Απίστευτη γκάφα (;) του BBC: Αποκάλυψε τα αποτελέσματα της επιστολικής ψήφου

Σάλος με έντονες αντιδράσεις ξέσπασε στη Βρετανία λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες των, με αφορμή ένα βίντεο της δημοσιογράφου του BBC, Laura Kuenssberg για τις τελευταίες εξελίξεις.

Στο βίντεο αυτό η δημοσιογράφος αποκάλυψε πληροφορίες για το αποτέλεσμα των επιστολικών ψήφων που είχαν ήδη σταλεί, έτσι κατηγορείται για παραβίαση της νομοθεσίας για την εκλογική διαδικασία.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας, η επιστολική ψήφος, την οποία έχουν δικαίωμα να επιλέξουν -αντί της αυτοπρόσωπης ψήφου- αρκετοί Βρετανοί, ακόμη κι αν ζουν εντός των βρετανικών συνόρων, πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν την ημερομηνία των εκλογών.

Οι ψήφοι συλλέγονται και καταμετρώνται, όμως, όπως είναι λογικό, απαγορεύεται ρητά η δημοσιοποίησή τους πριν τη λήξη της κανονικής εκλογικής διαδικασίας προκειμένου να μην επηρεαστεί το εκλογικό σώμα.

Οπως εξηγεί βέβαια ο Guardian, τα πολιτικά κόμματα συχνά χρησιμοποιούν τη διαδικασία της επικύρωσης των ψηφοδελτίων ως ευκαιρία για να αποκομίσουν πληροφορίες για τις γενικότερες εκλογικές τάσεις των ψηφοφόρων σε διάφορες εκλογικές περιφέρειες και συνεπώς να αναπροσαρμόσουν τις τακτικές τους κινήσεις κατά τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής περιόδου.

Στο ρεπορτάζ που μετέδωσε το BBC η δημοσιογράφος εμφανίζεται να δίνει το στίγμα του αποτελέσματος της επιστολικής ψήφου που είναι αρνητικό για το Εργατικό Κόμμα.

«O καιρός θα είναι υγρός και ψυχρός αύριο. Οι επιστολικές ψήφοι έχουν ήδη φτάσει, τα κόμματα δεν προβλέπεται να τις κοιτάξουν, όμως παίρνουν μια εικόνα και από τις δύο πλευρές (Συντηρητικοί και Εργατικοί) μού λένε ότι οι επιστολικές ψήφοι που έχουν καταμετρηθεί δείχνουν μια αρκετά ζοφερή εικόνα για τους Εργατικούς σε αρκετές περιοχές της χώρας», είπε χαρακτηριστικά η Laura Kuenssberg.

Η δήλωση αυτή της πολιτικής συντάκτριας προκάλεσε την έντονη αντίδραση χιλιάδων υποστηρικτών των Εργατικών, αλλά και συναδέλφων της.

Το BBC πάντως καλύπτει απόλυτα την Kuenssberg.

«Σε σχέση με το σημερινό πρόγραμμα Politics Live, το ΒΒC δεν πιστεύει ότι το ίδιο, ή η πολιτική του συντάκτρια έχουν παραβεί τον εκλογικό νόμο», αναφέρει η απάντηση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Βρετανίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί