Πορεία για τον Αλ. Γρηγορόπουλο: Ένταση σε Εξάρχεια – Επεισόδια σε Θεσσαλονίκη, Χανιά και Πάτρα (Βίντεο & φωτο)

11 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Κορκονέα και την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008. Χιλιάδες μαθητές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη διαδήλωσαν το πρωι ενώ μαζικές και μεγάλες ήταν οι διαδηλώσεις το απόγευμα και στις δύο πόλεις, όπως και σε πολλά άλλα σημεία της επικράτειας.Στις 21:00 αναμένεται να λάβει χώρα η καθιερωμένη συγκέντρωση στο σημείο της δολοφονίας του 15χρονου μαθητή, στη συμβολή των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου.

Ολοκληρώθηκε η πορεία στο κέντρο της Αθήνας στην μνήμη του Αλεξη Γρηγορόπουλου ο οποίος έπεσε νεκρός πριν από 11 χρόνια από τον αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν προς την Βουλή. Φτάνοντας στα Προπύλαια κάποια μπλοκ από την πορεία κατευθύνθηκαν προς τα Εξάρχεια, ενώ κάποια άλλα διαλύθηκαν στην Ομόνοια. Σημειώνεται ότι στις 9 έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, στη συμβολή των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου.


 Αυτή την ώρα η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας αποκαθίσταται σταδιακά.

Ολοκληρώθηκε και η πορεία μνήμηςστο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Μέλη αριστερών οργανώσεων και συλλογικοτήτων, φοιτητικών συλλόγων και μελών του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού και αναρχικού χώρου με πανό στα χέρια φωνάξαν συνθήματα όπως «ο Αλέξης ζει» και κατά της «αστυνομικής τρομοκρατίας».

«Αυτή η σφαίρα δεν έπεσε τυχαία, κάτω τα χέρια από τη νεολαία», ακούγεται από τα στόματα των διαδηλωτών.

Οι μαθητές δεν ξεχνούν

Πιστοί στο ραντεβού μνήμης για τον δολοφονηθέντα Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, χιλιάδες μαθητές διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας υπό στενό αστυνομικό κλοιό. Η παρουσία των αστυνομικών μόνο διακριτική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καθώς βρίσκονταν παντού ενώ σε ισχύ παραμένουν τα μέτρα ασφαλείας.

Οι μαθητές ξεκίνησαν την πορεία λίγα λεπτά μετά τις 13.00 από το Προπύλαια και στο πλευρό τους διαδήλωσαν και φοιτητές.

Με κεντρικό σύνθημα «ακόμα δεν είπαμε την τελευταία λέξη, αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη», οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και ακολούθησε πορεία προς  τη Βουλή.

Στη Θεσσαλονίκη, πορείες πραγματοποίησαν φοιτητές και μαθητές για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.  Από τους φοιτητικούς συλλόγους τμημάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργανώθηκαν δύο ξεχωριστές πορείες, ενώ σε μια τρίτη πορεία συμμετείχαν μαθητές και άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Ισχυρή ήταν η παρουσία της αστυνομίας, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν στιγμές έντασης. Οι πορείες κινήθηκαν σε κεντρικούς δρόμους (Τσιμισκή, Εγνατία), έφτασαν ως το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και κατέληξαν στην Καμάρα.

Φοιτητική και μαθητική πορεία έγινε και στη Θεσσαλονίκη.

Στιγμιότυπο μιας από τις πρώτες πορείες μετά τη δολοφονία, καθώς ξεκινούσε η εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008

Ένταση στα Εξάρχεια

Στιγμές έντασης σημειώνονται αυτή την ώρα τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και στην Πάτρα μετά τις πορείες στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Άγνωστοι πέταξαν μολότοφ στον δρόμο έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στην Αθήνα ενώ οι αστυνομικοί απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου – λάμψης.

Στο μεταξύ, ομάδες ατόμων έβαλαν φωτιές στην πλατεία Εξαρχείων. Οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στην πλατεία έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου – λάμψης και χημικά.

Αυτή την ώρα η ένταση έχει μεταφερθεί στους δρόμους γύρω από την πλατεία. Νεαροί πέταξαν βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών δυνάμεων στην οδό Εμμανουήλ Μπενάκη.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της πορείας ενώ φθορές προκλήθηκαν και τέσσερις στάσεις λεωφορείων.Λίγο νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η πορεία που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 11 χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν προς την Βουλή. Φτάνοντας στα Προπύλαια κάποια μπλοκ από την πορεία κατευθύνθηκαν προς τα Εξάρχεια, ενώ κάποια άλλα διαλύθηκαν στην Ομόνοια. Σημειώνεται ότι στις 9 έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, στη συμβολή των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου.

Αυτή την ώρα η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας αποκαθίσταται σταδιακά.

Με κεντρικό σύνθημα «αυτή η σφαίρα δεν έπεσε τυχαία, κάτω τα χέρια από τη νεολαία», οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και πρόκειται να κατευθυνθούν μέχρι τη Βουλή.

Σε πανό της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης απεικονίζειται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, με την λεζάντα: απαντάμε στην κανονικότητα με Δεκέμβρηδες

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, καλούν σήμερα «όλο το λαό να είναι στο δρόμο, απέναντι σε μια πολιτική που τσακίζει την ζωή και τις ελευθερίες μας. Για τον Αλέξη, για τον Παύλο, για τον Καλτεζά, τον Σαχζάτ και όλους τους νεκρούς του δικού μας «στρατοπέδου», δεν κάνουμε μνημόσυνα, βγαίνουμε στο δρόμο στους αγώνες για μια καλύτερη ζωή».

Την ίδια ώρα, κινητικότητα παρατηρείται στην πλατεία των Εξαρχείων όπου άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε σκουπίδια.

Ένταση στα Χανιά

Επεισοδιακή ήταν η φετινή πορεία στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Χανιά,, όπου είχαμε ένταση  συμπλοκές μεταξύ αντιεξουσιαστών-ΜΑΤ στην Πλατεία Αγοράς, σύμφωνα με το zarpanews.gr.

Συγκεκριμένα το βράδυ της Παρασκευής, έξω από το ξενοδοχείο “Κύδων”, στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, ομάδα αντιεξουσιαστών πέταξε φωτοβολίδες και μπουκάλια εναντίον των αστυνομικών των ΜΑΤ.

Να σημειωθεί ότι έκλεισε προληπτικά ο δρόμος μπροστά από την Αγορά, ενώ η κυκλοφορία εκτρέπεται μέσω της Ανδρέα Παπανδρέου.

Επεισόδια στην Πάτρα

Ένταση επικράτησε στο κέντρο της Πάτρας με αντιεξουσιαστές να πετούν μολότοφ και φωτοβολίδες προς τις αστυνομικές δυνάμεις στην πορεία μνήμης για τον Γρηγορόπουλο.

Οι αντιεξουσιαστές τράπηκαν σε φυγή προς το Παράρτημα και τους ακολούθησαν οι άνδρες των ΜΑΤ, ενώ προκλήθηκε φωτιά σε μπαλκόνι.

Αστυνομικός έπεσε πάνω στις φωτιές στο δρόμο και πήρε φωτιά το μπατζάκι του, πληροφορίες κάνουν λόγο και για μια γυναίκα τραυματία. 

Όπως μετέδωσε το tempo24.news, το πρώην Παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών επί της οδού Κορίνθου, αποτελεί το σημείο συγκέντρωσης των συμμετοχόντων στη βραδινή πορεία για την 11η επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγόροπουλου, στα Εξάρχεια από τον Ειδικό φρουρό Βασίλη Κορκονέα.

Σε επιφυλακή βρίσκεται η τοπική ΕΛ.ΑΣ, έχοντας λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας για την αποτροπή τυχόν επεισοδιών.  Η ΕΛ.ΑΣ έχει απαγορεύσει την στάση και την στάθμευση σε πολλούς κεντρικούς δρόμους της Πάτρας.

Πινακίδες απαγόρευσης έχουν τοποθετηθεί  μεταξύ άλλων στην οδό Κορίνθου, από το ύψος της οδού Γούναρη, στην Μαιζώνος, στην Αγίου Νικολάου, στην Κολοκοτρώνη και στην Ερμου.

Υπενθυμίζεται πως στην Πάτρα το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε μαζική πορεία στη μνήμη του 15χρονου τότε μαθητή.

Ενταση στη Θεσσαλονίκη με προσαγωγές

Επιχείρηση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν το βράδυ της Παρασκευής διμοιρίες των ΜΑΤ, αλλά και αστυνομικοί της ΟΠΚΕ, μετά το τέλος της πορείας για την επέτειο των 11 χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Αστυνομικοί εγκλώβισαν περίπου 100 άτομα, τα οποία συγκεντρώθηκαν στην περιοχή της Ροτόντας.

Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ μάλιστα περικύκλωσαν τους αγνώστους και προχώρησαν σε τέσσερις προσαγωγές, ενώ τα υπόλοιπα άτομα αποχώρησαν.

Την ίδια ώρα, άνδρες των ΜΑΤ απαγορεύουν την προσέλευση προς το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί