Ιδιωτικοποίηση (και) του ΔΕΔΔΗΕ προανήγγειλε ο Κ. Χατζηδάκης

Πυρά από την αξιωματική αντιπολίτευση για τις νεοφιλελεύθερες εμμονές της κυβέρνησης

Την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ σε ποσοστό 49%, αλλά με ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης. Όπως είπε στόχος αυτού του μοντέλου για τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας είναι «να προσελκύσουμε όχι μόνο θεσμικούς αλλά και στρατηγικού χαρακτήρα επενδυτές».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος υπογράμμισε ότι με τη λύση που επελέγη για ιδιωτικοποίηση 49% εξασφαλίζεται τόσο ταμειακή ένεση για τη ΔΕΗ όσο και ο εκσυγχρονισμός του ίδιου του ΔΕΔΔΗΕ.

Επίσης, επανέλαβε ότι μέσα στο 2020 θα προχωρήσει περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, τον οποίο, όπως είπε, «ο ΣΥΡΙΖΑ, ιδιωτικοποίησε ήδη σε ποσοστό 49%- όπως και το ΔΕΣΦΑ σε ποσοστό 66%- αλλά σήμερα εγκαλεί εμάς ότι θέλουμε να τον ιδιωτικοποιήσουμε περαιτέρω».

Σφοδρή αντίδραση Σκουρλέτη

«Μιλάτε στο όνομα της ελεύθερης αγοράς και την ίδια στιγμή, με την πολιτική σας φτιάχνετε σκληρά ιδιωτικά μονοπώλια», τόνισε στη δική του τοποθέτηση ο Π. Σκουρλέτης εξηγώντας:

«Όπως αυτό το οποίο επιχειρείτε να κάνετε στον τομέα του φυσικού αερίου, στα δίκτυα. Όπως αυτό που εξήγγειλε πριν από λίγο ο κ. Υπουργός Ενέργειας για τον ΔΕΔΔΗΕ. Και μάλιστα έχει το θράσος να μιλάει για τον ΑΔΜΗΕ και να λέει ότι εμείς ιδιωτικοποιήσαμε τον ΑΔΜΗΕ, λέγοντας “μα καλά και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το έκανε;”.

Μισό λεπτό. Η ΔΕΗ όπως ξέρετε είναι 51% δημόσιο 49% ιδιωτικός τομέας. Εμείς αυτή την αναλογία την κρατήσαμε στον ΑΔΜΗΕ. Το 51% είναι υπό δημόσιο έλεγχο, μόνο που τώρα δεν είναι στη ΔΕΗ, είναι στο καθαρό δημόσιο. Και το ερώτημα είναι: ποιος είναι ο λόγος ο κερδοφόρος ΑΔΜΗΕ, ένα φυσικό μονοπώλιο, να ιδιωτικοποιηθεί αυτή τη στιγμή περαιτέρω, όπως μας είπατε;

Και έρχεστε και μας λέτε ότι στο ΔΕΔΔΗΕ θα κάνετε το ίδιο. Προσέχτε. Λέτε 51% στη ΔΕΗ. Αλλά αυτό το 51% χωρίζεται επίσης στο εσωτερικό της ΔΕΗ σε 51% και 49% αντίστοιχα στο δημόσιο και στους ιδιώτες.  Άρα, ουσιαστικά χάνει τον έλεγχο το δημόσιο στον ΔΕΔΔΗΕ. Αυτό ξέρετε, αυτό κάνετε».

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί