Να μην πέσει στα «ψιλά» των ειδήσεων η προσφυγή ΣΕΒ ενάντια στις «τριετίες»

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι igoymenidis.jpg

Του Νίκου Ε. Ηγουμενίδη*

Μια είδηση που πιθανότητα δεν θα «παίξει» στα δελτία ειδήσεων: Η σημερινή εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής του ΣΕΒ για κατάργηση της εγκυκλίου που εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας στις 18 Φεβρουαρίου 2019. Τι περιείχε η εγκύκλιος Αχτσιόγλου; Οδηγίες για καθορισμό του μισθού με βάση τις τριετίες και για την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού των 650 ευρώ και του ημερομισθίου για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας. Ό,τι δηλαδή απευχόταν ο ΣΕΒ που δεν έχασε λεπτό και επικαλέστηκε διάφορες προφάσεις με στόχο να ακυρώσει την εγκύκλιο. Μια εγκύκλιος που αφορά χιλιάδες εργαζόμενους, αλλά και την ίδια την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Η υπόθεση είχε πάρει αναβολή και εκδικάστηκε σήμερα.  Έτσι μαζί με εκπροσώπους σωματείων βρεθήκαμε από νωρίς το πρωί στο ΣτΕ όπου εκδικάζεται η υπόθεση υπογραμμίζοντας τη σημασία να εφαρμοστεί η εγκύκλιος και να αναδειχθεί η προκλητική στάση του ΣΕΒ πίσω από την οποία τεχνηέντως κρύβεται η σημερινή Κυβέρνηση.

Βεβαίως, με την εγκύκλιο διευκρινίστηκε το αυτονόητο: δηλαδή ο υπολογισμός των «παγωμένων» 3ετιών στη διαδικασία εφαρμογής του νέου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου. Όλες οι προφάσεις που προβάλει ο ΣΕΒ κατά της εγκυκλίου δεν μπορούν να σταθούν. Η Δικαιοσύνη κλήθηκε να κρίνει επί της ουσίας μια δίκαιη εγκύκλιο που αφορά τα συμφέροντα των εργαζομένων και την υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας.

Όλο αυτό το διάστημα η Κυβέρνηση σιωπά και σκόπιμα αφήνει τον ΣΕΒ να λειτουργεί για λογαριασμό της. Αρνείται επισήμως να πάρει θέση. Άλλωστε η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας έχει ήδη δείγματα γραφής με τον υποκατώτατο μισθό αλλά και με μια σειρά μεθοδεύσεων ώστε εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα να μην «περάσουν» στην Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτή την προκλητική στάση να μείνει έτσι. Όλο αυτό και το επόμενο διάστημα έχουμε καθήκον και να αναδείξουμε και να σταθούμε ενάντια στην προκλητική προσφυγή του ΣΕΒ που στράφηκε κατά της αύξησης του κατώτατου μισθού στο σκέλος που αφορά τις θεσμοθετημένες τριετίες, αλλά και ενάντια σε όλες τις μεθοδεύσεις που επιδιώκουν να βάλλουν ενάντια στον κόσμο της εργασίας. Είναι μια υπόθεση που αφορά το μέλλον της χώρας μας.

*Βουλευτής Νομού Ηρακλείου – ΣΥΡΙΖΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί