Κρυμμένο μήνυμα κρατούμενου στην Κίνα, βρήκε σε χριστουγεννιάτικη κάρτα μια 6χρονη στο Λονδίνο

Μήνυμα από έναν κρατούμενο σε φυλακές της Κίνας ανακάλυψε μία εξάχρονη σε χριστουγεννιάτικη κάρτα

H Tesco ανακοίνωσε ότι απέσυρε από την αγορά χριστουγεννιάτικες κάρτες, ενώ ανέστειλε τη λειτουργία εργοστασίου της στην Κίνα, καθώς εικάζεται ότι ξένοι κρατούμενοι εργάστηκαν στην αλυσίδα παραγωγής τους.   

Το γεγονός έφεραν στη δημοσιότητα οι Sunday Times. Σύμφωνα με ρεπορτάζ τους, η Florence Widdicombe, ηλικίας έξι ετών, από το νότιο Λονδίνο, αγόρασε ένα κουτί με χριστουγεννιάτικες κάρτες φιλανθρωπικού σκοπού από το σούπερ μάρκετ και μέσα σε μία από αυτές ανακάλυψε την έκκληση για βοήθεια. Στο μήνυμα έγραφε: «Είμαστε ξένοι κρατούμενοι στη φυλακή Qingpu της Σανγκάης στην Κίνα. Υποχρεωνόμαστε να δουλεύουμε παρά τη θέλησή μας. Παρακαλώ βοηθήστε μας και επικοινωνήστε με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Παράλληλα, το μήνυμα καλούσε τον αναγνώστη του να έρθει σε επαφή με τον Peter Humphrey, έναν πρώην δημοσιογράφο ο οποίος πέρασε 23 μήνες στη φυλακή της Qingpu. Ο Ben Widdicombe, πατέρας της εξάχρονης, επικοινώνησε με τον Peter Humphrey, ο οποίος με τη σειρά του μετέδωσε το περιστατικό μέσω των Sunday Times.   

Ο δημοσιογράφος είπε πως ήρθε σε επαφή με έξι πρώην συγκρατούμενούς του, και ένας από αυτούς επιβεβαίωσε ότι για δύο χρόνια όπου έμεινε στη φυλακή της Qingpu διάλεγε σχέδια για τις κάρτες της Tesco, και τις συσκεύαζε σε  σφραγισμένα κουτιά τα οποία με τη σειρά τους τα τοποθετούσε σε κούτες. Παράλληλα αποκάλυψε ότι συσκεύαζε και κάρτες δώρων της Tesco. Ο Humphrey, που αποφυλακίστηκε τον Ιούνιο το 2015, είπε πως κατά την παραμονή του στις φυλακές είδε πολλά προϊόντα με τα λογότυπα γνωστών εταιρειών.   

Από την πλευρά της η Florence είπε πως είχε γράψει ήδη αρκετές κάρτες όταν ανακάλυψε το μήνυμα. «Ήταν κάπως παράξενο και ένιωσα σοκαρισμένη», είπε. Ο πατέρας της είπε πως ήταν δύσπιστος όταν διάβασε το μήνυμα και αρχικά πίστεψε ότι ήταν φάρσα ωστόσο συνέχεια διαπίστωσε πως ήταν ένα σοβαρό ζήτημα, ένιωσε σοκαρισμένος και επίσης υπεύθυνος για να διαβιβάσει το μήνυμα στον Peter Humphrey όπως ζητούσε ο συγγραφέας του.       

Εκπρόσωπος της Tesco εξέφρασε την απέχθεια της εταιρείας ως προς την επιστράτευση φυλακισμένων και ανέφερε πως η Tesco δεν θα επέτρεπε να συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο στην εφοδιαστική της αλυσίδα. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι αναστάλθηκε η λειτουργία του εργοστασίου που κατασκεύαζε τις κάρτες και ότι ξεκίνησε έρευνα. Οι κάρτες αποσύρθηκαν από την αγορά.   

lifo.gr με πληροφορίες από Guardian/ΒΒC

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί