Αποχαιρέτα τη σύνταξη που χάνεις

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι kechagia-voyla.jpg

Της Βούλας Κεχαγιά

Ήταν Δεκέμβριος του 2016, και εν μέσω μνημονίου, όταν η κυβέρνηση Τσίπρα αποφάσισε να χορηγήσει κοινωνικό μέρισμα στους πιο αδύναμους -από την υπεραπόδοση- ως μια μορφή ενίσχυσής τους εν όψει και των Χριστουγέννων. Η πρωτοβουλία εκείνη εξόργισε τον Σόιμπλε -που επέδειξε αντανακλαστικά Σκρουτζ- και ως γνωστόν ανάγκασε τον τότε υπουργό Οικονομικών Τσακαλώτο να στείλει διευκρινιστική επιστολή προς τους θεσμούς, εξηγώντας τους λόγους της απονομής του και τα κριτήρια με τα οποία θα μπορούσε να δοθεί στις οικονομικά ευπαθείς ομάδες τις επόμενες χρονιές.

Αξέχαστες ημέρες μνημονίου, με το Eurogroup να κρατά ανοιχτή τη δεύτερη αξιολόγηση, υιοθετώντας και τους όρους του ΔΝΤ για περικοπές 1%+1% αντιστοίχως το 2019 και το 2020 σε συντάξεις και αφορολόγητο. Τελικώς, και τα δύο καταργήθηκαν ως μέτρα με νομοθετήματα που προώθησε η κυβέρνηση Τσίπρα.

Το κοινωνικό μέρισμα, ως γνωστόν, δόθηκε και τα επόμενα δύο έτη, παραμονές των γιορτών, και κατά πολύ μεγαλύτερο και σε πολύ περισσότερους δικαιούχους. Φέτος η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισε να χορηγήσει μεν το μέρισμα, αλλά πολύ πιο περιορισμένο σε ελάχιστους. Η προσέγγισή της ως προς τα κριτήρια για τη διανομή του ξάφνιασε πολλούς. Ο αποκλεισμός των οικογενειών με ΑμεΑ άνω των 24 ετών από το επίδομα κατεδάφισε κάθε πρόσχημα άσκησης κοινωνικής πολιτικής για τους κυβερνώντες.

Ασχέτως του ότι εκ των υστέρων και έπειτα από τη γενική κατακραυγή επιχειρήθηκε η διόρθωση της κατάστασης. Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει το ψαλίδισμα του μερίσματος ισχυρίζεται ότι είναι μικρό -ίσα ίσα που φαίνεται-, διότι, λέει, ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε τον προηγούμενο Μάιο τη 13η σύνταξη! Εδώ γελούν ακόμη και τα λευκά κολάρα. Η αποκαλούμενη 13η σύνταξη ήταν ένα μέτρο που ψηφίστηκε για να έχει μόνιμο χαρακτήρα, ανεξάρτητο από τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος. Μάλιστα, προεκλογικώς ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης είχε διαβεβαιώσει ότι η πολυσυζητημένη 13η σύνταξη δεν επρόκειτο να κοπεί, απλώς θα χορηγείτο για πρώτη φορά από την κυβέρνησή του τον Δεκέμβριο του 2020, αφού για το 2019 δόθηκε από τους προηγούμενους.

Τώρα η «γαλάζια» κυβέρνηση έρχεται και αλλάζει και πάλι αφήγημα. Εκείνο ήταν ένα προεκλογικό μέρισμα (ψηφισμένο ως μόνιμο μέτρο), τώρα εμείς θα δημιουργήσουμε έναν σταθερό μηχανισμό στήριξης των συνταξιούχων, είπε ο υφυπουργός Εργασίας. Κάπως έτσι οι συνταξιούχοι αποχαιρετούν πρόωρα μια οικονομική ενίσχυση που για πολλούς ήταν «ψίχουλα», αλλά όπως και να το κάνουμε, κάτι ήταν!

Καλά Χριστούγεννα, θείε Σκρουτζ.

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί