Σε ημερίδες του Υπ. Εσωτερικών της Κύπρου η Περιφέρεια Κρήτης

Για την αποτελεσματική διοίκηση και την απορρόφηση Ευρωπαϊκών πόρων

«Προγραμματίζουμε και Προϋπολογίζουμε Στρατηγικά, Λειτουργούμε πιο Αποτελεσματικά και πιο Αποδοτικά» είναι το θέμα δύο Ημερίδων στις οποίες συμμετέχει η Περιφέρεια Κρήτης στην Κύπρο, μαζί με τους Δήμους Ηρακλείου, Χανίων, Αρχανών – Αστερουσίων, Αμαρίου και Βιάννου.

Έπειτα από πρόσκληση του Υπουργείου Εσωτερικών της Κύπρου και υπό το συντονισμό του Γιώργου Αλεξάκη Αντιπεριφερειάρχη Ευρωπαϊκών-Διεθνών Θεμάτων και Αντιπροέδρου CPMR επί Θαλασσίων Θεμάτων, διοργανώθηκε και πρόκειται να παρουσιαστεί μια ολοκληρωμένη εικόνα του Διοικητικού Μηχανισμού, της Οργάνωσης και Λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κρήτης, μέσω των εμπειριών και καλών πρακτικών τους, με στόχο την αποδοτικότερη & αποτελεσματικότερη λειτουργία & βέλτιστη αξιοποίηση πόρων και ενίσχυση συνεργασιών. 

Οι Ημερίδες, που πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο 12-13 Δεκεμβρίου  στη Λευκωσία και Λεμεσό αντίστοιχα, θα προσφέρουν δυνατότητες για επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των Δήμων, Υπουργείου Κύπρου και Περιφέρειας Κρήτης, καθώς επίσης και ευκαιρίες για ανάπτυξη νέων συνεργασιών. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Γιώργος Αλεξάκης εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης παρουσιάζει εισήγηση με θέμα : Αναπτυξιακός Σχεδιασμός – Ευρωπαϊκά Δίκτυα Συνεργασίας και Αξιοποίηση Ευρωπαϊκών Πόρων. Συγκεκριμένα παρουσιάζει τους αποτελεσματικούς τρόπους διεκδίκησης και απορρόφησης Ευρωπαϊκών Κονδυλίων ενόψει και της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2020-7, τις κοινές προκλήσεις και ανάγκες καθώς και τις δυνατότητες συνεργειών μεταξύ Κρήτης και Κύπρου κ.α.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητούνται στο πλαίσιο της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας Συνενώσεων Δήμων στην Κύπρο είναι οι ομοιότητες και διαφορές στο διοικητικό σύστημα Κρήτης και Κύπρου προκειμένου να αξιολογηθούν ορθά οι αντίστοιχες εμπειρίες. Επίσης οι συμμετέχοντες Δήμοι της Κρήτης παρουσιάζουν Καλές Πρακτικές Διοίκησης τους, συμπεράσματα από τη συνένωση των Δήμων. 

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός μαζί με την Γενική Γραμματέα του Δήμου κα Ευγενία Στυλιανού παρουσίασαν εισήγηση με θέμα : «από το Δημαρχοκεντρικό Μοντέλο στο Μοντέλο Συμμετοχικής Διακυβέρνησης». 

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης πρώην Δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης παρουσίασε το παράδειγμα του Δήμου Βιάννου, ενός μικρού αλλά δραστήριου Δήμου.

Ο Αντιδήμαρχος Χανίων κ. Νικηφοράκης μαζί με το Γενικό Γραμματέα του Δήμου Χανίων κ Φραγκιαδάκη Γιώργο μίλησαν για την αναπτυξιακή τροχιά του Δήμου τους.

Ο Δήμαρχος Αρχανών – Αστερουσίων Μανώλης Κοκοσάλης παρουσίασε το όραμα του για το Δήμο του και επίσης ως Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου παρουσίασε το δραστήριο έργο του αναπτυξιακού φορέα. 

Ο Αντιδήμαρχος Αμαρίου Μανώλης Ψαρουδάκης παρουσίασε τις Καλές Πρακτικές του ορεινού Δήμου Αμαρίου και τις μελλοντικές προοπτικές του.

Την αντιπροσωπεία της Κρήτης υποδέχθηκε ο νέος Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Νίκος Νουρής, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Κύπρος Κυπραίου και η κα Ανθούλα Σαββίδη Προϊσταμένη Διεύθυνσης Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Υπ. Εσωτερικών. Έγιναν δυο συναντήσεις του Υπουργού Εσωτερικών της Κύπρου με τον Αντιπεριφερειάρχη, τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου και τους Δημάρχους, αντάλλαξαν συμβολικά δώρα και κάλεσαν την Κυπριακή ηγεσία του Υπ. Εσωτερικών να επισκεφθεί την Κρήτη.


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί