Ο Ερντογάν απειλεί την Ελλάδα για την απέλαση του Λίβυου πρέσβη!

Διεθνές σκάνδαλο» χαρακτήρισε την απέλαση του Λίβυου πρέσβη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα θα πληρώσει διεθνώς το τίμημα για τις πράξεις της, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Δείτε: Απελάθηκε ο πρέσβης της Λιβύης

Ο  Τούρκος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι Τουρκία και Λιβύη μπορούν να ξεκινήσουν κοινές επιχειρήσεις εκμετάλλευσης στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την υπογραφή μνημονίου μεταξύ των δύο χωρών για τα «θαλάσσια σύνορα». 

Ο Ερντογάν, παράλληλα, προανήγγειλε την αγορά ενός ακόμη γεωτρύπανου προκειμένου να ξεκινήσουν τουρκικές γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα και σε διεθνή ύδατα.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεννόησης που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη, οι επαφές της Ελλάδας με τη διοίκηση του στρατάρχη της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ είναι «μη νόμιμες».

Δείτε ακόμα: Ακάρ: Ανικανότητα και αδυναμία της Αθήνας η απέλαση Λίβυου Πρέσβη

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τόνισε πως η μόνη νόμιμη κυβέρνηση στη Λιβύη είναι η αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Φαγιέζ αλ Σάρατζ με έδρα την Τρίπολη.

«Αν η Ελλάδα επιθυμεί να κάνει κάτι (με τη Λιβύη), στην πραγματικότητα πρέπει να έρθει σε επικοινωνία με την Τρίπολη», τόνισε ο Τσαβούσογλου σε ομιλία του σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Αφγανό ομόλογό του στην Άγκυρα.

Αρχηγός στόλου Λιβύης: Έχω εντολή να βυθίσω τουρκικά πλοία

Ο Φάραζ Ελ Μαχντάουι ανέφερε σε δηλώσεις του ότι ο στρατηγός Χαλιφά Χαφτάρ του έχει δώσει εντολή να βυθίσει τα τουρκικά ερευνητικά πλοία, εάν μπουν στα χωρικά ύδατα της Λιβύης.

Δηλώσεις του Ναύαρχου, Φάραζ Ελ Μαχντάουι (που πρόσκειται στις δυνάμεις του Χαλιφά Χαφτάρ -Λιβυκός Εθνικός Στρατός-, ο οποίος ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της Λιβύης), προβλήθηκαν στο δελτίο ειδήσεων του Alpha. 

Ο αρχηγός του λιβυκού στόλου, ανέφερε μιλώντας στα ελληνικά, τα οποία έμαθε εκπαιδευόμενος στη χώρα τη δεκαετία του ’70 (στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων), ότι ο στρατηγός Χαφτάρ του έχει δώσει εντολή να επιτεθεί σε τουρκικά ερευνητικά πλοία.  «Θα τα βουλιάξω (σ.σ – τα τουρκικά πλοία). Έχω διαταγή από τον κύριο Χαφτάρ».

«Εμείς αντιδρούμε σε αυτήν την συμφωνία. Είναι πάρα πολύ κακή», τόνισε παράλληλα για τη συμφωνία της κυβέρνησης της Λιβύης με την Τουρκία.

Δείτε επίσης: Επιστολή του πρόεδρου της λιβυκής Βουλής στον ΟΗΕ: Η Λιβύη και η Τουρκία δεν έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα – Παράνομη η κυβέρνηση της χώρας

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Κυριακή, ο Ναύαρχος Ελ Μαχντάουϊ, είχε αναρτήσει το εξής μήνυμα -γραμμένο μάλιστα στα ελληνικά- στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook: «Θα απελευθερώσουμε την πρωτεύουσα, την Τρίπολη, και θα καταστρέψουμε το τουρκικό όνειρο».

Ν. Δένδιας: Ρητή καταδίκη των μνημονίων Τουρκίας-Λιβύης και δημιουργία πλαισίου κυρώσεων

Νωρίτερα, τη ρητή καταδίκη των μνημονίων Τουρκίας και Λιβύης και τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων αν η Άγκυρα και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν, καθώς και να στηριχθεί η Ελλάδα και η Κύπρος, ζήτησε από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση, ο κ. Δένδιας δήλωσε, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, πως η χώρα μας έλαβε ευρύτατη στήριξη και σημείωσε πως τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Ανέπτυξα σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τα ζητήματα τα οποία δημιουργούνται από την υπογραφή των δύο άκυρων μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης: Την παραβίαση της Συμφωνίας του Σκιράτ (Skhirat), την ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Ανέδειξα το μοντέλο της τουρκικής παραβατικότητας, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ζήτησα τη ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν, και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Επίσης, ο κ. Δένδιας, όπως σημείωσε, εξήγησε με τον πιο σαφή τρόπο, ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τόνισε: «Πρέπει να πω, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, ότι λάβαμε ευρύτατη στήριξη από τη Γαλλία, από την Ιταλία, από την Κύπρο, από την Ολλανδία».

Μάλιστα, υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε πως με τον Ιταλό ομόλογό του, κ. Ντι Μάιο, συνεννοήθηκε για μια προσεχή, άμεση επίσκεψή του στη Ρώμη, ώστε να συντονίσουν τις ενέργειες τους και επισήμανε ότι «τελικές αποφάσεις θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο οποίο θα μετάσχει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης».

«Σοβαρή ανησυχία»

«Σοβαρή ανησυχία» προκαλεί η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Γιοσέπ Μπορέλ, μετά τη συνεδρίαση των 28 ΥΠΕΞ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τη στήριξη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο.

«Είναι σαφές ότι αυτό το έγγραφο προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και τη στήριξή ας στην Ελλάδα και την Κύπρο», δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μπορέλ ανέφερε πως η συμφωνία έγινε γνωστή στις Βρυξέλλες «πολύ αργά» και ότι αυτή τη στιγμή εξετάζεται από τις ευρωπαϊκές αρχές. «Στη σημερινή συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο έγινε σαφές ότι η συμφωνία είναι προβληματική για κάποιες χώρες και συγκεκριμένα για την Ελλάδα και την Κύπρο σε ό,τι αφορά τα χωρικά ύδατα» είπε ο κ. Μπορέλ, προσθέτοντας ότι θα «μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα σε ελληνικά νησιά».

Τέλος, ο Γ. Μπορέλ επανέλαβε τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι «οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο».

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, tvxs.gr και documentonews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί