Ντονμέζ: Καμία γεώτρηση χωρίς την άδεια της Άγκυρας

Διατηρεί τους υψηλούς τόνους η Τουρκία με τον υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ να διαμηνύει ότι η χώρα «δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να προχωρήσει σε έρευνες, γεωτρήσεις ή δραστηριότητες παραγωγής στα θαλάσσια σύνορα που διασφαλίζονται με τη συμφωνία με τη Λιβύη, χωρίς την άδειά της».

Ο Φατίχ Ντονμέζ επανέλαβε ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης κινείται εντός του Διεθνούς Δικαίου και κανείς δεν θα μπορεί να κάνει έρευνες και γεωτρήσεις χωρίς την άδεια της Άγκυρας. Προανήγγειλε νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε συνέντευξή του στη Daily Sabah, ο Ντονμέζ παρουσίασε τις εκτιμήσεις του για τα οφέλη της Τουρκίας σχετικά με το μνημόνιο κατανόησης για τις θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη.

«Η συμφωνία με τη Λιβύη έγινε με την επίσημη κυβέρνηση που είναι αναγνωρισμένη από όλο τον κόσμο. Είμαστε χώρα με απέναντι ακτές με τη Λιβύη. Η συμφωνία είναι εντός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου για τη θάλασσα. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το ΝΑΤΟ. Δεν είναι τίποτα άλλο από μία ανώφελη προσπάθεια. Δεν υπάρχει κενό για το οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει αντιρρήσεις» δήλωσε ο Ντονμέζ, προσθέτοντας ότι «εκείνοι που προσπαθούσαν να πετάξουν την Τουρκία και την Ελλάδα από την εξίσωση δεν περίμεναν τέτοια κίνηση και η Τουρκία μεγιστοποίησε την σφαίρα εξουσίας της στην Ανατολική Μεσόγειο».

Επιβεβαίωσε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας θα συνεχιστούν και με τρίτο γεωτρύπανο όχι στη Μεσόγειο αλλά στη Μαύρη Θάλασσα και ίσως και σε διεθνή ύδατα.

Γεωτρήσεις σε Θράκη και Ανατολία

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι γεωτρήσεις θα επισπευσθούν «σε Θράκη και νοτιοανατολική Ανατολία, την ώρα που υπάρχει προοπτική για αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο όπου η Τουρκία σχεδιάζει άλλες πέντε γεωτρήσεις».

Ο Ντονμέζ ανέφερε ακόμα ότι οι άδειες και οι ενέργειες για τις γεωτρήσεις για τα πέντε αυτά σημεία θα ξεκινήσουν εντός του 2020.

Όπως τόνισε οι δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης τόσο στο εσωτερικό όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο θα επιταχυνθούν.

Καταδίκη στη Σύνοδο Κορυφής επιδιώκει η Αθήνα

Στο μεταξύ, η Ελλάδα επιδιώκει τη διεθνή καταδίκη της συμφωνίας και η προσοχή όλων είναι στραμμένη στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

Η κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει ρητή δήλωση των Ευρωπαίων ηγετών που θα αποδοκιμάζει τις τουρκικές ενέργειες στη Μεσόγειο και στην κατεύθυνση αυτή δεν αποκλείεται να θέσει και πάλι το ζήτημα των κυρώσεων.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο Reuters, το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου απορρίπτει τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, την οποία χαρακτηρίζει «παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Ουδέτερος ΟΗΕ

Πάντως η επιστολές στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών δεν έφεραν τα αποτελέσματα που ανέμενε η ελληνική πλευρά καθώς σε ένα πρώτο σχόλιο αναφέρεται ότι «η Γραμματεία δεν λαμβάνει θέση ούτε σχολιάζει ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα ή την δικαιοδοσία των κρατών μελών για τους θαλάσσιους χώρους τους».

Τήρηση του διεθνούς δικαίου ζητεί η Ρωσία

Από την πλευρά του ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοβ ζήτησε πολιτική σύνεση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να τηρηθεί το διεθνές δίκαιο.

«Πρέπει να τηρούνται οι αρχές του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων της Συνθήκης της Λοζάννης του 1923 και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982» τόνισε, μεταξύ άλλων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί