Γαλλία: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές ξανά στους δρόμους

Οι Γάλλοι τάσσονται κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν σήμερα εκ νέου τους δρόμους σε κάθε γωνιά της Γαλλίας, για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ σχολεία έκλεισαν και οι συγκοινωνίες παρέλυσαν, την ώρα που συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις ιδίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς με τους συμμετέχοντες να δηλώνουν αποφασισμένοι να αναγκάσουν την κυβέρνηση σε οπισθοχώρηση.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας καταμέτρησε 339.000 διαδηλωτές στη Γαλλία (οι 31.000 εκ των οποίων στο Παρίσι). Από την πλευρά του, το συνδικάτο CGT έκανε λόγο για 885.000 διαδηλωτές στη Γαλλία, 180.000 στο Παρίσι.

«Βρισκόμαστε εδώ σήμερα κατά του σχεδίου μεταρρύθμισης των συντάξεων, το θεωρούμε άδικο, άνισο (…), αποτελεί κίνδυνο για το γαλλικό κοινωνικό μοντέλο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Εντγκάρ, ένας εργαζόμενος στο δίκτυο μεταφορών της γαλλικής πρωτεύουσας, ο οποίος διαδήλωσε στο Παρίσι.

Η συμμετοχή ήταν μικρότερη σε σύγκριση με την πρώτη ημέρα των κινητοποιήσεων, την 5η Δεκεμβρίου, όπου το υπουργείο Εσωτερικών καταμέτρησε 806.000 διαδηλωτές σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ οι συνδικαλιστικές ενώσεις έκαναν λόγο για 1,5 εκατομμύριο διαδηλωτές στη Γαλλία.

Αν και η συμμετοχή ήταν μικρότερη στους δρόμους, «η δυσφορία παραμένει το ίδιο μεγάλη», διαβεβαιώνει ο επικεφαλής του CGT Φιλίπ Μαρτινέζ.

Η αυριανή ημέρα είναι κρίσιμη για τη γαλλική κυβέρνηση, καθώς αναμένεται να παρουσιάσει το αμφιλεγόμενο σχέδιό της και δείχνει έτοιμη για ένα μπραντ ντε φερ με τα συνδικάτα.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε σήμερα ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Η Δημοκρατία Εμπρός ότι «δεν θα γίνουν μαγικές ανακοινώσεις» που θα μπορούσαν να «βάλουν τέλος στις διαδηλώσεις».

«Δεν είναι επειδή θα εκφωνήσω μια ομιλία με την οποία θα τερματιστούν οι διαδηλώσεις. Αυτή η ομιλία θα εγείρει νέα ερωτήματα. Κι αυτό είναι φυσιολογικό. Θα υπάρξουν ερωτήματα και θα διεξαχθεί διάλογος στην εθνοσυνέλευση επί αυτών των νόμιμων ερωτημάτων», είπε ο επικεφαλής της κυβέρνησης σε μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί