«Βάφτισαν» συνέδριο με 100.000 ευρώ πολιτιστική εκδήλωση!

Ταμείο Αλληλοβοηθείας, επιστροφή στο αμαρτωλό παρελθόν

Με ανοιχτή επιστολή τους, ο πρόεδρος του Ταμείου Θανάσης Στεργίου, η γενική γραμματέας Εύα Γιατρουδάκη και ο αντιπρόεδρος Λευτέρης Λίτσος, καταγγέλλουν ότι “τα τέσσερα μέλη του νέου συσχετισμού ενέκριναν κατά πλειοψηφία τη χρηματοδότηση του πρόσφατου συνεδρίου της ΠΟΕ ΥΠΠΟ από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας με το ποσό των 100.000 ευρώ”

Στις αμαρτίες του παρελθόντος επιστρέφει ολοταχώς το Ταμείο Αλληλοβοήθειας με τη νέα διευρυμένη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του.

Αυτό αποδεικνύει το γεγονός που καταγγέλλουν, σε ανοιχτή επιστολή τους, ο πρόεδρος του Ταμείου Θανάσης Στεργίου, η γενική γραμματέας Εύα Γιατρουδάκη και ο αντιπρόεδρος Λευτέρης Λίτσος, ότι «τα τέσσερα μέλη του νέου συσχετισμού ενέκριναν κατά πλειοψηφία τη χρηματοδότηση του πρόσφατου συνεδρίου της ΠΟΕ ΥΠΠΟ, από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας με το ποσό των 100.000 ευρώ».

Ούτε λίγο ούτε πολύ η πλειοψηφία του επταμελούς Δ.Σ. βάφτισε πολιτιστική εκδήλωση το 13ο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού. Κάπως έτσι το Ταμείο Αλληλοβοήθειας επιστρέφει στις παλιές πρακτικές του, παίρνοντας ζεστό χρήμα από το Δημόσιο για να το καταβάλει όχι για τα προβλεπόμενα από τον νόμο έξοδά του (λειτουργικές ανάγκες του, ανάγκες παιδικού σταθμού και κατασκηνώσεων, πολιτιστικές εκδηλώσεις) αλλά για τη χρηματοδότηση συνδικαλιστικών οργανώσεων (κάλυψη οδοιπορικών, έξοδα διαμονής και διατροφής συνέδρων, τήρηση πρακτικών κ.λπ.).

«Η απόφαση γι’ αυτή τη δαπάνη είναι νομικά, ηθικά και συνδικαλιστικά απαράδεκτη, την καταψηφίσαμε, δεν την αποδεχόμαστε και θα την αντικρούσουμε με κάθε νόμιμο μέσο» υπογραμμίζουν οι τρεις προαναγγέλλοντας ότι «θα προσφύγουμε εκτός από τις ελεγκτικές αρχές που διενήργησαν τον έλεγχο στο ΤΑΥΥΠ ΥΠΠΟ και που έβγαλαν εκτός των σκοπών του ταμείου την παραπάνω δαπάνη, και στη Δικαιοσύνη καθότι είναι γνωστή η έκθεση του διαχειριστικού ελέγχου της ελεγκτικής αρχής ΓΓΠ – ΓΔΔΕ του υπουργείου Οικονομικών».

«Eμείς έχουμε οριστεί στη νέα διοίκηση με γνώμονα την τήρηση της νομιμότητας και τη διασφάλιση της μη κατάχρησης του δημοσίου χρήματος. Με το σκεπτικό αυτό, κάθε απόφαση του Δ.Σ. που αντίκειται στα παραπάνω μας βρίσκει αντίθετους. Ως εκ τούτου η πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. για χρηματοδότηση του συνεδρίου της ΠΟΕ ΥΠΠΟ θεωρούμε ότι είναι παράνομη, προκλητική και ηθικά και συνδικαλιστικά απαράδεκτη» μας λέει ο Λευτέρης Λίτσος, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, θυμίζοντας ότι όλα αυτά συμβαίνουν «την ώρα που επίκειται η εκκαθάριση εν λειτουργία του Ταμείου, διαδικασία που προβλέπει την τοποθέτηση εκκαθαριστή και την παύση των μελών του Δ.Σ. Τέτοιες αποφάσεις πριν από την εφαρμογή του νόμου μάς προκαλούν εύλογες ανησυχίες» επισημαίνει.

Δίωξη για κακούργημα

Στην ανοιχτή επιστολή τους οι τρεις θυμίζουν επίσης ότι εξαιτίας ανάλογων πρακτικών διενεργήθηκε έκτακτος διαχειριστικός έλεγχος στο Ταμείο, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του οποίου «η άμεση και έμμεση κάλυψη της ΠΟΕ ΥΠΠΟ από το Ταμείο κρίθηκε μη νόμιμη και είναι σε εξέλιξη, όπως όλοι γνωρίζουμε, ποινική και διοικητική – οικονομική διερεύνηση από τον αρμόδιο εισαγγελέα». Είναι γνωστό μάλιστα ότισε 17 πρώην μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου έχει ασκηθεί δίωξη για πέντε κακουργηματικές πράξεις.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι η χρηματοδότηση του συνεδρίου της ΠΟΕ ΥΠΠΟ εγκρίθηκε την ώρα που ο «νέος διευθυντής και η πλειοψηφία του Δ.Σ. αρνήθηκαν την καταβολή μισθού τριών μηνών της ειδικής παιδαγωγού που απασχολείται στον παιδικό σταθμό», ενώ «δεν έχουν καταβληθεί τα έξοδα για τις κατασκηνώσεις».

Σημειώνουν, τέλος, ότι στο συνέδριο, «με πρόταση των δύο παρατάξεων ΔΗΣΥΠ (πρώην ΠΑΣΚ) και ΔΑΚΕ, αποφασίστηκε η αύξηση εισφορών των πρωτοβάθμιων σωματείων προς την ΠΟΕ ΥΠΠΟ για να καλυφθούν οι οικονομικές ανάγκες της Ομοσπονδίας». Έτσι «και αυξήθηκε η εισφορά όλων προς το δευτεροβάθμιο όργανο διά των πρωτοβάθμιων συλλόγων και σωματείων και ανερυθρίαστα οι ίδιοι ουσιαστικά αποφάσισαν τα έξοδα του συνεδρίου (μέτρο σύγκρισης το προηγούμενο, 12ο συνέδριο, που κόστισε κάτι περισσότερο από 100.000 ευρώ) να τα αναλάβει το Ταμείο Αλληλοβοήθειας». Όλως τυχαίως τα μέλη της πλειοψηφία του Δ.Σ. του Ταμείου Αλληλοβοήθειας προέρχονται όλα από τη ΔΗΣΥΠ.

Από την πλευρά της ΠΟΕ ΥΠΠΟ προς το παρόν δεν υπάρχει αντίδραση. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συγκροτηθεί σε σώμα η Εκτελεστική Επιτροπή της.

Η ΑΥΓΗ, Πόλυ Κρημνιώτη

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί