Προειδοποίηση μετεωρολόγων για έντονα φαινόμενα και ισχυρούς ανέμους τις επόμενες ώρες

Οι βροχές και οι καταιγίδες που εκδηλώνονται στα δυτικά, τις επόμενες ώρες θα ενταθούν και κατά τη διάρκεια της Κυριακής 22/12 βαθμιαία θα επεκταθούν στα βόρεια και στη συνέχεια στα περισσότερα τμήματα της χώρας, όπως προειδοποιεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.

Δείτε επίσης: Βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας

Τα φαινόμενα τις μεσημεριανές ώρες θα είναι έντονα στην Ήπειρο, το Βόρειο Ιόνιο και τις απογευματινές ώρες στη Δυτική Στερεά, τη Δυτική Πελοπόννησο, τη Θράκη και αργότερα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Χάρτης 1). Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, οι βροχές και οι καταιγίδες στα δυτικά θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα 23/12, ενώ τα φαινόμενα θα επηρεάσουν κυρίως τα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας.

Χάρτης 1. Εκτιμώμενο αθροιστικό ύψος βροχής από την Κυριακή 22/12 έως και τις βραδινές ώρες της Δευτέρας 23/12/2019. Με κύκλο αναφέρονται οι περιοχές όπου αναμένονται τα έντονα φαινόμενα.

Παράλληλα, ιδιαίτερα ενισχυμένοι θα πνέουν οι νοτιοδυτικοί άνεμοι στα πελάγη με εντάσεις όπου θα φτάνουν τα 8 μποφόρ και τοπικά στο Αιγαίο τα 9 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ, όπου βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς τοπικά έως πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ, όπως διακρίνεται στο Χάρτη 2.

Χάρτης 2. Εκτιμώμενες μέγιστες εντάσεις ανέμων κατά τη διάρκεια της Κυριακής 22/12/2019.

Οι νοτιοδυτικοί και δυτικοί θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη, θα προκαλέσουν πολύ μεγάλο κυματισμό, δημιουργώντας ενδεχομένως προβλήματα τόσο στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, όσο και στις παραθαλάσσιες περιοχές. Σύμφωνα με το κυματικό αριθμητικό μοντέλο WAM του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, το σημαντικό ύψος των κυμάτων στο Βορειοανατολικό Αιγαίο τις απογευματινές ώρες της Κυριακής 22/12 θα φτάσει περίπου τα 5 μέτρα (Χάρτης 3 πάνω), ενώ στο Νότιο Ιόνιο τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 23/12 θα φτάσει περίπου τα 6 μέτρα (Χάρτης 3 κάτω).

Το σημαντικό ύψος κύματος (significant wave height), είναι η μέση τιμή του ύψους (από την κοιλία ως την κορυφή) του 1/3 των υψηλοτέρων κυμάτων.

Το σημαντικό ύψος των κυμάτων στο Βορειοανατολικό Αιγαίο τις απογευματινές ώρες της Κυριακής 22/12 θα φτάσει περίπου τα 5 μέτρα
Στο Νότιο Ιόνιο τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 23/12 θα φτάσει περίπου τα 6 μέτρα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί