Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Λονδίνο

Την Τετάρτη

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει αύριο (Τετάρτη) ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

    Στη συνάντηση, η οποία και θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα της τουρκικής πλευράς, θα είναι παρόντες επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 14:30 ώρα Λονδίνου.

Θυμίζουμε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Τις τελευταίες ημέρες το κλίμα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία έχει οξυνθεί εξαιτίας των προκλήσεων της Άγκυρας.

Το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και οι συνεχιζόμενες αμφισβητήσεις της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έχουν προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση του Ελληνικού υπουργείο Εξωτερικών που πλέον επισπεύδει τις διαδικασίες για οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Επέκταση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία για την παραβατική της συμπεριφορά στην κυπριακή ΑΟΖ, με αφορμή τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, ζήτησε από την Αλεξανδρούπολη ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε, παράλληλα, κριτική στην κυβέρνηση για «αδράνεια και πολιτική κατευνασμού» και ζήτησε να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Αμφισβητεί επίσημα την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου

Κι άλλο λάδι στη φωτιά έριξε την Δευτέρα α ο Γενικός Διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, που δημοσίευσε χάρτη με σημεία της «οριοθέτησης», από τον οποίο όμως έχει… εξαφανίσει το Καστελόριζο. Η νέα αυτή πρόκληση έρχεται σε συνέχεια της χθεσινής ανακοίνωσης του τουρκικού ΥΠΕΞ που αμφισβήτησε ότι το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα, υποστηρίζοντας πως τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Τους εκπροσώπους των κομμάτων ενημέρωσε ο Ν. Δένδιας

Στο μεταξύ, σειρά τηλεφωνικών επαφών με τους εκπροσώπους των κομμάτων είχε επίσης τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα, τις τελευταίες σχετικές εξελίξεις και τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε αβάσιμες τις αντιλήψεις της Τουρκίας, για τα ελληνικά νησιά και υπογράμμισε πως στερείται νομιμοποίησης η υπογραφή των «φερόμενων ως μνημονίων» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Μιλώντας, το πρωί, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Ν. Δένδιας παρατήρησε πως «είναι πολύ πιθανό να παραβιάζει από την πλευρά της Τουρκίας το εμπάργκο που έχει επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας στη μεταφορά όπλων στη Λιβύη» και υπενθύμισε πως αν ο Λίβυος πρέσβης δεν προσκομίσει την επίμαχη συμφωνία, την Παρασκευή, θα κηρυχθεί persona non grata.

«Η Τουρκία έχει μια καινοφανή σχολή διεθνούς δικαίου. Δε βοηθά ούτε τον εαυτό της, ούτε την κοινωνία της, ούτε τις οικονομικές της προοπτικές όταν εμφανίζεται ως μια χώρα η οποία καταπατά το διεθνές δίκαιο» υπογράμμισε.

«Αντί να ομιλεί για τη θέση νησιών στη “λάθος πλευρά της μέσης γραμμής”, την καλούμε να αναρωτηθεί εάν θέλει η ίδια να βρίσκεται στη λάθος πλευρά του Δικαίου», τόνισε εξάλλου και απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς.

«Η επιμονή της Τουρκίας να αποπειράται να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών – όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο – ή ακόμα και ολόκληρων νησιών-κρατών, με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια που, ως δια μαγείας, μετατρέπονται αιφνιδίως σε συμφωνίες ή με επιλεκτική επίκληση δικαστικών αποφάσεων ή άρθρων της UNCLOS – στην οποία όμως αρνείται να προσχωρήσει – δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα», τόνισε και πρόσθεσε: «Ούτε, βέβαια, μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι αδιαμφισβήτητα εδραιωμένα στο διεθνές δίκαιο και, ειδικότερα, στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας».

«Είναι θετικό ότι η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για διαπραγμάτευση« είπε ακόμα αλλά υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές «δεν μπορούν να γίνονται παρά μόνο στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας».

Τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησε, στο μεταξύ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καταγγέλλοντας τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, κατά την παρέμβασή του στη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. που συμμετέχουν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, στη Μαδρίτη.

Γ. Κατρούγκαλος: «Φαίνεται να κινούμαστε στα άκρα ενός εκκρεμούς. Από την κατευναστική πολιτική, σε ενέργειες που έχουν χαρακτήρα σπασμωδικότητας»

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Εξωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος: «Η κυβέρνηση χειρίζεται τα κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, και ιδίως τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας, χωρίς πυξίδα, χωρίς στρατηγική. Από την πολιτική κατευνασμού που επέλεξε ο κύριος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, όπου δεν έθεσε καν ως θέμα τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για συμψηφισμό προσφυγικού, κυπριακού και τουρκικής παραβατικότητας, έως τις πρόσφατες σπασμωδικές αντιδράσεις στις μεθοδεύσεις της Τουρκίας με τη Λιβύη, απουσιάζει κάθε στοιχείο συνεκτικής εξωτερικής πολιτικής.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ούτε η λογική του παθητικού παρατηρητή ούτε οι ακροδεξιές φωνές μπορούν να καθορίζουν τη στάση της χώρας. Η μόνη διέξοδος είναι η επιστροφή στην ενεργητική εξωτερική πολιτική που χάραξε και εφάρμοσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που προωθούσε ταυτόχρονα μια θετική ατζέντα διαλόγου αλλά και την ενεργή αντίδραση απέναντι στις παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας, για πρώτη φορά με λήψη κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άμεσα πρέπει να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ώστε να συμφωνηθεί ένα συνεκτικό πλαίσιο στρατηγικής για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων» (περισσότερα).

Αυστηρό μήνυμα από τις Βρυξέλλες

Στο μεταξύ, μήνυμα στην Τουρκία πως «η Ε.Ε. έχει κατ’ επανάληψη τονίσει στην Τουρκία ότι θα πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, να διατηρεί καλές σχέσεις με τις γειτονικές της χώρες, καθώς και να αποφεύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια που θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις καλής γειτονίας ή την ειρηνική διευθέτηση διαφορών, όποιες κι αν είναι αυτές», στέλνουν οι Βρυξέλλες.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια του καθημερινού briefing της Επιτροπής, κληθείς να σχολιάσει το Μνημόνιο Κατανόησης που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης «σχετικά με την μελλοντική οριοθέτηση της ΑΟΖ, θαλασσίων συνόρων και άλλων θεμάτων που φέρονται να παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας», υπενθύμισε ότι στις 15 Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επεσήμανε ότι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας θα πρέπει είναι αποτέλεσμα διαλόγου.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας θα πρέπει είναι αποτέλεσμα διαλόγου, οι σχετικές διαπραγματεύσεις να γίνονται καλή τη πίστει, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και πάντοτε στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας. Αυτά επί του συγκεκριμένου ζητήματος».

Ερωτηθείς για τη θέση της Επιτροπής επί της διαδικασίας που θα πρέπει να ακολουθηθεί εφεξής στο θέμα αυτό, ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «ό,τι διαφορές κι αν υπάρχουν, θα πρέπει πάντα εστιάζουμε στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και στις αρχές της καλής γειτονίας και να επιλύουμε όλα τα δύσκολα θέματα ή τις διαφορές που υπάρχουν με διάλογο και διαπραγματεύσεις».

Σημειώνεται πως η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην Ευρωπαίκή Ένωση έλαβε οδηγίες την Παρασκευή  να ενημερώσει άμεσα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. Φεντερικά Μογκερίνι, γα τις τουρκικές προκλητικές ενέργειες.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατήγγειλε τις ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, στην παρέμβασή του κατά τη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. που συμμετέχουν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Μαδρίτη, ζητώντας την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ζητάει και το Κίνημα Αλλαγής

Αντίστοιχα, η Φώφη Γεννηματά επανέλαβε την επείγουσα ανάγκη να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για να καθοριστεί κοινή στάση και εθνική γραμμή απέναντι στην προκλητική επιθετικότητα της Τουρκίας. Παράλληλα, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ υπογράμμισε πως τα τελευταία χρόνια η χώρα «πορεύεται χωρίς εθνική γραμμή».

«Καλώ τον πρωθυπουργό να πάρει θέση. Εδώ και τώρα με αποφασιστικότητα οφείλει να αντιδράσει η κυβέρνηση στη νέα ιταμή πρόκληση της Τουρκίας που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, Σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας, αλλά και την ίδια τη γεωγραφία», ανέφερε η Φ. Γεννηματά και πρότεινε, μεταξύ άλλων, να ζητήσει ο κ. Μητσοτάκης από την Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρει αμέσως θέση.

Ερώτηση από ΚΚΕ στην Ε.Ε.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ εξαπέλυσε κριτική τόσο κατά της νυν κυβέρνησης όσο και κατά της προηγούμενης, σημειώνοντας πως «τόσο η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, που εναπόθεσαν και συνεχίζουν να εναποθέτουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στη δήθεν “προστασία” του ΝΑΤΟ, είναι πολλαπλά εκτεθειμένες απέναντι στον ελληνικό λαό».

Παράλληλα, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας  με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Ζ.Μπορέλ ο ευρωβουλευτής Κώστας Παπαδάκης.

«Είναι πολύ επικίνδυνη για τους λαούς η πρόσφατη επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ για τον αυθαίρετο καθορισμό θαλάσσιων ζωνών με ταυτόχρονη αμφισβήτηση της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας και η υπογραφή «μνημονίου κατανόησης» με την αποκαλούμενη κυβέρνηση της Λιβύης, την οποία μάλιστα αναγνωρίζει και στηρίζει η ΕΕ. Με τη χάραξη ΑΟΖ μεταξύ τους, αγνοώντας την Κρήτη και τα άλλα ελληνικά νησιά, παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Πρόκειται για προκλητικές κινήσεις που συνιστούν κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας», τονίζει στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Επιπλέον, προσθέτει: «Οι ενέργειες αυτές προστίθενται στην προκλητική παρουσία τουρκικών γεωτρύπανων στην Κυπριακή ΑΟΖ, την προώθηση διχοτομικών σχεδίων για την Κύπρο. Συνοδεύουν τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου, την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και την ενίσχυση της στρατιωτικής δράσης της στην ευρύτερη περιοχή, με στόχο την ενίσχυση της θέσης της στην περιοχή της Α. Μεσογείου, τη διεκδίκηση εδαφών και την αλλαγή συνόρων».

Όπως υπογραμμίζει: «Η ΕΕ είναι “στρατηγικός εταίρος” της Τουρκίας, τους συνδέουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα κι αυτό δεν μπορεί να αποκρυφτεί με τα προπαγανδιστικά πυροτεχνήματα περί “κυρώσεων” που προβάλλει η ΕΕ και τα κράτη μέλη της. Παράλληλα, η επιθετικότητα αυτή της Τουρκικής κυβέρνησης εντείνεται στο πλαίσιο της παρουσίας τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Frontex στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή.

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αποδεικνύουν πως η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ όχι μόνο δεν μπορούν να εγγυηθούν την ειρήνη και την ασφάλεια, όπως ισχυρίζονται οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις αλλά με τους σχεδιασμούς τους στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών βάζουν σε κίνδυνο τους λαούς».

Έτσι, το ερώτημα που απευθύνει είναι: «Πώς τοποθετείται στη νέα επικίνδυνη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στην Α. Μεσόγειο και την ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου;».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί