«Αβάσιμοι οι φόβοι σας για τα προσφυγόπουλα»: Η επιστολή Ηρακλειώτισσας μαθήτριας, κόντρα στην ξενοφοβία και στον ρατσισμό

“Είστε πολίτες! Υπεύθυνοι για το κάθε τι που συμβαίνει στην κοινωνία στην οποία ζείτε.   Εξασφαλίστε στα παιδιά σας και στα προσφυγόπουλα ένα μέλλον το οποίο θα είναι σταθερό”

Τους λόγους για τους οποίους οι γονείς δεν θα πρέπει να φοβούνται την έλευση των προσφυγόπουλος παρουσιάζει μέσω επιστολής της η μαθήτρια της Γ΄ Γυμνασίου Θραψανού, Μπριλάκη Ροδάνθη.

Στην επιστολή της η μαθήτρια αναφέρει ότι ως μέλη μιας κοινωνίας, οφείλουμε να κατανοήσουμε την θέση των προσφύγων και να ενθαρρύνουμε την ομαλή ένταξή τους σε αυτήν μέσω της μόρφωσης, καθώς πλέον η κοινωνία που ζούμε παρουσιάζει μια κοινωνική πολυμορφία η οποία είναι δύσκολο να αποφύγουμε, σε αντίθεση με παλαιότερες εποχές.

Η έλευση των προσφυγόπουλων θα βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν να ζουν σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία χωρίς να δημιουργούν προβλήματα, ενώ επίσης θα τα βοηθήσει να γνωρίσουν άλλους πολιτισμούς.

Αναλυτικά, στην επιστολή της αναφέρεται:

Ευαισθητοποιημένη από το προσφυγικό πρόβλημα αλλά και την αντίδραση που φέρνετε στην ένταξη των παιδιών τους στα σχολεία που φοιτούν τα παιδιά σας, αποφάσισα να συντάξω μία επιστολή με σκοπό να καθησυχάσω τους φόβους σας για τυχόν επιρροή απ’ τα προσφυγόπουλα και να σας αποδείξω, πως ως μέλη μιας κοινωνίας, οφείλουμε να κατανοήσουμε την θέση των προσφύγων και να ενθαρρύνουμε την ομαλή ένταξή τους σε αυτήν μέσω της μόρφωσης.

Αρχικά, σκεφτείτε την κοινωνία στην οποία ζούμε.  Σε αντίθεση με παλαιότερα, παρουσιάζει μια κοινωνική πολυμορφία η οποία είναι δύσκολο να αποφύγουμε.  Εάν τα παιδιά σας δεν μάθουν να συμβιώνουν με παιδιά άλλων χωρών, πώς θα μπορέσουν να ζήσουν σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία χωρίς να δημιουργούν προβλήματα;   Είστε εσείς οι οποίοι θα βοηθήσετε τα παιδιά σας να μπουν στην θέση των προσφυγόπουλων, που έχουν ξεφύγει απ’ την δίνη του πολέμου, για να βρεθούν αντιμέτωποι με τις προκαταλήψεις και τον ρατσισμό.

Δεν είναι όμως μόνο η αντίδραση της γλωσσικής και πολιτισμικής πολυμορφίας ως θετικό στοιχείο αλλά και η πραγματικότητα του μέλλοντος, οι λόγοι για τους οποίους τα παιδιά σας πρέπει να φερθούν με τον ανάλογο τρόπο στα προσφυγόπουλα.  Η συναναστροφή τους με αυτά, θα τα βοηθήσει να κατανοήσουν την θέση τους μέσω μίας άλλης κουλτούρας. Έτσι θα γίνουν πιο αποδεκτές οι τυχόν περίεργες συμπεριφορές των προσφυγόπουλων, αφού τα παιδιά σας θα έχουν έρθει σε επαφή με τον πολιτισμό τους και δεν θα κινδυνεύουν από βίαιες συγκρούσεις γι’ αυτό το λόγο.  Απ’ την άλλη, πιστεύω ότι οι φόβοι σας είναι αβάσιμοι. Τα προσφυγόπουλα είναι υποχρεωμένα να ακολουθήσουν μια σειρά εξετάσεων και εμβολίων πριν την ένταξή τους στο σχολείο, οπότε δεν υπάρχει ο φόβος για τυχόν ασθένειες. Τέλος, οι ώρες του μαθήματος των προσφυγόπουλων δεν συμπίπτουν με των παιδιών σας, άρα δεν παρουσιάζεται κάποιο εμπόδιο στην φοίτησή τους.

Η μόρφωση, κατά την γνώμη μου, είναι ο πιο εύκολος δρόμος για την ένταξη των προσφυγόπουλων στην κοινωνία, αφού βοηθάει στην δημιουργία ανοιχτόμυαλων προσωπικοτήτων που σκέφτονται έξυπνα προτού φέρουν αντίδραση.  Σκεφτείτε μόνο ότι τα παιδιά που θέλετε να απορρίψετε θα είναι οι ενήλικες του μέλλοντος. Δεν θα θέλατε νομίζω, να στερήσετε από τον τόπο σας πολίτες με κριτική σκέψη και ενεργή δράση. Η μόρφωση δεν στερείται, είναι για όλους, και όλοι έχουν το δικαίωμα να την κατακτήσουν, ο καθένας με τον δικό του ρυθμό.  Είναι σημαντικό να είστε ευαισθητοποιημένοι πολίτες και να σκεφτείτε έστω και λίγο πως θα ήταν να ήσασταν στη θέση εκείνων των παιδιών και να στερείστε την γνώση, να μην μάθετε ποτέ να μιλάτε την γλώσσα, προκαλώντας γέλια.

Κλείνοντας αυτή την επιστολή, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω την θέση σας:  Είστε πολίτες! Υπεύθυνοι για το κάθε τι που συμβαίνει στην κοινωνία στην οποία ζείτε.   Εξασφαλίστε στα παιδιά σας και στα προσφυγόπουλα ένα μέλλον το οποίο θα είναι σταθερό. Μην επιφορτίσετε την συνείδηση σας κάνοντας το λάθος να μην αφήσετε τα παιδιά των προσφύγων να μορφωθούν αλλά και να εμποδίσετε με αυτό τον τρόπο την αποτελεσματικότητα της κοινωνίας η οποία απορρέει απ’ την εκπαίδευση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί