Η ΕΛΣΤΑΤ διέψευσε Σταϊκούρα και Κυβέρνηση για «αναιμική ανάπτυξη» επί ΣΥΡΙΖΑ

Μια επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ ήρθε να διαψεύσει όλη την προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ και του οικονομικού επιτελείου της να παρουσιάσει ως «αναιμική» την ανάπτυξη της χώρας κατά τα πρώτα δύο τρίμηνα του έτους, δηλαδή με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Σχολιάζοντας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα «να ξαναγράψει από την αρχή την ομιλία του και να σβήσει όλα όσα θα έλεγε για την αναιμική ανάπτυξη που του παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ διορθώνονται προς τα πάνω τα στοιχεία για το ΑΕΠ κατά το α’ και το β’ τρίμηνο εφέτος «λόγω ενημερωμένων στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης και λόγω ενημερωμένων στοιχείων βραχυχρόνιων δεικτών» όπως αναφέρεται συγκεκριμένα.

Έτσι, το ΑΕΠ αυξήθηκε 1,4% το α’ τρίμηνο (από 1,1% που είχε αρχικά εκτιμήσει) και 2,8% το β’ τρίμηνο του 2019 (από 1,9% αρχική εκτίμηση!).

Ο προϋπολογισμός προβλέπει για το σύνολο του τρέχοντος έτους ανάπτυξη της τάξης του 2% και αύξηση του ΑΕΠ 2,8% για το 2020, ενώ οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ είναι χαμηλότερες.

Επιπλέον, με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση 2,7% το γ’ τρίμηνο 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018.

Σημειώνεται πως μετά την εκλογική νίκη της η Νέα Δημοκρατία και ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, επιχείρησαν να υποτιμήσουν τα στοιχεία και την Ανάπτυξη που παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης (22 Ιουλίου 2019) ο Χρήστος Σταϊκούρας είχε αναφέρει μεταξύ άλλων: 

«Είναι δεδομένο ότι η οικονομία, αφού βυθίστηκε – μετά το θετικό ρυθμό ανάπτυξης του 2014 – και πάλι στην ύφεση τα επόμενα δύο χρόνια, μπήκε σε διαδικασία μεγέθυνσης, με αναιμικό όμως ρυθμό, χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις. Το 1ο τρίμηνο του 2019, το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις κατά 1,3% έναντι του αντίστοιχου περυσινού, ενώ διεθνείς οργανισμοί αναθεωρούν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για το έτος.»

Τσακαλώτος: Συμπάσχουμε με τον κύριο Σταϊκούρα…

«Συμπάσχουμε με τον κύριο Σταϊκούρα που τώρα πρέπει να ξαναγράψει από την αρχή την ομιλία του και να σβήσει όλα όσα θα έλεγε για την αναιμική ανάπτυξη που του παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.», αναφέρει μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τομεάρχης οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την αναθεώρηση από την ΕΛΣΤΑΤ των ρυθμών ανάπτυξης της Ελλάδας κατά το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του έτους. 

Παράλληλα τρολάρει τη φυσιογνωμική ανάλυση του Κυριάκου Μητσοτάκη σημειώνοντας πως “κανείς δεν αμφιβάλλει για τις ικανότητές του…

Σχόλιο του τομεάρχη οικονομικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Ε. Τσακαλώτου, για την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τον ρυθμό ανάπτυξης:

«Η ΕΛΣΤΑΤ σήμερα αναθεώρησε την ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου του έτους από 1,1% στο 1,4% και του δεύτερου τριμήνου από το 1,9% στο 2,8%. Συμπάσχουμε με τον κύριο Σταϊκούρα που τώρα πρέπει να ξαναγράψει από την αρχή την ομιλία του και να σβήσει όλα όσα θα έλεγε για την αναιμική ανάπτυξη που του παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μέχρι τώρα η ΝΔ ισχυριζόταν ότι από τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός όλα πάνε καλύτερα ως δια μαγείας, ακόμη και το δήθεν δημοσιονομικό κενό που βρήκαν εξαφανίστηκε χωρίς κανένα δικό τους μέτρο.

Βέβαια κανείς δεν αμφιβάλει για τις ικανότητες του κ. Μητσοτάκη. Παρακολουθήσαμε άλλωστε και ένα εκπληκτικό ρεπορτάζ σε χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων που τις ανέλυε με βάση την φυσιογνωμία του.

Τώρα φαντάζομαι θα ισχυριστούν ότι οι πολίτες έχουν ορθολογικές προσδοκίες για τη κυβέρνηση Μητσοτάκη και έτσι επηρεάστηκαν και τα δύο πρώτα τρίμηνα.»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί