Δεν έχει τέλος η «αριστεία»: Ερωτήματα για τα δύο μάστερ που δηλώνει ότι κατέχει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας

Σοβαρά ερωτήματα για τα δυο μάστερ που φέρεται να κατέχει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, θέτει σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της η «Εφημερίδα των Συντακτών» σήμερα, Τρίτη 17/12.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο υφυπουργός εθνικής άμυνας δηλώνει ότι έχει MBA από Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, το οποίο δεν παρέχει τέτοιου είδους μεταπτυχιακά, ενώ ερωτήματα προκύπτουν και για το αντικείμενο των σπουδών του

Όπως σχολιάζει η «Εφ.Συν.», το ένα μεταπτυχιακό απουσιάζει από τον ιστότοπο της κυβέρνησης  ενώ δεν φαίνεται από πού το απέκτησε.

Το ρεπορτάζ θέτει το εύλογο ερώτημα για το αν έχουν αναγνωριστεί τα μεταπτυχιακά του από τον αρμόδιο ελληνικό φορέα ΔΟΑΤΑΠ.

Αραγε πρόκειται κι εδώ για «παρερμηνεία», όπως ισχυρίστηκε πρόσφατα ο παραιτηθείς -πλέον- υφυπουργός Εξωτερικών Αντώνης Διαματάρης όταν προέκυψε ζήτημα με τη γνησιότητα του δικού του μεταπτυχιακού; Κάθε απάντηση από την κυβέρνηση ή από τον ίδιο τον κ. Στεφανή θα ήταν χρήσιμη ως προς την εξαγωγή συμπερασμάτων. 

Στον ιστότοπο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας όπου είναι αναρτημένο το βιογραφικό του κ. Στεφανή διαβάζουμε μεταξύ άλλων: «Από το 2000 έως το 2002 υπηρέτησε ως υπασπιστής Στρατού Ξηράς του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, θέση από την οποία απέκτησε εμπειρία στρατιωτικής διπλωματίας. Την περίοδο αυτή ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στη “Διαχείριση Κρίσεων” (MBA in Crisis Response Operations)» -χωρίς να σημειώνεται πού έκανε τις σπουδές.

Λίγο πιο κάτω αναφέρει: «Το 2008 φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Αμυνας των ΗΠΑ (National Defense University – NDU) στην Ουάσινγκτον και αποφοίτησε ως Διακεκριμένος Απόφοιτος αποκτώντας MBA στις “Στρατηγικές Ασφαλείας”». Την ίδια ώρα, στον ιστότοπο της ελληνικής κυβέρνησης, στο αντίστοιχο βιογραφικό του υφυπουργού το πρώτο MBA που φέρεται ότι κατέχει, έχει απαλειφθεί.

Τα ερωτήματα

Μοιραία η σελίδα αναζήτησε και άλλο βιογραφικό του κ. Στεφανή και βρήκε αυτό που είναι αναρτημένο στη Διπλωματική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (http://eeas.europa.eu/archives/docs/csdp/documents/pdf/cv_of_mg_a__stefanis_30_oct_13.pdf), στο οποίο αναφέρεται ότι είναι κάτοχος 2 MBA, χωρίς και εδώ να αναφέρεται από πού απέκτησε το πρώτο του μάστερ. Εδώ, όμως, ως δεύτερο MBA δεν αναγράφεται το «Στρατηγικές Ασφαλείας», αλλά το National Security Strategy, που μεταφράζεται σε «Στρατηγικές Εθνικής Ασφάλειας».

Μικρή η διαφορά θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς, αλλά δεν είναι. Η ακριβής διατύπωση του τίτλου είναι σημαντική και θα δείτε παρακάτω γιατί. Κατά συνέπεια επικεντρώσαμε το ενδιαφέρον μας στο δεύτερο μεταπτυχιακό του κ. υφυπουργού στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ και ειδικότερα στο National War College (NWC) που αποτελεί τμήμα του National Defence University (NDU), από το οποίο αποφοίτησε το 2009.

Τι λέει το NWC και οι… συμμαθητές

Το πρώτο στοιχείο που είναι αναντίστοιχο με αυτά που δηλώνει στο βιογραφικό του ο κ. Στεφανής αφορά το γεγονός πως το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα των ΗΠΑ δεν παρέχει MBA (Master of Business Admnistration), αλλά MSc (Master of Science) στο μεταπτυχιακό που φέρει τίτλο «National Security Strategy».

Σε όσους, δε, ακολουθήσουν τη σειρά μαθημάτων που αναφέρονται ως «Στρατηγικές Ασφαλείας» (Strategic Security Studies), το εν λόγω ίδρυμα παρέχει Master of Arts (Μ.Α.) και όχι MBA. Σε όσους πάλι δεν καταφέρουν να περάσουν τις εξετάσεις σε οποιοδήποτε πρόγραμμα, παρέχει ένα κολεγιακό δίπλωμα (college diploma), όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του, ως πιστοποιητικό παρακολούθησης της συγκεκριμένης σχολής, χωρίς καμία ακαδημαϊκή αξία. Το, δε, ακαδημαϊκό του πρόγραμμα -αυτό που φέρεται να έχει τελειώσει ο κ. Στεφανής- κρατάει μόλις 7 μήνες. Ειδικά για την περίοδο 2019-2020, το πρόγραμμα άρχισε στις 9 Σεπτεμβρίου και έχει ημερομηνία λήξης την 20ή Απριλίου.

Ωστόσο εντύπωση προκαλεί άλλο ένα γεγονός που έχει να κάνει με τους συμμαθητές του κ. Στεφανή από την τάξη του 2009. Από τους 7 συμμαθητές του, οι 3 (στρατιωτικοί από τη Φινλανδία, τη Σλοβενία και την Ιρλανδία) δηλώνουν ότι έχουν λάβει Master of Science από το αντίστοιχο Πανεπιστήμιο, ένας (διπλωμάτης από το Πακιστάν) δηλώνει ότι έχει Master of Arts και οι υπόλοιποι 3 δηλώνουν ότι απλώς έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα. Κανείς, πάντως, δεν δηλώνει στο βιογραφικό του ότι έχει τελειώσει MBA στη συγκεκριμένη σχολή, όπως ο κ. Στεφανής.

Ο υφυπουργός παρακολούθησε την εν λόγω σχολή μέσω του προγράμματος των International Fellows. Με λίγα λόγια, η σχολή δέχεται στρατιωτικούς από περίπου 50 χώρες του κόσμου, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν ένα ακαδημαϊκό δίπλωμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν μπορεί να δηλώσει συμμετοχή ο οποιοσδήποτε, αλλά η διαδικασία ακολουθεί τη λογική των «προσκλήσεων».

Από εκεί και πέρα είναι στη διακριτική ευχέρεια των «προσκεκλημένων» χωρών το ποιο άτομο θα διαλέξουν να στείλουν εκεί για εκπαίδευση. Το ερώτημα που προκύπτει εδώ είναι αν έγινε κάποια προκήρυξη ενδιαφέροντος για στελέχη από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας (ως είθισται από τον κανονισμό), πόσοι συμμετείχαν σ’ αυτήν και με ποια κριτήρια επιλέχθηκε ο κ. Στεφανής. Εκτός και αν έγινε απευθείας ανάθεση της θέσης στο πρόσωπό του.

Εν κατακλείδι τα ερωτήματα που χρήζουν απάντησης είναι τα εξής:

  1.  Από ποιο Πανεπιστήμιο πήρε το πρώτο του MBA – «Διαχείριση Κρίσεων» (MBA in Crisis Response Operations)- ο κ. Στεφανής;
  2.  Ποιο ήταν το αντικείμενο του δεύτερου μεταπτυχιακού του που φέρεται να απέκτησε στις ΗΠΑ; «Στρατηγικές Ασφαλείας» (όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του στο ΥΠΕΘΑ) ή «Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας» (όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του στη Διπλωματική Υπηρεσία της Ε.Ε.); Επίσης, τι είδους τίτλο απέκτησε εκεί: ΜΒΑ, ΜSc, M.A. ή ένα απλό πιστοποιητικό παρακολούθησης;
  3.  Εχει αναγνωρίσει στον ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) τα μεταπτυχιακά που φέρεται πως κατέχει ώστε να είναι σύννομα με την ελληνική νομοθεσία; Εχουν παίξει αυτά τα μεταπτυχιακά ρόλο στην ανέλιξή του στις Ενοπλες Δυνάμεις ή όχι;
  4.  Τα εν λόγω μεταπτυχιακά έπαιξαν ρόλο στο να αναλάβει υπέρμετρες εξουσίες στο θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού ο κ. Στεφανής;

Η απάντηση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας

Τη δική του απάντηση έδωσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής.

Το περιβάλλον του υφυπουργού, έστειλε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 το μεταπτυχιακό που έχει πάρει.

«Η λάσπη και οι αθλιότητες δεν με αγγίζουν, ούτε με πτοούν την ώρα που χειρίζομαι κρίσιμα για την πατρίδα μας θέματα. Και για τους εκ του πονηρού ερωτώντες, ιδού τα πτυχία μου», δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής δίνοντας στη δημοσιότητα τα πτυχία του.

 «Σε ό,τι αφορά στο πρώτο, ήταν ομαδικό πρόγραμμα σπουδών του ΥΠΕΘΑ για τη Διαχείριση Κρίσεων. Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο, ήμουν ο μοναδικός Έλληνας Αξιωματικός τη χρονιά 2008-2009 λόγω του ότι αρίστευσα στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, αποφοιτώντας πρώτος και σύμφωνα με τις διαδικασίες, ως επιβράβευση και πληρώντας όλα τα υπόλοιπα στοιχεία επιλέχθηκα από το Συμβούλιο. Κατά τις εκεί σπουδές μου, εκτός της Ακαδημαϊκής μου αριστείας, ήμουν ο Πρόεδρος της επιτροπής Ηθικού του Πανεπιστημίου. Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου ως Διακεκριμένος Απόφοιτος και βραβεύτηκα από το Γενικό Επιτελείο Στρατού», πρόσθεσε ο υφυπουργός Άμυνας και σε υστερόγραφο συμπλήρωσε : «Υ.Γ.: Τα παραπάνω αποτελούν διαδικασίες των Ενόπλων Δυνάμεων, ακολουθούμενες για την επιμόρφωση των στελεχών, στο πλαίσιο της επιζητούμενης αριστείας και όχι για τη λήψη επιδομάτων ή για ακαδημαϊκή καριέρα».

«Απορία ψάλτου βηξ»

Ευχαριστούμε τους κ.κ. Πέτσα και Στεφανή που επιβεβαίωσαν πανηγυρικά το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.». Από τα έγγραφα των τίτλων σπουδών που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. υφυπουργός προκύπτουν δύο πράγματα, αναφέρει στην απάντησή της η Εφημερίδα των Συντακτών.

1. Το πρώτο MBA που υποτίθεται ότι κατείχε και ήταν αναρτημένο στο βιογραφικό του στο ΥΠΕΘΑ (και απουσίαζε από τον ιστότοπο της κυβέρνησης) είναι ένα απλό πιστοποιητικό παρακολούθησης (certificate). Θα ήταν ευχής έργον να μας εξηγήσουν ο κ. Στεφανής και η κυβέρνηση σε ποια χώρα του κόσμου ένα certificate λογίζεται ως MBA.

Το certificate του Αλκιβιάδη Στεφανή

2. Το δεύτερο MBA τελικά (από τις ΗΠΑ) δεν ήταν MBA… αλλά MSc. Δέκα χρόνια τώρα ο κ. Στεφανής δήλωνε ότι έχει MBA, ενώ το πτυχίο του αναφέρει MSc. Μάλλον θα έπρεπε να ευχαριστεί την εφημερίδα μας που τον βοήθησε να… θυμηθεί τι είδους πτυχίο κατέχει.

Το Μaster of Science του Αλκιβιάδη Στεφανή

Στην ουσία του πράγματος τώρα. Ο κ. Στεφανής αντί να ζητήσει συγγνώμη που εδώ και χρόνια παραπλανεί τις Ένοπλες Δυνάμεις και τους συναδέλφους του -και πλέον, από τη θέση του υφυπουργού, τον ελληνικό λαό- δηλώνοντας πως έχει δύο MBA, ενώ δεν έχει κανένα (παρά μόνο ένα MSc), επιτίθεται στην «Εφ.Συν.» και κάνει λόγο για «εκ του πονηρού ερωτώντες». Από την πλευρά του ο κ. Πέτσας κάνει λόγο για «ανήθικη επίθεση» της εφημερίδας μας εις βάρος του κ. Στεφανή.

Με πρόσφατη την περίπτωση του παραιτηθέντα κ. Διαματάρη (για μεταπτυχιακό που επίσης δεν κατείχε), νομίζουμε ότι η κυβέρνηση των… αρίστων θα έπρεπε να είναι περισσότερο προσεκτική στα όσα λέει. Ειδικά όταν και σήμερα πιάστηκε να ψεύδεται, στην περίπτωση του κ. Στεφανή.

Από εκεί και πέρα, τα ερωτήματα παραμένουν.

3. Έχει αναγνωρίσει στον ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) τo μεταπτυχιακό που φέρεται πως κατέχει ώστε να είναι σύννομο με την ελληνική νομοθεσία; Έπαιξε το μεταπτυχιακό ρόλο στην ανέλιξή του στις Ένοπλες Δυνάμεις ή όχι;

4. Τα εν λόγω μεταπτυχιακά και… πιστοποιητικά, έπαιξαν ρόλο στο να αναλάβει υπέρμετρες εξουσίες στο θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού ο κ. Στεφανής;

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί