Στο συλλαλητήριο για την κοινωνική ασφάλιση το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ

Συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Πλατεία Ελευθερίας, στο Ηράκλειο, από σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων με αφορμή τις αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση, την υγεία και την πρόνοια.

Στο συλλαλητήριο βρέθηκε και το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Σωματείου, κ. Δημήτρης Βρύσαλης ανέφερε αναλυτικά:

Εργαζόμενοι άνεργοι συνταξιούχοι
Βρισκόμαστε σε μια νέα επίθεση στο ασφαλιστικό  ,στην υγεία ,στη πρόνοια στις συντάξεις
Η μείωση των κρατικών δαπανών για υγεία πρόνοια και κοινωνική ασφάλιση είναι ο στόχος που διαχρονικά υπηρέτησαν και υπηρετούν όλες οι οι κυβερνήσεις.
Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στη χώρα μας το 2016 οι «out of the pocket» πληρωμές, δηλαδή η ιδιωτική δαπάνη Υγείας, άγγιξε το ποσό των 5,5 δισ. ευρώ. Μήτρα του κακού είναι η πολιτική που αντιμετωπίζει την πρόληψη, την προστασία και την αποκατάσταση της Υγείας του λαού ως «κόστος» που πρέπει να συμπιεστεί,
Αυτή ακριβώς η πολιτική είναι η αιτία της αύξησης του χάσματος ανάμεσα στις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας και τις δυνατότητες που προσφέρει σήμερα η αλματώδης ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Οι αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και εκπορεύονται από τη στρατηγική της ΕΕ είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον σχεδιασμό για ένα ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων.
Στην «εθνική σύνταξη» πείνας αντιστοιχίζεται ένα βασικό πακέτο παροχών Υγείας – πτωχοκομείου. Για υπηρεσίες Υγείας πέρα από αυτό το στοιχειώδες ανεπαρκέστατο επίπεδο, θα πρέπει να προσφύγουν – όσοι μπορούν – σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, επαγγελματικά ταμεία ή στις άμεσες πληρωμές.
Ετσι ο κρατικός προϋπολογισμός ελαφρύνεται από το «βάρος» της χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων Υγείας, για να διοχετεύεται ζεστό κρατικό χρήμα στα μονοπώλια.
Σε αυτήν την κατεύθυνση κλιμακώνει την επίθεση σε βάρος της υγείας του λαού η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία έχει ως εφόδιο την πολύτιμη αντιλαϊκή παρακαταθήκη που της άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από τις τροχιοδεικτικές βολές της ηγεσίας του ΠΙΣ, που πρόσκειται στη ΝΔ, και τις προτάσεις της για τη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» και τη συνεργασία τους με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Και επειδή οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου δεν μασάνε τα λόγια τους, αρκεί να ανατρέξει κανείς στην τοποθέτηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας σε ημερίδα για την ιδιωτική ασφάλιση. Είχε πει χαρακτηριστικά ότι ο ορισμός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Υγεία ως την κατάσταση της πλήρους φυσικής, πνευματικής και κοινωνικής ευημερίας, και όχι απλώς ως απουσία κάποιας ασθένειας ή αναπηρίας, γεννά ατομικές προσδοκίες που είναι ιδανικές αλλά δεν είναι ρεαλιστικές. Και πρότεινε το σχεδιασμό ενός συστήματος Υγείας που θα βασίζεται σε δύο βαθμίδες: Τη βαθμίδα των «αναγκών» που θα καλύπτεται από το κράτος, δηλαδή κρατικό σύστημα με ελάχιστες και ανεπαρκείς παροχές, και τη «βαθμίδα των επιθυμιών», που θα αναλαμβάνει να ικανοποιήσει η ιδιωτική ασφάλιση.
Αυτή είναι η πεμπτουσία τηςπολιτικής. Ενώ η πρόληψη πρέπει να αφορά τους υγιείς πριν αρρωστήσουν, ενώ υπάρχουν σήμερα όλες οι προϋποθέσεις αλματώδους ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας, μεγάλος αριθμός εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού να υπηρετεί σχεδιασμένα την πρόληψη, την αποκατάσταση και την προάσπιση της υγείας του λαού, αυτό στον καπιταλισμό αποτελεί ανεπίτρεπτο «κόστος και σπατάλη».
Αυτό είναι το προπαγανδιστικό περιτύλιγμα όλων κυβερνήσεων, οι οποίες συγκλίνουν στον στρατηγικό στόχο, παρά τις όποιες διαφορές που γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτες: «Εξορθολογισμός δαπανών, καταπολέμηση σπατάλης, παροχές με βάση τις πραγματικές ανάγκες».
Ο λαός πρέπει να απορρίψει συνολικά αυτήν την πολιτική. Να δυναμώσει τον αγώνα του ενάντια στις ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση και την Υγεία.
Να διεκδικήσει ένα αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, καθολικό, σύγχρονο και απολύτως δωρεάν. Ενα σύστημα Υγείας – Πρόνοιας χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, που οι υπηρεσίες του θα αποτελούν στην πράξη κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι όπως σήμερα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Με πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων Μονάδων Υγείας, με αντίστοιχη αύξηση των κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό με κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, όπου θα παρέχονται από το κράτος δωρεάν όλες οι εξετάσεις, θεραπείες, υγειονομικό υλικό, φάρμακα, εμβόλια, χωρίς πληρωμές, συμμετοχές, χωρίς πλαφόν και περικοπές, σύμφωνα με τις ανάγκες και με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια.
Με μαζικές προσλήψεις προσωπικού με σχέση εργασίας μόνιμη, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για την πλήρη στελέχωση των δημόσιων μονάδων Υγείας.
Δεν είναι επιθυμία. Αυτό είναι το πραγματικά σύγχρονο και ρεαλιστικό από την σκοπιά των λαϊκών αναγκών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί