Στ. Αραχωβίτης: «Δώρο στους ιδιώτες και οι συνεταιρισμοί; Και οι ιδεοληψίες έχουν τα όρια τους!»

“Θα έχει σαν αποτέλεσμα την άλωσή τους και μάλιστα, γρήγορα, από ιδιώτες επενδυτές, και την μετατροπή των συνεταιρισμών και ιδιαίτερα των υγιών και ακμαίων, σε κεφαλαιουχικές εταιρίες”, δήλωσε ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Λακωνίας ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης για το μέλλον των συνεταιρισμών.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης &Τροφίμων χθες, στη Γενική Συνέλευση της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ, επιβεβαίωσε ότι η συμμετοχή των ιδιωτών, μέχρι ποσοστού 25%, στην κεφαλαιακή θέση των συνεταιρισμών και στη διοίκησήτους, πρόκειται να  αποτυπωθεί στο σχέδιο Νόμου που ετοιμάζεται να αντικαταστήσει το Νόμο 4384/2016 της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρει στο Νόμο 4384/2016 της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τη δημοκρατική αρχή των συνεταιρισμών «ένα μέλος – μία μερίδα – μία ψήφος», ανεξάρτητα του όγκου της παραγωγής, «διαφοροποιήσαμε τους συνεταιρισμούς από τις κεφαλαιουχικές εταιρίες, με σκοπο την αποκατάσταση της ρευστότητας και χρηματοδότησης των οργανώσεων αυτών αλλά και με σεβασμό όμως στην αυτονομία τους ενώ καθιερώσαμε την προαιρετική μερίδα, που δε δίνει όμως περισσότερες ψήφους στη γενική συνέλευση, διαφυλάσσοντας έτσι τον κοινωνικό ρόλο του συνεταιρισμού και τον διαχωρισμό του από τις ανταγωνιστικές κεφαλαιουχικές εταιρίες. Τα μέλη- επενδυτές με το Νόμο αυτό, έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν τέτοιες προαιρετικές μερίδες που καθορίζονται στο καταστατικό του κάθε συνεταιρισμού, χωρίς όμως δικαίωμα ψήφου, χωρίς δικαίωμα «εκλέγειν» και «εκλέγεσθαι»».

Ο κ. Αραχωβίτης κατέκρινε την στάση της κυβέρνησης λέγοντας ότι «αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την άλωσή τους και μάλιστα, γρήγορα, από ιδιώτες επενδυτές, και την μετατροπή των συνεταιρισμών και ιδιαίτερα των υγιών και ακμαίων, σε κεφαλαιουχικές εταιρίες».

Προς απάντηση του επιχειρηματολόγησε με τις δηλώσεις του τότε Εισηγητή της ΝΔ και νύν Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, κ. Γεωργίου Βλάχου, μέσα από τα πρακτικά της συνεδρίασης της 14/4/2016 της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.

«Λέτε, ότι τα μέλη- επενδυτές παρεμβαίνουν στους συνεταιρισμούς επενδύοντας. Δηλαδή, είναι ιδιώτες που επενδύουν χρήματα; Και κατά τα άλλα είναι συνεταιρισμός. Μήπως είναι συνεταιρισμός κάποιων επιτήδειων, που θα νέμονται την κάθε περιοχή και αυτό είναι μεγάλο κακό, ολίσθημα, δεν θέλω να το πω έγκλημα ακόμα, να οδηγείτε τους συνεταιρισμούς να γίνουν υποχείρια κάποιων τοπικών μεγαλεμπόρων».


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί