Αλ. Τσίπρας: Προϋπολογισμός ταξικής μονομέρειας και πολιτικής απάτης (Βίντεο)

Για «προϋπολογισμό ταξικής μονομέρειας και πολιτικής απάτης» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020. Ο Αλ. Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, επισημαίνοντας πως ο προϋπολογισμός που φέρνει προς ψήφιση είναι άδικος, καθώς παρέχει “δώρα” στους λίγους κι εκλεκτούς φίλους της ΝΔ ενώ δεν προβλέπει τίποτα το θετικό για τους πολλούς.

Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε πως οι δαπάνες για το κοινωνικό κράτος, στην καλύτερη των περιπτώσεων, παραμένουν στάσιμους και, σε πολλά σημεία, είναι μειωμένες. Ακόμα, ανέφερε μια σειρά από απάτες που περιέχονται στον προϋπολογισμό, σε σχέση με αυτά που έταζε η ΝΔ προεκλογικά. Απάτη σε σχέση με την ανάπτυξη, τα πλεονάσματα, τον ΕΝΦΙΑ, το δημοσιονομικό κενό ή το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους.

«Ο προϋπολογισμός του 2020 είναι ένας προϋπολογισμός ταξικής μονομέρειας και πολιτικής απάτης. Κορωνίδα μιας σειράς από απάτες που χαρακτηρίζουν τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε: «Απάτη μέγιστη, η προπαγάνδα της ΝΔ περί 4ου μνημονίου. Αυτά έλεγε η τότε αξιωματική αντιπολίτευση στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2019». «Απάτη, επίσης μέγιστη», υπογράμμισε, «η πολεμική της ΝΔ για το χρέος, τη στιγμή που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο το ρύθμιζε προς όφελος της χώρας, αλλά άνοιγε και ένα καθαρό διάδρομο, μετά από πολλά χρόνια, για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Σε σχέση με την περίφημη διαπραγμάτευση για τα πλεονάσματα που είχε υποσχεθεί ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε: «Απάτη οι επιθέσεις της ΝΔ στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τα πλεονάσματα, τα οποία η σημερινή κυβέρνηση είχε υποσχεθεί να μειώσει άμεσα. Δεν αξιοποίησαν αυτό που εμείς είχαμε ανακοινώσει, δηλαδή τη μείωσή τους με τη δημιουργία ενός καταπιστευτικού λογαριασμού».

Ακόμα χαρακτήρισε ως «απάτη τρανή» τις «υποσχέσεις της ΝΔ για ανάπτυξη του 4%». Και πρόσθεσε: «Ο προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει ανάπτυξη 2,8%, ενώ το ΔΝΤ -τις προβλέψεις του οποίου εκτιμά ιδιαίτερα η ΝΔ- ρίχνει την πρόβλεψη κάτω από το 2% και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο 2,3%».

Σε σχέση με τις δαπάνες για το κράτος πρόνοιας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως «ο προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει σημαντική μείωση για τη χρηματοδότηση της έρευνας”. Και πρόσθεσε: “Στις δε κοινωνικές δαπάνες, δηλαδή, στην Παιδεία, την Υγεία, την κοινωνική πρόνοια και τον Πολιτισμό, καταγράφονται είτε μικρές μειώσεις, είτε στασιμότητα».


Πολλά για τους λίγους, λίγα για τους πολλούς


«Η κυβέρνηση της ΝΔ, έναντι των αναγκαίων ελαφρύνσεων της μεσαίας τάξης που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογήσει, δίνει προτεραιότητα στην επιθετική μείωση της φορολογίας μιας μικρής μερίδας επιχειρήσεων. Δίνει πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε: «Απάτη μεγάλη επίσης, η δήθεν μεγαλοψυχία της ΝΔ για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Επί της ουσίας η ΝΔ πήρε τη ψηφισμένη απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, για να την εναρμονίσει με τη δική της ταξική μονομέρεια. Να δώσει δηλαδή τη μερίδα του λέοντος στις μεγάλες περιουσίες».

Στο ίδιο πλαίσιο, χαρακτήρισε «απάτη» και τη «δήθεν ελάφρυνση της μεσαία τάξης, την οποία τελικά επιβαρύνει η κυβέρνηση της ΝΔ. Με την αύξηση στην τιμή του ρεύματος, με την κατάργηση της μόνιμης 13ης σύνταξης, με το πάγωμα των αυξήσεων του κατώτατου μισθού, με τις νέες ασφαλιστικές εισφορές για τους μη μισθωτούς».

Σε ό,τι αφορά το κοινωνικό μέρισμα, ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε πως η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε στη ριζική μείωση των δικαιούχων: «Απάτη επίσης, η εκστρατεία της ΝΔ για το κοινωνικό μέρισμα, που όταν το έδινε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το χαρακτήριζαν «ψίχουλα». Και ενώ τα «ψίχουλα» δόθηκαν την τελευταία φορά σε 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους, τώρα δικαιούχοι είναι μόλις 200 χιλιάδες νοικοκυριά».


«Η επίδειξη αστυνομικής βίας αποσκοπεί στη στήριξη μιας βάρβαρης πολιτικής»

Αναφερόμενος στα ολοένα και αυξανόμενα περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, με αφορμή τα σημερινά γεγονότα στο Κουκάκι, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε, απευθυνόμενος προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και την κυβέρνηση συνολικά, ότι «με τις επελάσεις των ΜΑΤ του κ. Χρυσοχοΐδη, λες και βρισκόμαστε σε κατεχόμενη χώρα, ούτε την τάξη & την ασφάλεια των πολιτών μπορεί να εξασφαλίσει η ΝΔ». Και συμπλήρωσε: «Η επίδειξη αστυνομικής βίας, αποσκοπεί στη στήριξη μιας βάρβαρης πολιτικής και στη καταστολή των αντιδράσεων που αυτή προκαλεί».

Δείτε: Νέα επίδειξη αυταρχισμού από το κράτος Μητσοτάκη- Σκηνικό πολέμου για εκκένωση καταλήψεων (βίντεο)

Στο ίδιο πλαίσιο, σημείωσε πως οι εικόνες που αντίκρισαν οι πολίτες στις οθόνες τους από την επέμβαση της Αστυνομίας στο Κουκάκι δεν συνάδουν με ευνομούμενη χώρα: «Εκτός κι αν οι εικόνες αστυνομικών που κακοποιούν και ξεγυμνώνουν νέους ανθρώπους, φορούν κουκούλες σε πολίτες, μόνο και μόνο επειδή ζητούν την εφαρμογή του νόμου, είναι εικόνες ευνομούμενης χώρας».

Δείτε: Με 158 «ναι» ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2020

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί