Οι «παλιότεροι» που περιμένουν μήνες για να εξεταστεί το αίτημά τους, προσπαθούν να τα κουτσοβολεύουν, κάποιοι φεύγουν από νωρίς με τα λεωφορεία για την πόλη, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις λάσπες.

Κάποιοι που έχουν προσαρμοστεί στις συνθήκες, ψάχνουν εδώ και εκεί τι θα βρουν να ενισχύσουν τη σκηνή τους για να βγάλουν ακόμα ένα βράδυ από τα ατέλειωτα που ξέρουν ότι θα περάσουν εκεί.

Οι νεοεισερχόμενοι βιώνουν τη χειρότερη φρίκη. Κατασκευάζουν μόνοι τους τις σκηνές, δεν υπάρχει χρόνος ούτε καν το απαραίτητο προσωπικό για να τους υποδείξει. Κάποιοι δεν έχουν ούτε ρούχα να φορέσουν. Οι περισσότεροι δεν βρίσκουν ούτε φαγητό.  

 Στο Νησί

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί