Στο Ηράκλειο ο Βορίδης: Σύσκεψη στο Επιμελητήριο Ηρακλείου

Σύσκεψη για τα σοβαρά προβλήματα των ελαιοπαραγωγών και αγροτών, παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, πραγματοποιείται σήμερα στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Το «παρών» στη σύσκεψη δίνουν αγρότες και συνεταιρισμοί από όλη την Κρήτη, βουλευτές, δήμαρχοι του νησιού, καθώς και ο Περιφερειάρχης Κρήτης.

Το 2019 κλείνει με σοβαρά και σημαντικά προβλήματα για όλο το νησί

Στα 600 εκ. εκτιμάται το σύνολο του κόστους που προκύπτει για την Κρήτη από την κλιματική αλλαγή, επεσήμανε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης από το Επιμελητήριο Ηρακλείου, στη σύσκεψη που διοργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης με την συμμετοχή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη για τις ζημιές στην ελαιοπαραγωγή.

Στην εισαγωγή του ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε πως η κλιματική αλλαγή προκάλεσε τεράστιες ζημιές πέρυσι το χειμώνα με τις μεγάλες καταστροφές στη Δυτική Κρήτη και τώρα η κατάρρευση της Thomas Cook στον τουρισμό και η μεγάλη ζημιά στη φετινή ελαιοπαραγωγή έχουν οδηγήσει σε τεράστιο μέγεθος το σύνολο της οικονομικής ζημιάς.

«Το 2019 κλείνει με σοβαρά και σημαντικά προβλήματα για όλο το νησί. Οι καταστροφές από τις πλημμύρες σε Χανιά και Ρέθυμνο, τα προβλήματα με τα θερμοκήπια σε Ιεράπετρα, Τυμπάκι και Κουντούρα, το ζήτημα της Thomas Cook στο νησί μπορούν σε κόστος να ξεπεράσουν τα 600 εκ. Και για την οικονομία του νησιού είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό. Αυτό σημαίνει πως η τοπική οικονομία πλήττεται σε όλους τους κλάδους», σημείωσε ο Περιφερειάρχης ενώ απευθυνόμενος στον κ. Βορίδη τόνισε: «Σύμφωνα με την καταγραφή που κάνουν οι υπηρεσίες μόνο Χανιά και Ρέθυμνο οι ζημιές ξεπερνούν τα 250 εκ. Ευρώ».

Δήμαρχος Βιάννου: Ο πρωτογενής τομέας για μια ακόμη χρονιά είναι αντιμέτωπος με πολλά προβλήματα

Στο περιθώριο της σύσκεψης,ο Δήμαρχος Βιάννου, κ. Μηνάς Σταυρακάκης, προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

«Ο πρωτογενής τομέας του Δήμου Βιάννου για μια ακόμη χρονιά, είναι αντιμέτωπος με πολλά προβλήματα που έχουν άμεσες συνέπειες στους αγρότες.

Τόσο ο αγροτικός κόσμος του Δήμου μας, όσο και οι παραγωγοί στις υπόλοιπες αγροτικές περιοχές της Κρήτης, βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστια ζητήματα τη φετινή χρονιά, με κυριότερα αυτά που έχουν καταγραφεί στα λιόφυτα του νησιού.

Ζητούμενο για όλους είναι αφενός η ουσιαστική στήριξη των παραγωγών μέσα από τη λήψη μέτρων και την χορήγηση αποζημιώσεων, αφετέρου η εκπόνηση ενός σχεδιασμού, με στόχο την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα σε όλα τα επίπεδα. 

Από την στελέχωση των Υπηρεσιών και τη λειτουργία τους, ως την πραγματοποίηση αλλαγών στην εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας και την προώθηση των αγροτικών προϊόντων».

Φωτο: imageonline.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί