ΣΥΡΙΖΑ: Πορεία υπέρβασης με πυξίδα τις αξίες της Αριστεράς

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι vamvoykakis-filippos.jpg

Του Φίλιππου Βαμβουκάκη*

Καλώς να ορίσει λοιπόν ο νέος ΣΥΡΙΖΑ! Καλώς να ορίσει αφού όμως προέλθει από τη σύνεση της σύνθεσης, με σεβασμό των ταυτοτικών του χαρακτηριστικών.

Είναι μια μεγάλη στιγμή, αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία μέσα από αυτή τη δημοκρατική διαδικασία να συνειδητοποιηθεί από όλες και όλους ο ΣΥΡΙΖΑ ξανά: ως το ανοικτό κόμμα των ιδεών και των πράξεων, το κόμμα της ταξικής μεροληψίας, των δικαιωμάτων, της αλληλεγγύης, το κόμμα του πλουραλισμού, το κόμμα της αντίστασης ενάντια στον κοινωνικό εκφασισμό, ως ο ΣΥΡΙΖΑ των πολύμορφων δημοκρατικών κινημάτων, αλλά και ως το κόμμα της ιστορικής ευθύνης της διακυβέρνησης και του προγράμματός της.

Πολλοί εδώ και καιρό αισθάνονται και συμπεριφέρονται ως μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα πρέπει να τους εμπιστευτεί: να ανοίξει το δρόμο για να διευκολύνει το πολιτικό βήμα της ένταξης και της ενεργής συμμετοχής τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί το κάλεσμα της ιστορίας και συγχρονίζεται με τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες. Η αριστερά στο παρελθόν δεν είχε τη δυνατότητα και τη θέληση να το κάνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να το κάνει γιατί δε μένει στάσιμος.

Η πολλαπλασιαστική ένωση δυνάμεων πρέπει να συμβεί τώρα: την εποχή που επιχειρείται μια αντιδραστική, εθνικιστικού τύπου ομογενοποίηση της κοινωνίας, μια επιχείρηση πολύπλευρης χειραγώγησής της, μέσα από τις διαχωριστικές γραμμές της μισαλλοδοξίας, των προκαταλήψεων, των στερεότυπων και της δημιουργίας μιας επίπλαστης πραγματικότητας, που ατομικοποιεί, αποξενώνει και θολώνει την κρίση, αδυνατίζοντας τη διάθεση αλληλεγγύης, αντίστασης και αγώνα.

Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός, που η προοδευτική κοινότητα της Ευρώπης σέβεται, αφουγκράζεται, παρακολουθεί την πορεία του με σεβασμό, ως πολύτιμη εμπειρία και παρακαταθήκη.

Η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης όμως, δε συγκροτήθηκε μόνο ως μια αντίδραση στην επέλαση της νεοδεξιάς και ενός ολοκληρωτικής φύσης νεοφιλελευθερισμού, ο οποίος διαβρώνει το πολιτισμικό υπόβαθρο της κοινωνίας, προσλαμβάνοντας φασίζουσες αποχρώσεις και διαστάσεις: συγκροτείται και συντίθεται μια νέα συλλογικότητα προωθητικής υπέρβασης της ιστορικής διάσπασης του χώρου και των δυνάμεων που πρεσβεύουν την αλλαγή υποδείγματος, το βαθύ δημοκρατικό και οικολογικό μετασχηματισμό κοινωνίας και πολιτείας.

Στη συνάντηση αυτή είναι απαραίτητο να ξεπεράσει ο καθένας τον εαυτό του, στην κατεύθυνση ενδυνάμωσης του σήματος της αριστεράς στην κοινωνία! Με όρους ισοτιμίας, δημοκρατίας, πλουραλισμού και συλλογικών συμμετοχικών πρακτικών στη βάση της πολιτικής διακήρυξης της ΚΕ. Όχι με αρχηγισμούς, όχι με πρωτοκαθεδρίες, ελεύθερα και ανοικτά, αλλά με σαφείς πολιτικούς προσανατολισμούς, ηθικούς, αξιακούς κώδικες και σύγχρονους όρους ερμηνείας και προώθησης της ταξικής μεροληψίας.

Ο σπουδαιότερος όμως όρος συνίσταται στο να τεθεί σε κίνηση, να προκληθεί ένα νέο κύμα πολιτικοποίησης, συμμετοχής και χειραφέτησης της κοινωνίας των πολλών!

Το κόμμα που θα προκύψει, οφείλει να αφήσει πίσω τους βαθειά ριζωμένους αυτοματισμούς, τα αντανακλαστικά της άγονης πολεμικής, τις μάχες χαρακωμάτων. Μόνο έτσι μπορεί να καταστήσει τις προοδευτικές πολιτικές πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία και να κυριαρχήσει ιδεολογικά.

Αυτό σημαίνει συλλογικές και προσωπικές ανατροπές και πορεία σε απάτητα μονοπάτια στον προγραμματικό διάλογο, που πρέπει να υλοποιηθεί με την αποφασιστική συμμετοχή της κοινωνίας τη εργασίας, των κινημάτων, της γνώσης και του πολιτισμού!

Η επιτυχία του εγχειρήματος αυτού, προϋποθέτει την υπέρβαση της διάσπασης πολιτικής, ηθικής και οικουμενικών αξιών. Οφείλει να καταστήσει την πολιτική ξανά αξιόπιστη και μέσο πραγματικής συμμετοχής και αποφασιστικής επίδρασης της κοινωνίας στη διαμόρφωση της κομματικής «γραμμής».

Να δομηθεί ένα κόμμα των πρωτοβουλιών, της αυτοοργάνωσης, των δράσεων που απαντάνε στις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες, στα προβλήματα και στις ανησυχίες των πολιτών. Ένα κόμμα μαζικό, ενεργό, δημοκρατικό, μακριά από ελιτισμούς και γραφειοκρατικοποιημένες λειτουργίες.

Ένα κόμμα που τα γραφεία του θα διαμορφώνονται σε ανοικτούς κοινωνικούς χώρους έκφρασης και δημιουργικότητας.

Ένα κόμμα που θα απαντάει στα ερωτήματα και τις αλλαγές που θέτει η εξέλιξη των τεχνολογιών, των αυτοματοποιημένων ψηφιοποιημένων διαδικασιών, οι νέοι τρόποι άυλης παραγωγής, η νέα τεχνολογία τροφίμων, που αλλάζουν τις βάσεις δεδομένων του ίδιου του ανθρώπινου πολιτισμού, του τρόπου σκέψης, κοινωνικής συμπεριφοράς, συναισθηματικής και ψυχοσωματικής κατάστασης.

Ένα κόμμα που θα κοινωνήσει τον όρο ανάπτυξη όχι μόνο με τη βιώσιμη, πράσινη και κοινωνικά δίκαιη διάστασή της, αλλά θα την πάει παραπέρα: θα μιλήσει για μια ανάπτυξη ολοκληρωμένη, ειρηνική και αξιοβίωτη για την κοινωνία και τον καθένα ξεχωριστά! Ένα κόμμα που θα αναδείξει και θα κατοχυρώσει θεσμικά τον κόσμο των κοινών, θα μιλήσει για το καταστροφικό καταναλωτικό μοντέλο και για το λεηλατικό χαρακτήρα της συνεχούς και αλόγιστης οικονομικής μεγέθυνσης.

Όλα αυτά δε μπορούν να επιτευχθούν από ένα κόμμα με χαρακτηριστικά καρτέλ, όπου ευδοκιμούν παραγοντισμοί και κρατικοποιούνται τα στελέχη του. Δεν μπορούν να επιτευχθούν από ένα κόμμα των παράλληλων μονόδρομων και μονολόγων, που δε συναντιούνται και δε συντίθενται ποτέ.

Ένα κόμμα που δεν εξελίσσεται, που δε δημιουργεί τις προϋποθέσεις κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών, αποτελεί τη χαρά του συστήματος, όπως επίσης ανάλογα συμβαίνει και με το κόμμα που δε διαθέτει συνείδηση της ιστορίας και της αποστολής του.

Χρειαζόμαστε λοιπόν περισσότερο από ποτέ, ένα ανοικτό, πλουραλιστικό, μαζικό κόμμα μελών, ενεργών πολιτών και σύγχρονων, ανιδιοτελών κοινωνικών ακτιβιστών, που αξιοποιεί την κοινωνική τεχνογνωσία και σέβεται τις καταβολές του.

*Ο Φίλιππος Βαμβουκάκης είναι μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί