Όργιο τυφλής βίας και καταστολής καταγγέλλει η Ομάδα Νομικής Βοήθειας: Φωτογραφίες και δικογραφία διαψεύδουν τον Χρυσοχοΐδη

Όργιο τυφλής βίας και καταστολής, που αποτυπώνεται σε φωτογραφίες, βίντεο αλλά και στην ίδια τη δικογραφία, καταγγέλλει η Ομάδα Νομικής Βοήθειας και παράλληλα κατηγορεί τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι καταστρατηγεί το τεκμήριο της αθωότητας, με αφορμή την ανακοίνωση- ντροπή για όσα έγιναν το βράδυ της Παρασκευής.

Όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους προς απάντηση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, «η συγκεκριμένη ανακοίνωση, συνεπώς, υπερβαίνει καταφανώς τα όρια της νομιμότητας, αναπαράγει ψευδή γεγονότα και εικασίες με μοναδικό σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων σε βάρος των κατηγορουμένων».

Η ανακοίνωση της Ομάδας Νομικής Βοήθειας

Με αφορμή την από 8.12.2019 Ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ως Ομάδα Νομικής Βοήθειας κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για μια άνευ προηγουμένου καταστρατήγηση του κράτους δικαίου και καταπάτηση ενός εκ των βασικότερων δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, η οποία έλαβε χώρα από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τον πολιτικά προϊστάμενό του, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Στην εν λόγω ανακοίνωση, σημειώνεται ότι “Οι άντρες των ΜΑΤ δεν «εξευτέλισαν διαδηλωτές στους δρόμους της Αθήνας», συνέλαβαν υπεύθυνους για επιθέσεις στο κέντρο των Εξαρχείων, με τις μολότωφ και τις πέτρες στα χέρια. Η διαδήλωση άλλωστε είχε τελειώσει περίπου 2 ώρες πριν. Οι σκηνές βίας στα Εξάρχεια δεν είναι κίνημα νεολαίας, γιατί δεν διεκδικεί τίποτα άλλο πέραν της τυφλής βίας, της δυνατότητας να σπάει και να καίει. Οι 12 που συνελήφθησαν, το βίντεο που κυκλοφορεί είναι από εκεί, όχι από τις διαδηλώσεις. Με σακίδια γεμάτα πέτρες, με τα μάρμαρα της πλατείας πάλι σπασμένα, με μολότωφ”.

Καταρχάς επισημαίνουμε ότι όσα αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανακοίνωση προσκρούουν κατά προφανή τρόπο στην πραγματικότητα, η οποία έχει αποτυπωθεί γλαφυρά στην πληθώρα φωτογραφιών και βίντεο από τη στιγμή των συλλήψεων, αλλά και στην ίδια τη δικογραφία η οποία έχει σχηματιστεί. Στα συγκεκριμένα πειστήρια το μόνο που διαπιστώνεται είναι το όργιο τυφλής βίας και καταστολής από την πλευρά των δυνάμεων της αστυνομίας, οι ξυλοδαρμοί ανθρώπων που δεν προέβαλαν καμία αντίσταση και δεν κρατούσαν κανένα από τα ανωτέρω αντικείμενα, η εκγύμνωση αυτών και ο πλήρης εξευτελισμός τους από κρατικά όργανα.

Κατά δεύτερον, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στον Υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι όσα αναφέρονται στην εν λόγω ανακοίνωση καταστρατηγούν ευθέως το τεκμήριο της αθωότητας των κατηγορουμένων, όπως αυτό κατοχυρώνεται στα άρθρα 71 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, 6 παρ. 2 ΕΣΔΑ και 14 παρ. 2 ΔΣΑΠΔ. Η προσβολή αυτή του τεκμηρίου αθωότητας είναι ακόμη βαρύτερη, αν αναλογιστούμε ότι λαμβάνει χώρα μία μέρα πριν από την απολογία των κατηγορουμένων ενώπιον του ανακριτή.

Σήμερα αναμένεται να καταθέσουν σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις προς τον Μ. Χρυσοχοΐδη ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛΛ., ενώ οι μεγάλες αντιδράσεις από κόμματα, φορείς και πολίτες ανάγκασαν το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας να αποστείλει στον εθνικό μηχανισμό διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας του Συνηγόρου του Πολίτη τις αναφορές για περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Ωμή επίδειξη πυγμής

Από τον καταναγκαστικό έλεγχο περισσότερων από δέκα αστυνομικών στην οδό Πανεπιστημίου το βράδυ της Παρασκευής γλίτωσε ο πρώην γενικός γραμματέας του υπ. Δικαιοσύνης και νυν νομικός σύμβουλος του Αλ. Τσίπρα για θέματα δικαιοσύνης και προστασίας του πολίτη, Γιώργος Σάρλης, μόνο επειδή, όπως εξηγεί με ανάρτησή του στο facebook, «ως δικηγόρος μπόρεσα επίμονα να αντιτάξω ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αυθαίρετο.

Ωμή επίδειξη πυγμής

«Ομως, εκεί που είναι μόνοι και έχουν αφεθεί χωρίς να τους ελέγχει κανείς, τότε, πολλοί από αυτούς, όπως μαρτυρείται από περισσότερα πρόσφατα συμβάντα, υλοποιούν τη νέα εντολή “το κράτος είστε εσείς”, χωρίς καμία έγνοια για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και για την πραγματική τήρηση της νομιμότητας και της ασφάλειας. Φτάνει “να βγουν” τα υπουργικά τελεσίγραφα και η ωμή επίδειξη πυγμής».

Η δικηγόρος Άννυ Παπαρούσου για την αστυνομική βία: «Κομψά το θέτω. Οι τύποι είναι σε νομικό επίπεδο κακούργοι»

Συγκεκριμένα ερωτήματα προς την ΕΛ.ΑΣ. και την κυβέρνηση θέτει από νομικής πλευράς η συνήγορος της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου με αφορμή τις εικόνες της σκληρής αστυνομικής βίας και των αυθαιρεσιών από τα Εξάρχεια. 

Η Άννυ Παπαρούσου, με ανάρτησή της στο facebook, σημειώνει ότι οι πράξεις των αστυνομικών συνιστούν κακούργημα και πως οι εισαγγελικές αρχές έχουν υποχρέωση από το νόμο να διατάξουν έρευνα για την ανακάλυψη των δραστών.

Τι αναφέρει στην ανάρτησή της

Η φωτογραφία του ξεγυμνωμένου από τις αστυνομικές δυνάμεις ανθρώπου θέτει τα εξής ερωτήματα:

Γνωρίζουν οι αστυνομικοί ότι οι πράξεις αυτές συνιστούν κακούργημα που συνεπάγεται κάθειρξη;
 
Γνωρίζουν οι πολίτες που υφίστανται αυτές τις συμπεριφορές ότι μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση από το κράτος για την ηθική τους βλάβη;
 
Γνωρίζουν οι πολίτες ότι όσοι εισαγγελείς έχουν δει στις ειδήσεις αυτό το περιστατικό έχουν εκ του νόμου υποχρέωση να διατάξουν έρευνα για την ανακάλυψη των δραστών και να ασκήσουν δίωξη;
 
Γνωρίζει και αποδέχεται η Η ΕΛ.ΑΣ ότι στο προσωπικό της είναι ευπρόσδεκτοι αστυνομικοί με πολιτική – προσωπική συγκρότηση σύμφωνα με την οποία η άσκηση βίας αποτελεί κεντρικό πόλο άσκησης εξουσίας και πεδίο προσωπικής εκτόνωσης;
 
Γνωρίζει η πολιτική ηγεσία ότι η ιστορική αντιστοίχιση αυτών των περιστατικών αυτόματα παραπέμπει στην πολιτική διαχείριση της επταετίας;
Εν ολίγοις. Κομψά το θέτω. Οι τύποι είναι σε νομικό επίπεδο κακούργοι και ως τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπιστούν. 

Με πληροφορίες από Εφημερίδα των Συντακτών, tvxs.gr

Δείτε ακόμη: Πορεία για τον Αλ. Γρηγορόπουλο: Ένταση σε Εξάρχεια – Επεισόδια σε Θεσσαλονίκη, Χανιά και Πάτρα (Βίντεο & φωτο)

Ξύλο και δεκάδες συλλήψεις στα Εξάρχεια: Άγρια καταστολή από την αστυνομία (Βίντεο & φωτο)

«Η βία είναι κάτι που πρέπει να αποδειχθεί»: Συνδικαλιστές της αστυνομίας προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα (Βίντεο)

Στον Συνήγορο του Πολίτη οι καταγγελίες για αστυνομική βία

ΣΥΡΙΖΑ για την αστυνομική καταστολή στα Εξάρχεια: Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει την πλήρη ευθύνη για τις εικόνες ντροπής

«Όταν είδα τι είχα τραβήξει, ανατρίχιασα…»: Η Τατιάνα Μπόλαρη για τη φωτογραφία ντροπής στα Εξάρχεια

ΣΥΡΙΖΑ: Δύο ημέρες κρυβόταν ο κ. Χρυσοχοΐδης μετά τα ακραία περιστατικά αστυνομικής βίας

Τι έλεγε κάποτε για την ελληνική Δεξιά ο Χρυσοχοΐδης (Βίντεο)

Δεν είναι από κάποια χούντα της Λατινικής Αμερικής, είναι από το καθεστώς του Μητσοτάκη


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί