Γαλλία: Αποφασισμένη η κυβέρνηση για το συνταξιοδοτικό – Νέα διαδήλωση την Τρίτη ανακοίνωσαν τα συνδικάτα

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, λέει ο πρωθυπουργός της χώρας. Θα δώσουμε μάχη μέχρι την απόσυρση του σχεδίου, απαντάει η CGT.

Ο πρόεδρος Μακρόν επιχειρεί να συγχωνεύσει τα 42 συνταξιοδοτικά συστήματα που υπάρχουν, ώστε να δημιουργηθεί ένα καθολικό συνταξιοδοτικό σύστημα. Ωστόσο το γεγονός έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα. Με το νέο σύστημα θα υπάρχουν «πόντοι», ως ανταμοιβή για τους εργαζόμενους για κάθε εργάσιμη μέρα, βάσει των οποίων θα καθορίζεται η μελλοντική τους σύνταξη.

Ο γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει με το σχέδιο της κυβέρνησής του για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, αλλά ο ηγέτης του σκληροπυρηνικού συνδικάτου CGT, της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών, απάντησε ότι θα δώσει μάχη μέχρι να αποσυρθεί το σχέδιο μεταρρύθμισης, σύμφωνα με σημερινές συνεντεύξεις των δύο ανδρών.

Για τέταρτη ημέρα σήμερα παρέλυσε το σύστημα δημόσιων μεταφορών στη χώρα καθώς τα συνδικάτα στην κρατική σιδηροδρομική εταιρία της Γαλλίας SNCF και στο σύστημα δημόσιων μεταφορών του Παρισιού RATP συνεχίζουν την απεργία τους.

“Είμαι αποφασισμένος να φτάσω το σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος μέχρι την ολοκλήρωσή του και θα το πράξω με σεβασμό και θα ανταποκριθώ στις αγωνίες των πολιτών σχετικά με αυτό”, δήλωσε ο Φιλίπ στην εβδομαδιαία εφημερίδα Le Journal du Dimanche.

“Αν δεν εφαρμόσουμε μια διεξοδική, σοβαρή και προοδευτική μεταρρύθμιση σήμερα, κάποιος άλλος θα το κάνει αύριο, αλλά με πολύ βάρβαρο τρόπο”, πρόσθεσε.

Ο Φιλίπ είπε την Παρασκευή ότι θα παρουσιάσει ένα λεπτομερές σχέδιο για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού την Τετάρτη.

Ο επικεφαλής του CGT Φιλίπ Μαρτίνες από την πλευρά του δήλωσε ότι το συνδικάτο του θα συνεχίσει να διαμαρτύρεται μέχρι η κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο. “Θα συνεχίσουμε μέχρι να αποσυρθεί το σχέδιο”, δήλωσε στην ίδια εφημερίδα.

“Αφήστε τον (Φιλίπ) να ακούει την λαϊκή οργή. Αφήστε τον να λέει ότι μόνο οι ηλίθιοι δεν αλλάζουν ποτέ άποψη. Αφήστε τον να ξεκινήσει από την αρχή”, πρόσθεσε λέγοντας ότι το κυβερνητικό σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού “δεν περιέχει τίποτα το καλό”.

Τα συνδικάτα προγραμματίζουν μια δεύτερη διαδήλωση για την Τρίτη έπειτα από την πρώτη που πραγματοποίησαν στο Παρίσι την Πέμπτη όταν 65.000 άνθρωποι έκαναν πορεία στην πρωτεύουσα και 806.000 συμμετείχαν στις διαδηλώσεις που έγιναν σε όλη την χώρα, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί